Mio och Aslan

Livet med portugisisk vattenhund

Nationell utställning i Borås

Publicerad 2014-06-29 21:07:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 4. Utställningar och tävlingar,

Idag har vi varit iväg på utställning igen! Denna gången var det i Borås. Väderprognosen såg mörk ut och vi satt där i regnet och väntade på vår tur. Jag hoppades att det skulle bli uppehåll en liten stund i alla fall! Idag träffade vi även två av Mios halvsyskon, två helvita portisar. Så enormt söta! 

Här sitter vi och väntar på vår tur.
Lagom till att vi skulle in så slutade det att regna. Herr fluff hittade ut ur sin håla.
Här är de tre hanarna i juniorklassen. Den fjärde dök inte upp. Den bruna hanen är den samma som vi mötte senast.
Här tittar domaren på Mio.
Idag hade Mio mycket bättre fart i ringen och kunde stå mycket bättre än sist. Det märks så tydligt när han vill och inte vill. Dessutom tycker han inte att utställningar är jättekul, så då blir det ännu knepigare att få honom motiverad. Men idag gick det ganska bra! Köttbullar är ju mums!
 
Här kommer en liten film.
 
Mio fick excellent även idag! 
 
"Correct siza and proportions. Good bone. Correct head shape. Enough stop. Eyes could be darker. I would like the front to be better filled. Correct body. Nicely carried tail. Normal augulation. Moves ok but a bit restricted hindmovements. /Tiina Taulos"
Mio blev placerad trea. Supernöjd med dagen!
 
Det blev ett bra avslut på Mios uställningssäsong! Nu kommer han att få vila från utställningar ett tag och växa till sig lite. 
 
 
 
 
 

Helgaktiverare

Publicerad 2014-06-29 15:53:57 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Allas favorit!,

Igår var vi på ett äldreboende med hundarna. Fanny jobbar nämligen som helgaktiverare på ett äldreboende. Hundarna var mycket uppskattade! De båda skötte sig jättebra och lät sig klappas och visade lite konster. Det var riktigt kul att se hur de gamla lös upp när hundarna kom! Vem vet, det kanske blir fler gånger!
 
 

Tur i oturen

Publicerad 2014-06-28 14:24:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Mios utrustning,

Sista dagen på västkusten, precis innan vi skulle åka hem, började Mio halta. Han har gjort det någon gång tidigare och då var det inget speciellt, det gick över till dagen efter. Därför tyckte jag inte att det var något att oroa sig för. När vi kom hem så hittade lillmatte ett skärsår i trampdynan. Precis vad vi behövde inför helgens utställning! Jag tänkte att det skulle hända något i den stilen innan vi åkte till kusten, bara för att Mio skulle missa denna utställningen också. Men vi hade ändå tur, det var inget djupt sår och det såg rent och fint ut. Det blev rengöring och jag rakade bort pälsen mellan trampdynorna. Sedan fick han ha en lite barnstrumpa på foten inomhus om han skulle få för sig att slicka på tassen. Han har dock inte haft något intresse av varken tassen eller strumpan. Utomhus fick han ha en sko på sig, tänk att de skulle komma till nytta! Ibland är det bra att köpa på sig lite saker när de är billiga, plötsligt kanske man behöver dem!

Han haltade lite någon dag men är sedan igår i princip helt bra! Såret läker fint och han haltar inte längre. Denna gång var turen på vår sida!
 
Han såg lite rolig ut med sin tass, det finns ju knappt något kvar under all päls!
 
 

Västkusten bildbomb 2

Publicerad 2014-06-28 11:06:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bildbomber, Utflykter,

Här kommer ytterigare ett gäng bilder! 
 
Vi fick en glädjande upptäckt när vi kom till havet - öronmaneter! Jag vet att det fanns mängder med sådana när jag var liten, men nu har vi inte sett dem på hur många år som helst, jag minns dem knappt. Men nu, helt plötsligt, så fanns dem igen! I mängder! Till på köpet så såg vi inte en enda rödmanet! Mio var nyfiken på de konstiga sakerna...
Spring med brorsan på stranden.
Några få blåmaneter såg vi med.
Mio ville bestämt få upp den vita plankan som ligger vid hans fötter. Det gick sådär...
Här är smögens brygga, ganska öde kan man säga. Vi är vana vid att det myllrar av folk här, men inte nu under lågsesong. En annorlunda upplevelse.
Mio leker katt.
Mio leker hund.
Någon bild till från båtturen.
Här sov Mio ibland. 
Kvällspromenad till en strand med brygga.
Det blev bus och vi kunde njuta av en vacker solnedgång över havet.
Sen blev det hem och sova. Men jag hittade något konstigt i sängen...
Två konstiga saker faktistk! 
Denna gång hade de faktiskt fått tillåtelse. Borta är det okej att sova i sägnen men inte hemma. Mio sover ändå inte hela natten i sängen, för varmt enligt honom. 
Härlig vistelse på västkusten!
 
 

Västkusten bildbomb 1

Publicerad 2014-06-27 18:43:56 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bildbomber, Utflykter,

I början av veckan var vi iväg på västkusten några dagar. Det var fantastiskt väder och vi åt massor med räkor (vilket Mio för övrigt älskar!). Det blev lite småpromenader och besök i smögen. Det var inte mycket folk där så det blir nog lite skillnad tills vi åker dit igen senare i år. Självklart blev det en hel del bilder så nu bjuder vi på lite bildbomber!
Vi åkte båt, killarna tyckte att det var lite spännande att titta ut över havet.
Sötaste Aslan poserar på klipporna.
Tränade lite inför utställningen, vinden gör att han ser lite rolig ut...
Vi tog lite fina bilder på matte+hund.
...och lite andra som bara var allmänt konstiga...
 
Men Mio tycker om mig ändå!
 

nyklippt lillskit

Publicerad 2014-06-27 17:39:19 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 7. Pälsvård, 8. Den första tiden, Aslan,

Hemkomna från kusten, bilder från vistelsen där kommer så småningom :P Väl hemma passade jag idag på att raka Aslans nos, vilket var välbehövligt! Tycker dock han är så extremt gullig med den lite raggiga nosen så har dragit mig för klippningen, men nu är det gjort och visst är han minst lika söt utan sitt skägg, min lille älskling! <3 
 
/Fanny

Agility!

Publicerad 2014-06-27 12:55:24 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, 6. Filmer,

Jag är väldigt nyfiken på agility och vill väldigt gärna börja med det så fort jag vet att Mios höfter är fria. Men eftersom vi har agilityplanen bara några hundra meter från våran sommarstuga kunde jag inte låta bli att gå dit och testa lite. Han har bara testat agility en gång tidigare när han var ca 6 månader på valpkursen, men det räknas knappt. 

Tunnlar älskar han! Dem springer han mer än gärna oavsett om jag har bett honom eller inte, både öppna och slutna. Hinder fick jag visa honom men han förstod snabbt. Det långa balanshindret hade jag tänkt vänta med men det tyckte inte Mio för det sprang han helt själv både en två och tre gånger. Så då körde vi det med. Han verkligen ÄLSKAR det! Helt otroligt vilken glädje, det riktigt lyste om honom! Han var som en helt annan hund. Så kul att se att även min lille bekväma kille har en riktigt energifull sida! Så detta är absolut något vi kommer att träna mycket - OM höfterna är fria vill säga. Här kommer lite bilder och några filmer från vårat första lekpass.
 
Aslan fick mest titta på. Men någon tunnel fick han också testa.
Kan själv!
 
 
 
 

Flätad!

Publicerad 2014-06-27 11:59:43 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 7. Pälsvård,

Fick för mig att fläta Mios svans, det gick förvänansvärt bra! Han fick både småflätor och en stor inbakad. Jag föredrar dock svansplymen, den dämpar han svansviftningar lite! (och så ser den inte lika råttlik ut!)
 

Aslan träffar Ozzy

Publicerad 2014-06-25 23:45:58 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 6. Filmer, Bus och lek!, Kompisar, Promenader,

Fredag student. Lördag jobb. På söndagen flyttade jag ut till Mullsjö där Josefine och Ozzy hade huset ensamma då resten av familjen var bortresta. Bodde där till på onsdagen. Dagarna var fyllda av lek, promenader (bland annat ner till Stråken där vi fikade på en båtbrygga), filmkvällar och mycket mer!

I början tyckte Aslan att Ozzy var läskig. Han sprang runt med svansen mellan benen, satt hels precis intill mig. Det dröjde kanske en timme, sedan var det full fart på vilddjuren och Aslans svans förblev uppe resten av vistelsen ;)
 
Redan första kvällen låg Aslan ihoprullad intill Ozzy i soffan som om det inte var något konstigt alls. Vi kunde till och med lämna dem ensamma tillsammans utan problem, de bara låg tysta bredvid varandra i hallen.
 
På promenaden stötte vi på en orm i vägkanten som knappt syntes då den låg i högt gräs. Läskigt! Hundarna hade gått lösa (som tur var mitt på vägen), och fick fortsätta resten av promenaden i koppel. Turligt nog var det bara en snok, men ändå bättre ta det säkra före det osäkra.
 
Hur som helst, hade fyra underbara dagar ute i Mullsjö som var givande på flera sätt, lyckad start på sommarlovet! :D
 
 /Fanny

Apportering

Publicerad 2014-06-24 09:05:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, 6. Filmer,

Apportering har inte varit det lättaste för mig och Mio. Visst är han en apporterande ras, men lite på sina egna villkor. Han bär gärna saker - när han själv vill! Att få honom att hålla i apporten var en utmaning, han ville bara släppa den. Men nu börjar det likna något! Träning ger färdighet heter det ju!

valpkurs och datorkrasch

Publicerad 2014-06-24 08:07:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Nu har jag anmält Aslan till en valpkurs till hösten, hoppas jag kommer med!
 
Tyvärr så har min kära dator gått sönder (antagligen hårddisken som kraschade), så jag fick en ny hårddisk. Detta i sin tur innebär sorgligt nog att alla bilder, dokument och liknande från de senaste 2 åren är borta. Eller inte helt och hållet, eftersom jag laddat över allt till en extern hårddisk bara några dagar innan datorn kraschade (snacka om tur!). Faktum återstår ändå - jag har inte längre några bilder kvar på datorn (eftersom jag inte orkat hämta tillbaka dokument och bilder än, de måste sorteras först), vilket kan innebära att mina inlägg eventuellt blir lite nedbantade på bilder ett tag framöver. 
 
Som plåster på såren bjuder jag på en somrig bild från förra året!
Och en bild från studenten
/Fanny

Aslan och Sacco

Publicerad 2014-06-23 14:15:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Aslan, Kompisar,

Nu har Aslan fått träffa Sacco igen. Det var andra gången de sågs. Mycket spännande tyckte Sacco! Mio var mest jobbig, bitig och hoppig men med Aslan som är ganska försiktig var det en helt annan sak. Lite läskigt tyckte Aslan. Mio satt mest vid mig - Sacco ville ju inte busa med honom.
 

Midsommarfirande

Publicerad 2014-06-22 23:27:10 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bildbomber, Kompisar, Utflykter,

Nu kommer ett längre inlägg om vår midsommar! Vi firade som vanligt ute i sommarstugan. Det blev blomplockning, kransar, massor med god mat, hundkompisar och annat kul! Visar dagen med bilder istället!
Mio i sin fina krans! I år satt han stilla som ett ljus med kransen på huvudet. Inga problem att fota honom inte!
Aslan däremot fick vara i famnen. Han var också jättefin i sin krans även om den inte var så populär...
Mat är gott tycket Mio.
Kompisen Wippi på besök.
Fina tjejen som snart fyller 11 år!
Vi ville ha en fin bild på Aslan med krans. Lättare sagt än gjort... Så här tyckte han om det!
Med lite hjälp så gick det nästan...
Mio fick ha båda kransarna istället!
Nellie kom in och busade lite med.
Vi var iväg på lite midsommarfirande med dans och musik med.
Aslan sov igenom det. Mio sov delvis men låg stilla och myste nästan hela tiden.
Träffade Chihuahua-kompisen med, de sågs här förra året också fast då var Mio mycket mindre...
Sedan blev det fika vid Vättern. Här har vi en ful bild på sälen Mio.
Och här en lite finare utan "dubbelhakan".
Hela gänget samlat.
Glad midsommar i efterskott!
 

Bad i Vättern

Publicerad 2014-06-22 16:20:50 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 6. Filmer, Bada och simma, Promenader,

I gassande solsken gick vi en promenad ner till Vättern för att bada. Det var säkert 19-20 grader i vattnet! Jätteskönt! Långgrunt var det med vilket passar Mio perfekt! Han gillar när det är långgrunt så vi sprang runt och busade i vattnet. Lite simmning blev det med. Aslan var också ute och busade, men han fick simma mer då han inte bottnade hela tiden. Men han ville ju vara där vi var! Två riktigt duktiga killar var det. 
 
Lite apportering körde vi också och OJ vilken fart Mio hade! Ut i alla fall... men det får vi träna på! Jag var ändå riktigt imponerad! Ingen tvekan alls.
Attack!
 
 

Tittut!

Publicerad 2014-06-19 14:34:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bada och simma,

Med ca 17 grader i vättern blev det bad för både två och fyrbenta. Att försvinna bakom stenen var en konstig lek. Då måste man ju simma ut och undersöka! Mio hade inga problem med detta och tvekade inte alls. Riktigt kul att se!
 
Tittut!
Jag hittade henne matte!
Borta igen!
 

Sista kursgången på Rallyn.

Publicerad 2014-06-17 23:48:52 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Idag var det sista gången på rallykursen och därmed sista kursen för mig på JBK på ett bra tag. Mycket tråkigt då det är en sån himla bra klubb! Men vi kommer ju vara där mycket i sommar i alla fall!
 
Idag på kursen skulle vi träna på att bygga och gå banor. Jag såg detta som en träningstävling för Mios del. Det var mycket lärorikt att bygga banan själv, inte helt lätt men man fick en annan förståelse för den. Jag insåg även hur viktigt det är att torrgå först, det gör det så mycket bättre! Första banan var ganska knepig men inte speciellt ovanlig.(15 skyltar + start/mål). Mio klarade den väldigt bra! Men lite ofokuserad var han allt. Om det var pga löptiken eller något annat vet jag inte riktigt. Men totalt sett var det småsaker. Vi hade ju ingen riktig domare men kursledarna tittade på oss så de såg nog en hel del av felen i alla fall. Jag stannade nästan någon gång, nästan snett sättande framför, nästan sitt när han skulle gå från ligg -skylten, några nos, nuddade en skylt, nästan långt ifrån vid tysksvängen (helt om, hund bakom). Det var dem jag minns iaf. Vi fick mycket beröm med! Han har förbättrat sin bakdelskontroll massor, bättre fritt följ och vi tar bra vägar och tar det lugnt.

Sedan hade vi lite fikapaus. Mio ville inte ha paus. Han ville jobba! Hela tiden! Så jag hamnade på golvet med honom och då kunde han lugna ner sig. 

Efter detta fick vi gå ut och slåss med knotten igen - ja - mängder med knott var det! Jag hade bara väst, alltså helt bara ärmar. Som tur är så tycker de inte om mig! Kursen drog över lite, många gick banan igen men jag ville bygga en till. Som om det vore en dubbeltävling. Vår första tävling är ju en dubbel. Så det blev mer banbygge, en lite enklare bana denna gång, 14 skyltar+start/mål och inga större konstigheter. Den gick ännu bättre! Denna gången kände jag att jag hade Mio med mig. Vi hade en nos, jag tvekade jag på ett ställe då jag trodde att jag gjorde fel och han var lite seg på stå men totalt sett gissade de på kanske 95+ (av 100)! Kan jag bli mer än nöjd! Hoppas bara att han är lika med på tävling! Stolt över lillkillen oavsett!


Skogen ovanför klubben:
Trött kille på hemväg...
 

PANG!

Publicerad 2014-06-17 15:01:19 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Allas favorit!,

Som ni kanske vet så är Mio duktig på att spela död. Detta är ett väldigt uppskattat kommando! Barn älskar det och vill bara se igen och igen. Även vuxna skrattar gott åt honom. Ibland gör han det nästan lite för bra! 
 

Trassel...

Publicerad 2014-06-16 11:46:57 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 7. Pälsvård,

Efter att jag rakat Mio förra helgen blev hans päls plötsligt jättejobbig! Jag vet inte om det kan bero på att pälsen jag klippte bort fastnade och skapade tovor eller om han plötsligt gick in i en tovperiod igen... Har borstat ur massor med päls senaste dagarna men nu börjar han kännas mer normal igen. Som tur var fanns det få jobbiga tovor utan alla var ganska lätta att reda ut, det tog bara lite tid. Han har verkligen helt underbar päls när den är välkammad!

På bilden är det hälften av allt jag kammade ur.
 
 

Ny granne

Publicerad 2014-06-16 10:37:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Kompisar,

Ute i sommarstugan har vi nu fått en ny granne - Sacco - en jaktlabbe. Visst är han söt! Han var lite försiktig så Mio var lite läskig att busa med, Aslan var lite bättre men också lite läskig. Men det var ju första gången de träffades. Det skiljer en vecka på dem två! Nu har tre av fem grannar hund/hundar! Kul!
 

Rally

Publicerad 2014-06-15 20:33:55 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

I morse var jag på klubben och tränade lite rally med några andra. Det blev en bana på 13 skyltar denna gång, tror vi körde den nästan fyra gånger. Ibland hela banan, ibland uppdelat. Mio är jätteduktig, det är jag som gör fel... Jag går för nära skyltar så att han går in i dem, tvekar, stressar... Men han tycker i alla fall om det! Vi har fortfarande mycket att jobba på, men vi har ytterligare en månad på oss. Dessutom fick vi löptiksträning! Det var en tik i höglöp som var där i slutet. Mio var ganska lugn till en början när vi satt och pratade. Men efter ett tag blev han lite gnällig. Då passade jag på att träna! Mest för att se om han kunde släppa det - det kunde han! Tillräckligt i alla fall, han tittade lite åt sidan men var ändå så pass fokuserad att han klarade banan.
 
Nu har även västen från Arrak kommit! Likadan som jackan fast väst. (Den jag har på bilderna)
 
 

Student!

Publicerad 2014-06-15 19:05:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Aslan, Bus och lek!,

Nu har allt lugnat ner sig igen! I fredags tog Fanny studenten! Det var en rolig men lite stressig dag. Här kommer några bilder från det. Aslan fick följa med och titta på utspringet. Han var jätteduktig och låg mest och sov i regnet... Hemma var båda två jätteduktiga, Mio var lite stimmig i början när ringklokan plingade hela tiden, men efter ett tag var båda två lugna. Mio låg mest och sov i soffan.
 
Här är en bild från utspringet.
Och en från flaket!
Myskillarna. Mio får inte ha sin fåtölj ifred.
När kalaset var slut kunde vi pusta. Jag hade åkt till en kompis för att gratulera. Så vänder mamma och pappa ryggen till två sekunder. Sedan ser de detta genom fönstret...
Det är inte första gången Aslan är på ett bord...
Vad gör du Aslan!?
Då gick det fort ner!
Pappersdukarna var också roliga att leka med.
Härlig dag!
 

Sista kursgången på F1

Publicerad 2014-06-15 17:37:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Nu i veckan var sista gången på fortsättningskursen (F1). Denna gången gick vi igenom allmänlydnadspasset. Det är som ett litet test där man går igenom de viktigaste momenten i allmänlydnaden. Sedan får man en bedöming på dem, behöver träna mer, väl genomfört eller mycket väl genomfört.
 
Momenten var:
 
1. Kvarsittande med störning. 
Hunden skall kunna sitta kvar när föraren befinner sig ca 10 m från hunden. Hunden utsätts för tre typer av störningar, t.ex. människor, hundar och leksaker.
 
2. Möte med hundar på stig.
Hunden ska gå i slakt koppel och möte tre hundar+ägare inom en sträcka av 100 m. Hunden ska nonchalera mötande hund och rikta uppmärksamheten mot föraren.
 
3. Sitta tyst i bil.
Föraren lämnar hunden i bilen. Därefter passerar en människa med hund utanför.
 
4. Gå fint i koppel
Hunden ska gå i slakt koppel eller lös intill/bakom sin förare. Sträcka ca 100 m.
 
5. Hantering
a). Hundägaren undersöker hunden (tänder, öron, tassar, kropp, lyfter ben/svans).
b) En främmande person gör likadant.
 
6. Inkallning utan störning.
Ska ske på minst 10 m  avstånd.
 
7. Inkallning med störning.
Hunden utsätts för störningsmoment (Mio hade en mötande hund som också körde inkallning).
 
8. Stoppkommando.
Hunden ska kunna stanna/upphöra med aktivitet på kommando.
 
9. Passivitet.
Kunna vara passiv under 2 min.
 
10. Nosaktivering.
Hunden ska arbeta målinriktat och koncentrerat med nosen i 3-5 min.
 
11. Valfritt moment.
Vi valde att visa ett trick.
 
Mio skötte sig helt fantastiskt! Lyckas av någon anledning inte vrida bilden, men jag hoppas att ni ser ändå! Väl genomfört på hundmöten var för att jag pratade med honom under tiden, för mycket väl skulle jag inte gjort något alls. Han brydde sig i alla fall inte om de mötande hundarna. Är jättenöjd med detta!
Vi fick diplom också på att vi klarat allmänlydnadspasset med alla kryss i väl genomfört eller mycket väl genomfört.
Kan ju bara avsluta med att det har varit en jättebra kurs med fantastiska ledare!
 
 
 
 

Fikapaus

Publicerad 2014-06-13 10:25:17 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Mat,

Nu är det sista slutspurten med förberedelserna inför studenten. Mio och Aslan får ta det lite lugnt. Damsugaren är läskig tycker Aslan medan Mio ska stå mitt framför en hela tiden! Men lite fika hinner vi allt med! Denna gång blev det hjortben till vovvarna. Mycket uppskattat!
Aslan fick vara instängd i en hage för annars springer han bara och tar Mios ben.
 
 
 

Lugn dag...

Publicerad 2014-06-11 23:22:03 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 7. Pälsvård, Promenader,

Idag har det varit en lugn dag för Mio. Jag slutade jobbet tidigt så tanken var att ta en längre skogspromenad med honom, men så blev det inte. Jag fick migrän under förmiddagen så när jag kom hem var det bara en kort rastning och sedan sova. Först nu framåt kvällen blev det en lite längre promenad. Folk tittade lite mystiskt på mig där jag gick med solglasögon trots att det var jättemulet och nästan mörkt ute... På kvällspromenaden blev det ett kort träningspass med, men annars har det varit en lugn dag. Skönt att han kan ta det lugnt ibland och ändå vara ganska nöjd!
 
Så här ser för övrigt en portugisisk sandhund ut efter ett bad. Det var tidigare i veckan vi var på ett ställe med sand = skitiga hundar! Men glädjande nog var båda två ute och simmande ganska långa stäckor flera gånger! 
 
 
 

Rallyträning med löptik

Publicerad 2014-06-10 22:52:27 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Idag på rallykursen tränade vi på följsamhet och lite slingor. Mio är en helt underbar hund att jobba med! Han vill bara mer och mer, det är ju så roligt! Kontakten är jättebra just nu och han gör nästan alltid som jag vill. Vi är nu och slipar på smådetaljer.
 
Idag var det dessutom en löptik med. Flera av de andra hanarna hade lite problem med koncentrationen (även Mio mot slutet), ganska stort störningsmoment. En av de sista slingorna jag och Mio körde innan det var slut bestod av 6 skyltar. Det var den banan löptiken precis varit på så vi passerar med bara någon meters avstånd. Mio visar självklart intresse och tappar fokus. Jag tror att det kommer gå åt skogen... Men jag blev glatt överraskad. Några meter efter mötet startar vi banan och han fixar den toppen (bortsett från ett misstag jag gjorde) med bra kontakt. Svårare störning får man nog leta efter.
 
 
"Du behöver ju inte vara här! Ut och tävla med dig!"/kursledaren
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Apportering

Publicerad 2014-06-10 14:47:29 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, 6. Filmer,

Mio är allt en liten stjärna när vi tränar! Fotgåendet går allt bättre (men fortfarande utan kommando), rallylydnaden går framåt med stormsteg - att kunna ha honom lös känns numera helt naturligt! 
 
Men framförallt har vi gjort enorma framsteg med apporteringen! När vi började i mitten av april tror jag det var ville han inte ha apporten i munnen över huvud taget! Idag kan han sitta vid min sida och hålla i den ett par sekunder och dessutom apportera någolunda bra! Dessutom tycket han att det är jättekul! Försökte ta en film på det, lite skakig men Mio skötte sig fint ändå!
 

Problem vid kohagar...

Publicerad 2014-06-10 12:04:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

Har sedan jag skaffade hund stött på ett problem när det gäller kohagar. Elstaketet är oftast för lågt för att jag ska låta Mio gå under. Men det finns ju alltid olika former av övergångar.
 
1. Färister. Här uppe i skogen finns det en sådan. Jag bär alltid Mio över den för att inte riskera några brutna ben, men det är inget större problem.
 
2. Vet inte vad den kallas, men som en V-formad färist. Bär alltid Mio äver dessa med. Jag ogillar dessa starkt då jag är orolig för att halka på dem, speciellt när det är fuktigt!
 
3. Trappsteg. Dem brukar vara bra då Mio ofta kan gå under och jag gå över.
 
4. V-formade genomgångar vilka är de absolut bästa om man har en lite större hund! (Bortsett från grindar, men de känns ganska ovanliga.) Jag behöver inte bära Mio och det är bara att gå igenom utan massor med trassel.
 
Skulle jag sätta de olika typerna i någon rangordning skulle det vara V-formad genomgång, trappsteg, plan färist och sist den vinklade. Vilken av dessa typer är vanligast då? Jo den vinklade som är absolut värst! Tänkt vad mycket enklare det vore om man kunde välja någon av de andra. Går jag rundan förbi kohagen nu måste jag passera minst 3 sycken sådana där hemska saker...
 
 
 

Besök i Berg!

Publicerad 2014-06-10 10:40:59 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 8. Den första tiden, Aslan, Bildbomber,

Följde med Sanna på ett släktkalas i Berg utanför Eksjö. Jättemysig miljö och fint väder! Jag badade för första gången i år, och Aslan simmade runt en bra stund alldeles frivilligt. Han går ut själv, simmar mer än gärna och glider runt som en utter i vattnet! Tyvärr saknar jag bilder på när han simmar (eftersom jag själv var i vattnet), men har några bilder från efter simturen i alla fall!
Dagen avslutades med ett kvällsdopp i Axamosjön, dock utan Aslan.
/Fanny

Det andra barnet...

Publicerad 2014-06-10 09:05:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Aslan, Minigos,

Aslan har mycket större friheter än Mio hade i samma ålder. Vardagsrummet var t.ex. förbjudet för honom. För Aslan står det öppet nästan överallt. Han är nog så gott som rumsren, det var länge sedan det hände en olycka inne nu så det känns inte som något att oroa sig för. Kanske så är det så att man slappnar av mer med andra "barnet". Vi är mer vana vid hundägandet nu än när Mio kom. Här hittade jag honom idag, sovndes på Mios favoritkudde helt obevakad i vardagsrummet.
 
Likaså badrummet är ofta öppet. Där är favoritplatsen är under handfatet - svalt och skönt!
 
 
 

Mätarlarver!

Publicerad 2014-06-09 17:47:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bildbomber, Kompisar, Promenader,

Här kommer ett långt inlägg om helgens smutsigaste promenad. Vi hade väldigt kul i alla fall! I år är det ett lite intressant fenomen ute i skogen - mängder med mätarlarver! Enligt vad jag har hört är det säkert minst 10 år sedan det var så här mycket sist! När vi går i skogen låter det nästan som att det regnar ute och skogen är påväg att förvandlas till en spökskog. Vissa partier med träd är helt kalätna! Det finns inte ett löv kvar! Tittar man noga sitter det ofta minst en larv per fd. blad.
Mio är väldigt enkel att gå med. Bekväm är han. Numera går han allt som oftast helt lös, känner att jag litar på honom. Han lyssnar bra, går inte långt bort och har noll intresse för vilt. Å andra sidan måste jag gå långt för att han ska gå långt... Det är inget med att hunden går dubbelt så långt som ägaren inte! Lillgammal var det...
Fin utsikt!
Vi passerade även hundgården de stängde för några månader sedan - den har äntligen öppnat igen! Vi gick dock inte in där idag utan fortsatte genom skogen. Mio insisterade på att gå genom kohagen, skogens lerigaste ställe... Men vad gör man inte för att han ska vara glad? Jag skymtade korna på håll, Mio visade inte minsta intresse.
Ännu fler uppätna träd...
Härliga vita tassar...
Efter denna rundan gick vi förbi Sacco och tog med honom ut på en kort promenad. Han orkar inte hänga med på våra långpromenader längre, men inte tänker vi glömma honom för det! Självklart ska även han få hänga med en sväng!
Bästa killarna!
 

Nationaldagsfirande

Publicerad 2014-06-09 12:58:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Utflykter,

Ligger lite efter i uppdateringen nu så det kommer några inlägg lite i efterhand. I fredags var vi och firade nationaldagen med en utomhuskonsert/uppträdande. Det betyder passivitetsträning för Mio. Han skötte sig ganska bra även om hunden som satt bredvid var väldigt rolig. Det var ju hans dvärgpudelkompis som han lekte med som valp! Tyvärr var detta inte ömsesidigt längre... Mio var ändå duktig! Han kunde även ta det lugnt när vi fikade på ett cafe. 
 
 
 
 
Åka bil ville han däremot inte! Jag tar av kopplet och lägger det i bilen för att sedan ta Mio. Han brukar stanna där jag tar av kopplet, stel som en staty. Men denna gången gick han och la sig i skuggan och visade verkligen hur han protesterade! Nej, bilåkning är inte hans grej! Det finns ju annat som är mycket roligare...
 
 

Inköp

Publicerad 2014-06-08 22:12:46 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Mios utrustning,

På hundutställningen var jag bara tvungen att titta lite bland stånden. Det är ju kul att titta på hundsaker även om jag inte köper jättemycket. Men vi köpte i alla fall en till dummy, likadan som den Mio redan har fast den mindre storleken. Det blev även lite godis, och något ben.
 
Det absolut bästa köpet var en hundförarjacka från Arrak. Jag har sedan tidigare beställt västen av samma modell, men jag föll även för jackan! Den har många bra fickor, både med och utan dragkedja, dragsko i midjan, ryggficka och andra smarta detaljer. Dessutom är den väldigt skön  och snygg! Har kollat runt lite tidigare men har tyckt att många ser klumpiga ut. Jag vill ha något som fungerar överallt, både när jag tränar på klubben, i stan eller tävlar. Tror att detta kommer bli toppen! Träningsmotivationen har blivit ännu större!
 

Officiell debut!

Publicerad 2014-06-08 20:34:08 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 4. Utställningar och tävlingar,

Idag var vi på den internationella utställningen i Vänersborg, Mios första officiella utställning. Mio var nummer 2 i ringen som började 9, så bilen rullade härifrån lite efter 05.30. Jag hade inga direkt större förväntningar på att det skulle gå bra utan målet var mest att känna på en officiell utställning och få en kritik.
 
Mio badade igår, här precis fönad. Mycket sur i duschen men när fönen kommer fram ligger han och sover. Så helt hemskt är det inte. Det var skönt att få en ren hund igen, 4 veckor sedan han badade sist.
Väl framme vid ringen, lite nervöst men samtidigt spännande och roligt.
Lite fix innan vi ska in i ringen.
Aslans uppfödare watercoat var också där och ställde. Kul att träffa dem! 
Lite träning.
Det var fyra stycken juniorhanar. Mio var inte på sitt bästa humör, han saknade det där lilla extra. Men han var inte på sitt sämsta heller som tur var. Lite lagom bekväm som vanligt och inte jättepigg på att stå snyggt.
Här undersöks han av domaren. Han backade aningens först men sedan var det inga problem.
Springa gjorde han helt ok, men ingen enorm energi. Kanske värmen som gjorde honom lite slö...
Mio fick excellent! Jag är enormt nöjd med det!
 
Kritiken var helt okej den med.
 
"Good size, typical head, correct bite. Good length of neck. Correct topline, falling away at croup. Low tailset. Correct conjunction in front, straighter behind. A bit long in loin. Narrow rear movement. Tail carriage in movement not 100%. / tatjana urek"
 
Han blev placerad som 2:a i klassen efter Benzo som tydligen är en av nordens vinstrikaste juniorhanar. Det var bara han och Mio i klassen som fick excellent så det är ett resultat jag är enormt stolt över! Bättre kunde det inte ha gått. 
Resan hem var varm och jobbig så det fick bli lite bad när vi kom hem. Simma tänkte han då inte göra trots att det var tre andra badglada hundar där. Lite tråkigt tyckte jag, men det är bara att träna vidare.
 
 
  
 
 
 

Buskillar

Publicerad 2014-06-07 15:50:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bus och lek!,

Det blir en hel del lek i trädgården. Mio tycker att det är kul att ta en leksak och springa iväg med så Aslan jagar honom. Ännu har Aslan inte en chans att jaga ifatt utan han blir bara mer och mer frustrerad vilket Mio tycker är jätteroligt. 
Lite brottning blir det med. Att fånga detta på bild är dock inte det enklaste...
 
 
 

Inlines

Publicerad 2014-06-07 12:43:09 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

Mio har nu varit med och åkt inlines för första gången. Vi har inte börjat med cykling ännu, men inlines känns lite snällare att börja med. Vi körde nog ca 1,5 km vilket var alldeles tillräckligt, han orkade inte mer än så. Vi pausade lite då och då, drack vatten och tog det lugnt. Mio tyckte att det var jättekul! Oj vad han drog i början! Vi måste träna en hel del på kommandon, t.ex. stanna, sakta, höger, vänster, frammåt mm. Vi måste även träna på att han ska bli lite jämnare, nu är han antingen full fart frammåt eller springa lugnt bredvid. Men det gick ändå ganska bra. Det får vi göra fler gånger!
Trött Mio efter åkturen.
 
 
 

Kohage

Publicerad 2014-06-06 15:32:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

Regnig promenad på bondberget igår. Det var uppskattat! Nu har de dock satt upp elstängsel för korna lite överallt, jag såg det inte utan följde bara stigen. Nu hade jag tur då nedre tråden gick ganska högt så Mio gick under men jag var bara cm från att gå in i den innan jag såg tråden! Jag har respekt för elstängsel sen förra året då Mio vägrade att gå efter att ha gått in i det. Då gick det ju att bära honom, men det är inget jag klarar längre.
 
Här är gårdagens utsikt!
Glad Mio i skogen!
 
 
 
 
 

Bal x2

Publicerad 2014-06-06 14:41:35 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

På onsdagen var jag i Göteborg med skolan, besökte Chalmers och Liseberg. Då det är studenttider såg man (och hörde) studentflak överallt. Blev inte alls jättetaggad inför min egen student på fredag!
Trots att det var jättekul saknade jag såklart min lille brunbjörn här hemma. Så igår var han och jag nere på stan och tittade på när mina kompisar gick på bal! Själv tittade jag på bilarna och balparen, men det var inte något som intresserade Aslan, han låg mest och sov (på fel sida staketet)...
Det var många som ville komma fram och hälsa på Aslan, vilket de såklart fick. Han vaknade knappt ens när folk klappade på honom. Han är väldigt lugn i folksamlingar, sover på bussen och går fint i koppel överallt utan att jag ens behövt träna det. Ibland har man tur!
/Fanny

Bal 2014!

Publicerad 2014-06-06 12:25:29 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Aslan, Utflykter,

I veckan var det dags för Fannys bal! I år fick Aslan följa med och titta medan Mio fick stanna hemma. Aslan var jätteduktig!
Här tittar han på matte.
Han kunde ligga stilla och ta det lugnt en lång stund så man märkte inte av honom så mycket. Väldigt skönt!
Fanny i den snygga bilen!
Det fina balparet.
 

13 veckor

Publicerad 2014-06-04 11:26:09 i 9.1 Veckobilder,

I måndags blev Aslan 13 veckor. Men inte heller denna gången blev det någon veckbild på rätt dag utan den kommer nu istället. 8 kg väger han nu.
Någon bra ståbild blev det inte då det var lite ont om utrymme. Matte kom inte med och det blev både snett och suddigt...
Även strecken har det varit dåligt med... 11 och 12 veckors strecken är bara gissningar.
 
 

Lyckad kursgång!

Publicerad 2014-06-04 09:36:53 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Rallykursen igår gick toppen! För första gången någonsin var Mio lös under hela träningspasset! Jag var enormt imponerad över honom! Vi tränade följsamhet och kontakt med lös hund i början och sedan kopplade jag honom inte. Det kändes som att det var en riktigt bra dag igår så jag tänkte försöka ha honom lös. Han arbetade jättebra men kunde även sitta stilla vid mig någolunda passiv utan att bry sig om varken hundar eller människor! De kunde passera knappa metern ifrån honom och han tittde ändå på mig. Jättebra träningstillfälle! Dessutom såg vi en enorm förbättring på framförskyltarna jämfört med sist då han gick lite snett och vint. Nu var det riktigt bra! 
 
Inne sov han ganska mycket, men visst kan han vara lite gnällig när det blir för länge. Träningspasset inne var inte lika bra, men jag är ändå mycket nöjd med kvällen! 

Till nästa vecka så är nog det svåraste vi ska träna på att JAG ska göra rätt. Jag kan nästan träna utan Mio... Just nu känns det lättare att lära Mio något än att träna mig själv. Vet ju att jag har gått lite knäppt i det fria följet, t.ex. tittar på honom och då får jag helt fel vinkel på kroppen vilket gör det svårare för Mio. Men ingenting är omöjligt!
 
 

Mot rallykursen!

Publicerad 2014-06-03 18:04:51 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Nu ska vi iväg till rallykursen, 3:e gången. Ska bli jättekul trots massor med regn. 

Vi har kört några pass nu i veckan, blandat fritt följ, apportering, utställning och rally. På platsläggande klarade han hela 4 minuter igår! Härligt! Apporteringen går allt bättre den också. Rally kör vi både skyltar för sig och banor/slingor. Igår körde vi en bana på ca 10 skyltar både i normalt tempo och spring. 


Gårdagens utställingsträning var lite kaos, han var nog ganska trött då. Han sprang bra men stog som en baktung mjölsäck. Men det tar vi igen någon annan dag.
 
 
 

Utställningsträning

Publicerad 2014-06-03 11:35:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Tränar lite då och då på att ställa Mio och det går allt bättre! Har fortfarande lite svårt att se hur jag ska ställa honom för att det ska bli rätt, men det blir bra allt oftare i alla fal! Bara att hoppas att han kan stå lika bra nästa söndag...
 
 
 

Simning del II

Publicerad 2014-06-02 14:24:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bada och simma,

Det blev inte bara simning utan även lite apporteringsträning. Så länge Mio bottnar går det jättebra, men när han måste simma till apporten är det inte alltid han tar den. Antingen stannar han när det blir för djupt att gå eller simmar han till den och vänder. Det blir kanske lite mycket att lyckas greppa den och simma samtidigt... Tror att jag ska köpa den mindre storleken av leksaken med, denna är på gränsen till för stor för honom. Jag är ändå nöjd med att han går ut frivilligt och verkar tycka att det är roligt!
 

Vilka är Mio och Aslan?

------------***Ev. valpplaner under 2017 *** ------------ Bloggen handlar om våra portugisiska vattenhundar Mio och Aslan och deras liv. Aslan bor i Jönköping med matte Fanny medan Mio bor i Uppsala med matte Frida och lever livet som hund till en veterinärstudent. Mio är en träningsglad, härlig kille med fyra tassar på jorden. Aslan är en tonåring fylld av glädje och energi som helst skulle leka all sin vakna tid om han fick. Det blir många, långa skogspromenader, mycket träning, tävlingar i många grenar och lite annat smått och gott. Detta visar vi främst genom en mängd härliga bilder!

Senaste inläggen om Mio och Aslan

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Follow on Bloglovin Djur & husdjur bloggar TopBlog.se - Sveriges största bloggar Hundar Nöjen
Toppblogg.se bloggar skor på nätet Besökstoppen Husdjur
Billigt-Webbhotell.info