Mio och Aslan

Livet med portugisisk vattenhund

Hemmadag

Publicerad 2014-03-31 22:37:55 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, 9. Unghundstiden, Kompisar, Mat,

Idag fick det bli en hemmadag, vilket har varit riktigt trevligt! Mio och jag har tagit det ganska lugnt. Vid lunchtid gick vi ut och sprang en sväng i skogen. Mio får vänta in mig hela tiden. Jag får allt ta och träna mer! Fast jag kommer aldrig kunna hålla hans tempo... Sedan har vi varit hos mormor och morfar, Mio sov mest i kökssoffan. Det är hans plats. Han var inte lika hoppig idag heller! Skönt!
Vi var förbi en sväng på djurmagazinet och Mio fick följa med in för tränings skull. Så mycket gott på så liten yta! Vart ska jag ta vägen!? Tror nästan att han tänkte lite så. Men måste ändå säga att han klarade det bra! Vi köpte lite extra revben till honom. Alltid bra att ha hemma lite gott att tugga på! Dessutom billigare och trevligare än grisöron/hudben. 
 
Hmm...läste lite extra noga på denna påsen. I vänstra hörnet står det "100% svenskt" men i mitten på högerkanten står det "INTE svensk råvara". Här är det någon som inte har lärt sig matte!
Hemma har jag städat upp i hans mathörna. Det har varit lite kaos bland alla burkar så hittade nu några "nya" i källaren som blev jättebra!
På kvällen kände jag att det var så fint väder ute och långt att åka till klubben så vi stannade hemma från måndagsträingen. Men träning blev det i alla fall! Vi gick till våran egen träningsplan, grusplanen, och gick igenom nästan alla rallyskyltarna. Många går jättebra medan vissa är svårare. Sitt framför och ingång från olika håll är knepigt, alla varianter. Att han har lärt sig "Runt" (att gå runt mig) är bra i vissa lägen, som när han trasslade in sig när vi åkte skidor, men i rallyn är det mindre bra... Han tror att han ska gå runt och missar "sitt framför" delen. Vi får träna mer på dem hemma. Sitt-stå är också lite knepig men absolut in omöjlig! Sitt-ett steg- sitt- två steg osv när jag backar med honom framför är också lite svår. Men vi är ju precis nybörjare!Han hade fin kontakt i alla fall och ville verkligen arbeta! Det här med rallylydnad är jättekul! 

Efter detta gick vi en sväng till Wilda och Mitzie. Båda hade precis löpt... Nu tror ni kanske att han bara satt och pep - men inte! Han överraskar med att uppföra sig toppen! Han nosade glatt på dem när vi kom, men sedan gick han runt och undersökte eller låg stilla och tyst vid mina fötter. Han är väl i och för sig van vid detta. Dessa tikar visar tydligt vilken plats han har och han lyssnar direkt! Tänk att det finns två hundar han i alla fall kan umgås med under lugnare former! Glad matte!
 
Här är en ganska gammal bild på hela gänget!
 
 

Aquastars träff!

Publicerad 2014-03-30 16:11:08 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 9. Unghundstiden, Bildbomber, Bus och lek!, Kompisar, Utflykter,

Igår var vi iväg på en kennel träff (Aquastars) i Kisa. Det var nog en bra bit över 20 hundar där mellan 6 månader och 13,5 år. Nästan alla var släkt på ett eller annat sätt. Tyvärr var Mio värst av alla... Han var ju kär i en av uppfödarens tikar när vi var där och klippte honom och den tiken var han på även idag. Därför han jag inte prata speciellt mycket med någon eller titta på de andra hundarna utan sprang mest efter Mio, satt med honom i ryggsäcken för att lugna ner sig eller stod med ett skrikande odjur i koppel. Gick även bort en stund för att han skulle lugna ner sig, men inte. Tillslut fick han sitta i bilen istället. Ingen annan var i närheten av att vara lika jobbig som Mio. Synd, men vi får helt enkelt fortsätta att hitta någon lösning på problemet. Det kan absolut vara stress i grunden. Lite fick han i alla fall springa så trött var han efteråt! Vi fick även en liten uppvisning av en släkting som är "sjöräddningshund" och de berättade om vad de höll på med och visade när de sökte efter en likplatta. Så häftigt! Mio som knappt hittar godisbitar jag slängt ut på golvet... Själv han jag inte ta några bilder, men Fanny och mamm tog en hel del och jag har lånat några från andra. Så här kommer det massor av bilder på ett stort gäng härliga portisar!
 
Längst fram är Mios stora kärlek.
Lille Max som inte är så liten längre!
Nästan hela gänget samlat!
Mamma Sunny
Halvbrorsan Isak
 

Mios I-landsproblem!

Publicerad 2014-03-30 10:38:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Såg en rätt kul tråd på ett hundforum om vilka I-landsproblem ens hund hade. Började då fundera lite - vad är Mios I-landsproblem egentligen???
 
Efter en stund kom jag fram till vad Mios I-landsproblem var - det går bara att dricka vatten direkt ur kranen!

Han har genom hela sin uppväxt vägrat att dricka vatten från skålen. Först var man tvungen att lyfta upp honom till vattenkranen, sedan när han blev större har han lärt sig att hoppa upp med frambenen på handfatskanten och dricka själv. Då måste betjänten bara sätta igång och stänga av vattnet. Och öppna dörren till badrummet... Och torka nosen när ers excellens är klar ;)

Det är först nu när han är över året som han börjat acceptera att vattenskålens vatten också går att dricka :P

 

 gammal bild på liten Mio 
 
/Fanny

Rally

Publicerad 2014-03-28 18:06:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, Promenader,

Idag har vi mest gått lugnare koppelpromenader med tanke på foten. Men han har inte visat något så det var väl en tillfällighet. Istället har vi tränat mer! Vi har kört mycket sök inne, både i de vanliga rummen och några nya. Även lite godissök ute. Fokus har dock varit rally! Vi körde ett rejält pass på morgonen och kom igenom ca hälften av skyltarna x 3 repetitioner på varje. Superkul! Vi ska träna mer bakdelskontroll för att momenten ska bli smidigare och snyggare. Men annars känns det som träningen går framåt!
 
 

Födelsedagsfirande

Publicerad 2014-03-28 13:01:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

Nu var det tyärr så att jag inte han fira Mio på rätt dag utan jag gjorde det igår istället då jag var ledig. Mio fick börja dagen med extra god frukost bestående av ren och torrfoder! Det var inte helt dumt tyckte Mio som åt upp allt!
Sedan var vi ute på ett par promenader. Vi gick en rejäl promenad till mormor och morfar. Det är så mysigt ute nu när naturen håller på att vakna till liv! Mio var jätteduktig och gick inte långt bort.
Vi passerade över golfbanan men här tappade Mio lite fokus. Det fanns ju så mycket gott gräs att äta! 
Sista biten hittade Mio någon MYCKET spännande lukt, så då åkte kopplet på. Men totalt sett så var det en mycket bra dag! På kvällen fick han även smaka lite på sin nya mat. Både den nya och den gamla sorten slank ner! Så här glad var Mio under promenaden trots att han hade fått pälsen full med kardborrar. Sådana gillar vi INTE! På kvällen fick han ju ont i foten/benet, men det verkar som tur var ha gått över tills dag!
 

Halt

Publicerad 2014-03-28 07:34:14 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Igår kväll haltade Mio på vänster framben. Ingenting syntes och han reagerade inte när vi kände igenom det. Men när vi var ute på kvällskiss i trädgården haltade han mycket mindre. Nu i morse haltade han inte alls! Vad skönt! Vi får hoppas att det var något tillfälligt!
 

Kossan...

Publicerad 2014-03-27 09:00:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Plötsligt blev vi påminnda om varför Mio kallades Kossan förra sommaren... Han är banne mig en gräsätare och ingen hund! Han är helt knäpp i gräs och mossa. Gräva upp och äta. Suck... Hade det bara varit så att han åt upp det hade jag inte brytt mig så mycket, men så är det ju tyvärr inte. I förrgår möttes lillmatte av mindre mysiga spyor på mattan i hallen... Inatt var jag ute med honom vid tretiden för han hade vaknat och ville kissa (ytterst sällan men det händer), men in ville han inte - nej, han skulle bara stå och äta gräs! Jag fick gå ut och bära in honom igen. Jag var inte så glad då jag var helt säker på att jag skulle vakna till spyklockan (vaknar alltid när han spyr), men tack och lov så blev jag skonad denna gång!
 
 

Filmmaraton!

Publicerad 2014-03-27 08:00:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 6. Filmer,

Här kommer även ett filmmaraton från första året!
 
Första besöket hos Mio
 
Mio krockar med kameran.
 
Ett av de första baden.
 
Portisryck!
 
Mio hjälper till
 
Mio tränar, 6 månader gammal.
 
Mio vill inte gå ut. Så här har han nästan alltid gjort, oavsett om det är sele, klövjeväska, halsband eller overall som kommer fram... Så fort han kommer utanför dörren blir han jätteglad igen! Konstigt...
 
Mio och pinnen
 
Mio i meterdjup snö!
 
Bus med lillmatte.
 
Skidåkning med Mio.
 
Bus med Wippi!
 
 

Grattis Mio 1 år!

Publicerad 2014-03-26 21:17:45 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bildbomber,

Idag blir lille Mio ett helt år! Tiden har gått så enormt fort! Tänkte bjuda på en liten återblick på året som gått i bilder.
 
Här är första bilden på Mio, 3 dagar gammal.
Efter det var det en lång väntan på att han skulle komma hem till oss. Här är han 4 veckor.
7 veckor
Så äntligen fick han komma hem till oss! 
Det har varit enormt spännande att få lära känna Mio, och fortsättningen kommer bli minst lika spännande den. När han visar sin bra, trevliga sida är han verkligen en superhärlig kille med fyra fötter på jorden.
 
Här är Mio 8 veckor, precis hemkommen.
Sedan ca 8 månader.
och till sist ca 1 år.
 
Här är även några av veckobilderna.
Här är första mötet med Sacco.
Sacco har sedan blivit Mios bäste vän och stora förebild. 
 
Här kommer lite blandade bilder från första året!
Första tofsen!
 
Tänk vilken härlig kille som kom hem hit! Visst har han gett oss några gråa hår, men det har det varit värt! Han är så snäll, träningsglad och kontaktsökande, har en på och av knapp, vaktig som börjar bli i en lagom nivå, väldigt lågt viltintresse, lätthanterad och dessutom väldigt söt (nej, inte alls partisk...:P). Att han pratar mycket tycker jg kan vara ganska gulligt, så länge han inte låter som en undulat. Det ska bli så spännande att se hur han blir som vuxen! 
 
Än en gång grattis på din första födelsedag Mio! Hälsar även ett stort grattis till dina 10 syskon!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rallyträning

Publicerad 2014-03-25 21:38:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Idag har det varit fullt upp för Mio, bla en långpromenad med två chihuahuor. På kvällen åkte vi till brukshundklubben igen, denna gång för rallylydnadsträning. En instruktör skulle gå igenom nybörjarskyltarna med en annan tjej så jag hakade på! Måste säga att det var jättekul! Mio skötte sig över förväntan! Först gick vi igenom skyltarna inne och då fick Mio sitta kvar i bilen. Efter det gick vi ut i regnet och körde igenom alla skyltarna. Intensiv men rolig träning! Han klarade nästan alla skyltar helt ok, "sitt framför med ingång runt" skyltarna var knepiga. Gå runt mig kan han ju sedan tidigare, men att sätta sig mitt i allt blev knepigt. Han sprang många varv runt mig innan det gick någolunda... Han var duktig på kontaktbiten i alla fall! Mycket stolt över honom! Nu ska vi jobba vidare med att sätta skyltarna, ser fram emot nästa måndagsträning.
 

Lekstund!

Publicerad 2014-03-25 09:22:31 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 6. Filmer, 9. Unghundstiden, Bus och lek!, Kompisar, Promenader,

Härom dagen träffade vi Wippi igen. Så kul att se dem ihop! Här är en av mina favoritbilder.
och här är ännu en:
Varför då kan man ju undra? De ser egentligen ganska tråkiga ut! Men på dessa bilder är Mio INTE på Wippi utan går för sig själv och nosar! Yes! Men självklart blev det mycket bus och lek också!
 
och ännu ett vårtecken.
Den kunde till och med ta det ganska lugnt inne! Glad matte.
Här kommer en liten film från lekstunden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

JBK

Publicerad 2014-03-24 23:54:03 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Vi var på brukshundklubben igår och även nu ikväll. Troligtvis blir det en sväng dit imorgon också!
 
Igår var vi ute i sommarstugan och fixade i trädgården så då passade det ju att gå de hundra meterna till klubben. Det var knappt något folk där, men Mio var ändå ganska ofokuserad och ville hellre nosa runt eller leka ko. Men han var väl lite trött efter att ha sprungit runt på tomten i några timmar. Han grävde ner sitt första ben! Så enormt charmigt! Han gjorde det inte en gång heller, utan 7 eller 8 gånger! Grävde ner, hämtade, grävde ner hämtade osv. Trots att han försökte spela oskyldig avslöjade han sig! (Nyklippt och fin är han med!)
Idag åkte vi dit en sväng till för måndagsträning. Nu var det mycket mer folk! Men jag tycker ändå att Mio var ganska duktig! Det fanns dock mycket att lukta på mellan varven. Gräs till kossan var det också gott om. Suck! Men lite kunde vi träna i alla fall! Idag var vi en del på rallylydnadsträningen. Supertrevligt folk som vi återkommer till redan imorgon! Vi testade en kortare slinga med några olika moment. När han väl är fokuserad på mig går det bra, men mellan skyltarna är det inget vidare. Men det är bara att träna på ju, allt kommer inte direkt! Han hade lina på sig hela tiden, men kunde jobba med honom "lös" och även stå still och prata med de andra medan han satt vid min sida utan koppel. Framsteg! Nu tittade han mer på mig än på hundarna! Tidigare satt han bara och pep. Nu är vi båda supertrötta, Mio sover redan.
 
 
 
 
 
 

Vart tog odjuret vägen?

Publicerad 2014-03-24 13:12:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 9. Unghundstiden, Promenader,

Idag tog jag en morgonpromenad i skogen med lille herr bus. Så härligt med fågelsång och vårblommor! Dessutom en riktigt trevlig hund! Vad har hänt med odjuret jag var så trött på för bara någon vecka sedan? De senaste dagarna känns han allt mer som den gamla vanliga killen igen. Han springer inte långt bort, lyssnar på inkallning, tar kontakt själv och vill jobba, leker och busar med mig och är riktigt trevlig att ha och göra med! Till och med hundar har ju gått ganska bra sista tiden. Visst - mycket intresserad - men han stressar inte upp sig så enormt som han gjorde ett tag. Skönt! Får ta vara på det så länge det varar!
 

Lek på egen risk...

Publicerad 2014-03-23 09:20:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 9. Unghundstiden, Bus och lek!,

Att leka med Mio är inte helt ofarligt. Det händer allt som oftast när vi leker att jag avbryter för att Mio råkar bita i min hand istället för i leksaken. Under vintern har det dock inte varit något större problem - med vantar har det ju inte gjort ont så jag har inte trott att det var något större problem. Men nu när jag för en gångs skull var ute utan vantar och kampade med Mio råkade han bita i handen så jag fick två små sår. Inte kul... Men jag gjorde som de sa på kursen - "AJ" och avbröt. Sedan fick han en ny chans och jag provocerade honom att råka ta handen. "Aj" igen och avbröt leken. Tredje gången tog han leksaken. Jag tycker inte att det är okej att "missa" så ofta som han gör så detta kommer vi träna mycket på. Med vantar! Som tur var så gjorde det inte ont, men så onödigt...

Nattugglan

Publicerad 2014-03-23 01:46:56 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Minigos,

Klockan har hunnit bli 01.45. Mio sover sedan några timmar tillbaka... Stackars liten som har en sådan nattuggla till matte. Men mitt skapande är som bäst på kvällen/natten... Ska fota mer imorgon, men här kommer i alla fall en tjuvtitt fram tills dess...
Som ni ser så slipper Mio tratten nu! Så skönt!!!
Godnatt! 
 

Kalas!

Publicerad 2014-03-22 22:46:22 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 9. Unghundstiden, Bus och lek!, Kompisar,

Idag firade vi att jag fyllde 20 år i veckan som gick. Mycket folk och saker som hände men Mio skötte sig toppen! Wippi var också här så det blev lite bus i trädgården. Inne kunde de hålla sig lugna, bra jobbat av Mio som kan bli stökig med andra hundar. Nu sover han som en stock! 
 
Som ni kanske har sett så är vårat soffbord i ungefär samma höjd som Mio. Idag hände en sak som jag länge väntat på. Mio låg under bordet när vi åt mat. Men så reste han på sig och rullade upp svansen - MITT i en av gästernas tallrik med potatissalad! Jag såg det hända men hann inget göra. Lite komiskt var det i alla fall. Mios svans är inte att leka med när det gäller soffbordet... 
 

Lös på promenader.

Publicerad 2014-03-22 11:58:40 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, Promenader,

Sedan valpkursen i torsdags har jag gått in stenhårt för att jobba med kontakt och framför allt följsamheten. Nästan alla promenader vi har gått sedan dess har Mio gått med släpande koppel eller lina nästan hela promenaderna! Kändes nästan som en omöjlighet innan vi började, men jag gav det en chans - och han går faktiskt bättre utan koppel än med! Tror till största del det beror på att jag själv är betydligt mer fokuserad och engagerar mig verkligen för att vara en rolig matte! Jag måste ju vara mer spännande än mötande och goda dofter. Så det är mycket godis och mycket lek. Ja, till och med lek! Jag har ju länge haft lite svårt att få honom motiverad till att leka bortsett från vissa bestämda platser, men vi lärde oss en ny lek på kursen "spring för livet" som fungerar super!
 
Spring för livet går ut på att man ska kampa och hunden får aldrig släppa kamptrasan. Gör hunden det springer man allt vad man har och gömmer leksaken. Den är min! Hunden ska få kämpa för att få vara med igen. Sedan kör man vidare. Släpper hunden igen gör man samma procedur. Håller den fast kan man försöka lura den t.ex. låtsas leta godis, peka på något eller liknande om gör att hunden släpper och då springer man! Detta fungerar riktigt bra! Visst händer det att han inte är intresserad, men allt som oftast fungerar det toppen! 
 
Jag varvar lek, godis och tillåtelse att nosa som belöning. Försöker även lägga in klapp ibland, men det är han inte lika glad i... Resterande tiden ska han försöka hålla sig vid min vänstra sida. Redan nu märker jag en bättre kontakt och mycket roligare promenader vilket i sin tur ökar samarbetsviljan från Mios sida. Jag undviker att ta upp kopplet allt för ofta då han tappar fokus när jag håller i det. Koppel får vi träna på separat.
 
Hundmöten råkar dock alltid gå fel för mig. Okej, inte alltid, men allt för ofta. T.ex. barn som kommer fram med sin hund utan att fråga, misstolkning på "att vi tränar hundmöten" som att vi tränar på att hälsa och inte tvärt om... Får komma på ett tydligare sätt att berätta för dem vi möter så det inte blir missförstånd.
 
Nu de senaste dagarna har jag kännt att ett av mina mål - att kunna gå med Mio lös nästan jämt - kanske inte är helt omöjligt. Vi har fortfarande en enormt lång väg att gå, men på något sätt finns det en liten, liten ljusglimt som skymtar långt där borta!
 
Några bilder tar jag tyvärr inte, så det får bli en favorit i repris!
 

Fortsättningskursen gång två

Publicerad 2014-03-21 15:01:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, 9. Unghundstiden,

Igår följde jag med Frida och Mio på kursen. Efter att ha hört hur Mio betedde sig på första kurstillfället kan jag ju inte säga att jag hade jättehöga förväntningar på honom, speciellt eftersom en av tikarna på kursen löpte.
 
Men - ack vad fel jag hade! Nu var jag inte med förra gången, men idag skötte han sig förvånansvärt bra! Han lekte med leksaken i flera minuter, vid kontaktövningen gick han så fint vid sidan och hade fin kontakt med Frida. Hanteringen har aldrig varit något problem. Man kan kolla tänder, öron, tassar och lägga ner honom med veterinärgreppet utan problem. Om det är en främmande person är det lite läskigt i början så han backar en aning, men sedan låter han sig bli genomgången av främlingen också.
 
Vi fick även testa på skvallerträning. Både jag och Frida har läst massor om skvallerträning men tyckt det varit väldigt flummigt beskrivet och därför inte vågat testa själva. Nu när vi fått lära oss grunderna känns det mycket bättre och ska börja tränas på här hemma!
 
Även under teorin kunde han vara lugn och ligga på golvet trots att vi satt vid bordet!
 
Idag agerade jag fotograf. Nedan följer lite foton från dagens kurstillfälle!
 

Tråk-tratten

Publicerad 2014-03-20 11:59:33 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Inne på tredje dagen med tratt nu och det ser mycket bättre ut. Så om vi har tur kanske han slipper den i övermorgon! Det skulle vara superskönt! Usch, vad tråkig den är... Tur att han inte behöver den ute! 

Nu blev det dock lite knepigt med tratten. Jag var iväg och köpte en som stämde enligt halsmåttet. I och för sig en billig variant, men hade hoppats på att den skulle fungera. Det gjorde den inte... Halsmåttet var precis lagom, men den var för kort så han kom åt att slicka i alla fal! Då fick vi göra en nödlösning och tog och förlängde den lite. Tyvärr var det inte genomskinligt, men det fick gå tills vi hittade något bättre.
Men Sacco blev räddaren i nöden! Frågade om de hade en tratt till honom, och det hade de. Dessutom passade den även på Mio när vi ställt in den ett snäpp. Så den fick vi låna tills vidare. Så nu får han ha en helt genomskinlig igen!
 

Bra dag!

Publicerad 2014-03-19 16:31:16 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

Vi har hunnit med både en skogspromenad på morgonen och en löprunda på eftermiddagen! Superhärligt trots att det har regnat hela dagen. Idag ska vi även fira, för idag fyller jag 20 och Mio 11 månader och 3 veckor!
 
 

Panda badar

Publicerad 2014-03-18 12:50:03 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bada och simma, Minigos,

Mios älskade gosedjur Panda har fått sig ett välbehövligt bad! Han kändes mer som en taggig igelkott än en lurvig panda... Mio blev så glad när han äntligen kom tillbaka trots att han inte smakade lika gott som vanligt. Han brukar ligga och slicka honom på svansen, som en liten napp.
 
Mio har alltid varit försiktig med gosedjur och slickar mer än biter. Kuddar, filtar och gosedjur är omtyckta! Nyligen hos mormor och morfar hade han smygit in i ett sovrum och hämtat ett antal små nallar en efter en och lagt sig med dem i hallen. Vilka ideer han kan få! Här myser han med Flodis.
 
Och här är en lite äldre bild på prinsen och prinsessan.
 
 
 

Utsikten

Publicerad 2014-03-18 10:33:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

Här kommer några fina bilder från utsikten! Den första är när man står på toppen. Den andra är en liten bit ner på en avsats som jag inte upptäckt tidigare - så mycket bredare det blev!
Mio och jag satt en lång stund och njöt av utsikten!
Här är mina två favoritbilder!
 

Träning på JBK

Publicerad 2014-03-17 21:05:46 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, 9. Unghundstiden,

Idag åkte vi till måndagsträningen igen! Tyvärr var det nästan mörkt så några bilder tog jag inte. Idag var det inte så mycket hundar där, men tillräckligt för att det skulle vara en utmaning för oss. Först gick vi en kort sväng i skogen och tränade på ett tomt fält. Det fungerade bra! Till och med leksaken var rolig! 
 
Nästa steg blev ett stort fält där två andra hundar tränade. Det var ganska långt avstånd till dem men de var ändå lite intressanta till en början. Sedan fick han fokus på mig...och det gick jättebra! Jag kunde till och med ha kopplet släpande på marken! Långt mycket bättre än jag förväntat mig! Leksaken var dock ganska ointressant. När den kom fram var det roligare att nosa i gräset. Godis fungerade i alla fall toppen! 
 
Eftersom det gick så bra testade vi att gå till nästa fält. Lite mindre och lite fler hundar. Även här hade vi ganska bra kontakt och han ville arbeta med mig (men inte med leksaken). Här höll jag i kopplet för säkerhets skull även om han säkert hade klarat det med kopplet släpande. 
 
Mellan passen blev det även lite passivitet. Vi satt 5 meter från några andra hundar och jag trodde att han skulle börja pipa som vanligt, men han pep bara någon gång och höll sig nästan helt lugn. Totalt sett är jag mycket nöjd med dagens träning! Hoppas att det går lika bra på torsdag!
 
Eftersom det inte blev några bilder idag så får det bli några från när vi var där i somras!
 
 

Ledsen Mio...

Publicerad 2014-03-16 15:47:44 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Igår fick Mio ett minimalt sår på kulorna som först knappt syntes.  Dock så slickade han på det då och då så det blev lite rött och irriterat. Därför får han ha krage någon dag framöver så det hinner läka. Tratten är INTE rolig! Den hindrar inte bara från att slicka - han kan inte göra något annat heller! (Enligt honom själv). Men eftersom jag är en ganska snäll matte köpte jag inte bara en krage utan även några revben!
 

saknad!

Publicerad 2014-03-15 16:44:26 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bada och simma, Promenader,

Idag var Mio med som maskot på lufsarna. Superkul för både honom och barnen. Idag fick han dock ha flexikoppel föe första gången i sitt liv. Jag gillar det egentligen inte men idag var det enklaste lösningen då jag inte vågade ha honom lös. 
 
Denna gången var det hajk så Mio fick stanna hemma med Fanny och kom dit först i morse. Efteråt var det bad som gällde så nu är han fluffig och mysig igen! 
 
I natt kommer jag inte heller att vara hemma och bästa systern ställer snällt upp igen! Jag har ytterst sällan varit borta från honom så länge! Trots att han kan vara grymt jobbig så saknade jag honom så fort jag ha8 stängt dörren! Tänk att det kan vara så! Saknar min lille myspojk!
Inte mycket som finns under all päls!

Morgonpromenad

Publicerad 2014-03-14 12:58:51 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

Idag jobbar jag inte så det blev en promenad i skogen direkt på morgonen! Inte alls dumt! Tänk om man kunde börja varje morgon så här! 
Nej, men fota inte matte!
Vi tränade lite små trix, kontakt och inkallning. Både med och utan klicker. Här kör vi sitt fint på en stubbe.
Och här är det inkallning som gäller!
Nu har även en lite tunnare jacka kommit fram och vantarna fick stanna hemma! Enda nackdelen är att vinterjackan har 4 bröstfickor och två sidofickor, alla med dragkedja. Den jag har nu har bara sidofickorna och en jättedålig på insidan som knappt räknas... Jobbigt!
 

stirrig hund!

Publicerad 2014-03-13 19:45:29 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 9. Unghundstiden, Kompisar, Promenader,

På vår promenad idag mötte vi löptiken direkt. Bra start, även om Mio tog det bättre än väntat. Sedan träffade vi en annan tik som både jag och Mio är mycket förtjusta i. Det gick ganska bra...första gången i alla fall. Andra gången vi mötte dem stressade Mio bara upp sig och gick in i pip/skrik mode...DÄR ÄR MIN KOMPIIIS! Som tur var hade vi hunnit träna lite på grusplanen innan och der gick bra! Men som sagt, uppjagad hund är mindre kul. I skogen blev det tyvärr mycket koppel då han sprang lite långt bort och nosade lite väl mycket på kanten av stigen. Suck...
 

Skogen och lagen

Publicerad 2014-03-11 23:42:41 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 9. Unghundstiden, Bildbomber, Bus och lek!, Promenader,

Idag gick jag och Mio en promenad i skogen. Superfint väder och nästan varmt ute! Mio var varken duktig eller riktigt dum. Ofokuserad och lyssnade bara på ena örat, men tillräckligt fokserad för att vilja träna. Idag körde vi mycket kontaktövningar och letade godis. Även en hel del inkallning. Nu är det ju koppel som gäller enligt lagen om man inte har en väldigt väldresserad hund. Jag fortsätter ändå med lina. Det ger mig kontroll "som om han vore kopplad". Han går dessutom inte långt från mig, håller sig på stigen och har i princip aldrig visat intresse för vilt. Så jag känner mig ändå trygg med att ha honom i lina. Så länge han inte stör djurlivet eller andra som är ute i skogen fortsätter jag så här! 
Godissök
Ibland känns det som att Mio har ett ganska dåligt luktsinne. Han kan gå rakt över godisbiten flera gånger utan att upptäcka den. Eller så är han bara ofokuserad och letar därför inte speciellt systematiskt... Så är det nästan jämt och har alltid varit. Enklare spår var han dock duktig på som liten, så helt kasst är luktsinnet nog inte!
Skita ner sig är kul! Men bada i vattnet verkar inte vara så lockande. Smutsiga tassar räcker. 
Dagens utsiktsbild!
Snyggingen själv!
Som alltid får han stollaryck på ett par olika, bestämda platser. Han går inte därifrån förrän han har sprungit några varv och rusat av sig. Kameran var inte lika snabb som han...
Pinnar finns det gott om. Både stora att bära på och små som fastnar i pälsen...
Trots lite sämre kontakt blev det ändå en trevlig promenad! Glad Mio!
 
Hur gör ni i skogen under perioden 1 mars till 20 augusti då hunden "ska" hållas kopplad?

Träning på brukshundklubben

Publicerad 2014-03-10 22:40:02 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, 9. Unghundstiden,

Idag var jag och Mio på måndagsträningen på brukshundklubben. Idag gick det mycket bättre än på kursen i tordags! Vi kunde träna en hel del trots andra hundar runt omkring! Jag gick även en bana i rallylydnad utan Mio för att testa lite. Men när Mio skulle gå den gick det inte längre. Jag är ändå nöjd med träningen. Jag lyckades till och med leka lite med honom. Han brukar vara helt ointresserad av leksaken (trots att det är favoriten), men idag lyckades jag få upp intresse för den! Superbra att träna med störning, det behöver han!
 
 

Mios väckningsritualer

Publicerad 2014-03-10 13:21:28 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Nu för tiden har jag sovmorgon fyra av fem skoldagar varje vecka. Detta innebär att det ofta är jag som har Mio på morgonen. Tidigare låg han ofta ute i hallen, men nu har han börjat komma in och lägga sig och sova inne vid min säng där jag lagt ut en provisorisk bädd. 
 
Sedan går det att diskutera om jag faktiskt får sovmorgon. Om jag har sovmorgon till klockan 10 och ska gå upp klockan 9 vaknar jag ofta av att någon andas på mig klockan halv 9. Då har Mio lagt huvudet på sängkanten med nosen precis intill mitt huvud och står där tills han ser att jag vaknat. Då börjar han vifta på svansen, slicka mig i ansiktet och om jag inte vaknat till vid det laget hoppar han upp och slår på mig med tassarna. Effektiv väckarklocka - check!
 
/Fanny

Bus i trädgården.

Publicerad 2014-03-10 10:54:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bus och lek!, Mat,

Nu när solen och värmen kommer är vi ute mer i trädgården och leker. Inte dumt alls tycker Mio!
Idag lekte Mio med ett öra!
Just denna sortens öra var roligast att leka med men ingen höjdare att tugga på så dem köper jag inte igen!
"Lek med mig matte!"
"Nehe, då leker jag själv då!"
Ibland när vi sitter inne och Mio busar lite kan det plötsligt smälla till i väggen. Då har Mio kastat iväg sin leksak eller vad det nu är. Härom dagen flög örat iväg genom halva rummet...
 
På nästa bild syns även en annan, mindre bra, sysselsättning. Sådant kan man hålla på med när det är mörkt, för då ser ingen vad man gör, tycker Mio.
Detta örat fick ett mindre roligt slut. Visst tuggade Mio lite till på det innan han tydligen svalde det helt senare under kvällen. Det slutade med en tidig morgon för min del då han spydde upp det. Mindre kul...
 

Tussilago!

Publicerad 2014-03-09 13:32:27 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 9. Unghundstiden, Bildbomber, Promenader,

Idag tog vi en vårpromenad i skogen. Det var superhärligt i skogen och vi stötte på massor med tussilago! Här är Mio med de första vi hittade.
Sedan blev det en rejäl promenad. Men något som var ännu bättre var att idag var Mio tillbaka! Oj, vad ombytlig han kan vara! Nu var han kontaktsökande, sprang inte långt bort, lyssnade på inkallning och ville jobba! Trodde inte mina ögon! Dessutom gick han nästan fint i kopplet på mogonpromenaden. Så skönt att veta att den där härliga sidan av honom finns där inne någonstans!
Här är några fina tussilago till! Min absoluta favoritblomma. Den förknippas med våren (som är min favoritårstid) och jag har alltid fått en kruka med sådana på min födelsedag nu i mars. Det är liksom "min" blomma.
Som avslutning på promenaden hittade Mio ett helt rådsjursben! Det var bara skelettet kvar och han sprang glatt runt med benet dinglande i munnen. Vilket fynd! Det fick dock stanna kvar i skogen i väntan på något annat lyckligt djur.

Herr slyngel...

Publicerad 2014-03-09 00:32:46 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 9. Unghundstiden, Bildbomber, Kompisar, Promenader,

Nu är herrn riktigt jobbig! Senaste 2 veckorna har det bara gått rakt utför... Han har blivit kinkig med maten, drar allt mer, lyssnar inte, kommer inte på inkallning, går längre bort, nosar mycket mer, mycket mer intresserad av andra hundar, blockeras av andra hundar (som på kursen t.ex.), juckar på andra hundar och även människor (vilket jag har nolltolerans på) och är allmänt stimmigare och gnälligare. Känner inte igen honom längre! Vi tränar nu på kontakt, sitt, ligg och stanna. Mycket mer går inte in. 
 
Nu vet jag i och för sig att det finns en tik i höglöp i området, så det kan ju spela in också, men ändå - det är jobbigt! Men det är väl bara att kämpa på och hoppas på att Mio kommer tillbaka igen.
 
Som tur är finns det en hund han kan uppföra sig med! Sacco! Så skönt att kunna promenera med en annan hund som Mio inte är på hela tiden! Idag var vi ute och gick med honom. Som tur var var mamma och Hanna med så jag kunde ha koll på enbart Mio. Just nu vågar jag nog inte gå med Mio lös (i lina) om Sacco är med, Mio går för långt bort och det är inte så lätt att ha kontroll på båda samtidigt. 
 
Här kommer dagens soliga bilder!
 
 
 

Fortsättningskurs!

Publicerad 2014-03-06 23:43:20 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, 9. Unghundstiden,

Idag började vår fortsättningskurs! Jättekul! Men jag får erkänna att jag inte hade jättehöga förväntningar på Mio. Trots det skötte han sig oväntat bra...till en början i alla fall... Han satt faktiskt still och höll sig lugn vid första samlingen och kunde gå någolunda i koppel till en början. Fick nästan lite hopp om att det skulle gå bra! Men redan vid första stationen stöter jag på problem... 
 
Första stationen var lek. Jag hade hans favoritleksak med mig - den där speciella träningsleksaken man bara får ha när man tränar. Den brukar Mio älska! Men inte idag. Den var kul kanske 5 sekunder. Vi skulle leka i två minuter... Så jag hoppar runt och leker med leksaken medan Mio hellre tittar på de andra. Suck...
 
Station nummer två och tre fungerade väl ok. Kontakt och stanna. Men Mio började bli lite småpipig. När det sedan var dags för inkallning var han ganska så uppjagad. Visst sprang han till mig, men han vände snabbt tillbaka till de andra hundarna igen! Något sådant har han aldrig gjort innan (eller haft chans/möjlighet till). Nytt försök, men nu springer han bara halvvägs till mig trots att jag springer från honom. Nej, detta var inget för mig tyckte Mio. Han fick tillslut ledas hela vägen fram till mig. Han var den enda som inte klarade uppgiften - duktig kille! Eller inte...
 
Sökövningen var inte intressant över huvud taget och inte ens liggkommandot fungerade. Han var helt i sin egen lilla bubbla, endast ute efter tikar. Han skulle inte ha tagit skinkbiten om jag så tryckt in den i munnen på honom! Vi har helt klart något att jobba på framöver! Uppgifterna fungerar toppen hemma, ute och med andra människor, men inte med andra hundar. Från att knappt ha brytt sig om andra hundar är han nu som galen. Idag blev det mycket passivitetsträning. 
 
Ändå chansade jag på att ta med honom in under teorin. Han hade visat sitt ljusa, mindre trevliga undulatregister en hel del ute och jag trodde att han skulle fortsätta inne, men han skulle få en chans. Jag har honom liggande på sidan för då kan han inte smita någonstans. Tro det eller ej, men tillslut lugnade han ner sig! 
 
Trots hans uppförande så är jag nöjd med kursen. Nu kanske vi kan få lite hjälp med att angripa problemet! Men jag är ändå glad att jag inte anmält mig till fler kurser...
 
På förmiddagen var han dock duktig så jag får väl tänka på det istället! 
 
 

Har jag en pudel?

Publicerad 2014-03-06 08:34:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 7. Pälsvård, Allas favorit!,

Jag får höra både det ena och det andra om Mio. Speciellt sedan han blev klippt. Innan han klipptes fick jag oftast frågan om han var en border collie. Numera gissar folk på pudel. Hmm... vad hände där!? Så stor skillnad är det ju inte! Klippningen kanske påminner lite om en pudel, men ändå... Får även höra frågor som "Vad har hänt?", "Har han opererat sig?", "Har han skadat sig?", "Ska han se ut sådär?". Annars är väl kommentarer som oj, speciellt, annorlunda, tonåring, fjortis och tonårsflint ganska vanliga. Andra går rakt på sak - "Han är skitful!". Men de flesta tycker ändå att han är fin! Trodde faktistk att jag skulle få fler negativa kommentarer om klippningen. Nyfikenhet är nog en bättre beskrivning, vilket bara är kul!
 
Men lite roliga saker kan man få höra av förbipasserande:
 
"Mina grannar har också en sån där nakenhund"
 
 
 
 
 
 

Äntligen!

Publicerad 2014-03-05 22:14:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Mat,

Mio har varit ganska kinkig med maten någon vecka nu. Sådan var han även som riktigt liten, men det försvann och han har sällan tackat nej till mat. Men så fick han för sig att det inte dög. Han kanske tröttnade? Han åt, godis, rester, andra hundars mat osv men inte sin egen. Den nosade han på sin höjd på. Men om jag gav den som belöning när vi tränade eller satt och matade honom så gick den ner. Så länge han fortfarande har ätit har jag inte oroat mig. Men igår kväll ändrade han sig! Då åt han! Frukosten gick ner även den, och middagen OCH kvällsmaten! Kanske för att jag ändrade på matrutinerna. Äter han inte försvinner maten och erbjuds någon timme senare istället. Nu hoppas jag att matlusten håller i sig! 
 
Ligga i köket är dock aldrig fel! Någon kanske "tappar" något gott!
 

Första springturen

Publicerad 2014-03-05 21:04:55 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

Idag tog jag tag i det. Har tänkt på det länge men alltid skjutit upp det, många tycker ju att de ska vara över året i alla fall. Men å andra sidan har han mycket bättre kondis än jag har. Jag har inte sprungit alls på över ett år. Minst. Jag har aldrig tyckt att det är kul! Men nu har jag ju en hund att springa med och då blev det plötsligt mycket roligare! Mio tyckte det var så kul att matte sprang! Springa = leka i hans värld. Han cirkulerade varv på varv runt mig när jag sprang och han sprang nog minst dubbelt så långt! Men duktig var han i alla fall!
 
Jag körde även lite intervallträning kombinerat med inkallning. Två flugor i en smäll! Det var ju bara att sätta Mio och gå en bit. Sedan vänta lite och kalla in honom medan jag sprang åt andra hållet. Det var inte alls lika jobbigt att springa som jag kom ihåg! Vi kanske sprang 3 km... eller nej, vi gick då och då, stannade och tränade lite, vilade mm så det var nog inte så långt vi sprang totalt. Men vi kan ju börja lite lugnt, så jag hänger med!
 
I löv you! /Mio
 
 

Trassel

Publicerad 2014-03-04 09:56:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 7. Pälsvård,

Mio blir borstad minst en gång om dagen. Tack och lov har han knappt några tovor, men jag borstar ur en hel del! Det på bilden är bara från det vita på bröst/nacke... supermjukt, nästan som bomull!
Nu gäller det att hålla tovorna borta! 

Miljöträning

Publicerad 2014-03-03 22:00:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, 9. Unghundstiden, Utflykter,

I eftermiddags tog jag och en tur till stan igen. Bussen är inga problem, Mio ligger mellan mina ben och halvslumrar. Väl framme var han kanske lite mer ofokuserad än vanligt, men när vi faktiskt stannade till och tränade lite blandat (stanna, sitt, ligg...) var han jätteduktig! När vi stannar och pratar med folk sittef han snällt och väntar.  Vi passade även på att titta lite på mammas danskurs. Mio låg så snällg vid mina fötter och hälsade glatt på alla som ville - utan att hoppa. Jag var riktigt stolt över honom! 
 
Hundar är det knepiga just nu. Han är tyst men drar väldigt för att få komma fram och hälsa, vilket han inte får! Detta är något vi måste jobba på, att kunna slappna av även om det finns andra hundar i närheten. 
 
På väg hem passerade vi en tik i höglöp (hörde att ägaren sa der till en annan) och detta talade underlatmio om. Suck. Han släppte det i alla fall ganska fort.
 
Så här trött var han efteråt:
 

Mio skäms

Publicerad 2014-03-03 19:27:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Mio trodde att vi inte såg och tog sig friheten att smaka lite på maten som stod på köksbordet. När han märkte att vi sett honom skämdes han rejält... Han vet mycket väl när han gör något han inte får, man behöver inte säga ett ord :P
 
/Fanny

Besök hos Geishamor del 2

Publicerad 2014-03-03 09:52:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bildbomber, Bus och lek!, Kompisar,

Nu kommer det lite mer bilder från besöket. Först en bild på hela gänget.
Sedan Jazz och skuggan.
Lite godispaus är kanske inte helt fel...?
...fast syrran är lite roligare!
Detta är Mios syster Tria, 2 år. 
Och några bilder till på pappa såklart!
Tillslut tog energin slut och de vilade lite...
...ja, några sekunder i alla fall!
Mio sov som en stock resten av dagen. Mycket skönt, tycker jag!
 
Här är en länk till inlägget om det förra besöket:
 
http://minmio.webblogg.se/2013/september/traff-med-pappa-och-flocken-2.html
 
och en länk till Geishamors hemsida:
 
 
 
 
 
 

Besök hos Geishamor

Publicerad 2014-03-02 19:38:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bildbomber, Bus och lek!, Kompisar, Utflykter,

Idag har vi varit på besök hos Geishamor, kenneln där Mios pappa Apachie tidigare bodde. Vi var där när Mio var ca 6 månader, så det var ju ett tag sedan! Vi hade jättetrevligt och Mio fick springa av sig ordenltigt! Han uppförde sig bättre idag, men fortfarande långt ifrån godkänt enligt mig. Här var det halvsystern Jazz som blev favoriserad och en envisare skugga får man nog leta efter. Hon sa i alla fall till så han inte vågade rida på henne, även om han gjorde några tappra försök. Andra halvsystern, Tria, vågade han sig inte på. Här kommer massor med bilder från dagen!
 
Här är Jazz, ca 1 år och tre månader. Sist vi träffades var hon och Mio precis lika stora och förvillande lika, men nu skillde det mer på dem.
Det blev mycket bus och lek!
Här är även Tria med på ett hörn.
Mio smyger efter Jazz som en liten skugga...
Här är hela gänget samlat! Tria längst ut till vänster, Jazz, Apachie och Mio.
Här är Mios pappa Apachie - en riktigt stilig kille!
 
fler bilder kommer...
 
 
 
 

Lördagsmys med min stora kärlek

Publicerad 2014-03-02 00:59:33 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Matte är borta och dansar, Mio är med mig. Vi har en riktig myskväll han och jag. Han har fått en ordentlig genomborstning och så har vi suttit och gosat i soffan. Han är så underbart vacker i sin portisklippning, så len och fin att man blir alldeles kär. Man blir såklart kär i honom ändå. Killar släng er i väggen ;)
 
Skämt åsido, idag hittade vi en moser (tror den hette så?) rakapparat på loppis. Jag fick även en fin leksak till Aslan (snaaart) och en klotång med stopp. Älskar verkligen loppis! (älskar tydligen väldigt mycket idag)
 
 
 
/Fanny

Vilka är Mio och Aslan?

------------***Ev. valpplaner under 2017 *** ------------ Bloggen handlar om våra portugisiska vattenhundar Mio och Aslan och deras liv. Aslan bor i Jönköping med matte Fanny medan Mio bor i Uppsala med matte Frida och lever livet som hund till en veterinärstudent. Mio är en träningsglad, härlig kille med fyra tassar på jorden. Aslan är en tonåring fylld av glädje och energi som helst skulle leka all sin vakna tid om han fick. Det blir många, långa skogspromenader, mycket träning, tävlingar i många grenar och lite annat smått och gott. Detta visar vi främst genom en mängd härliga bilder!

Senaste inläggen om Mio och Aslan

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Follow on Bloglovin Djur & husdjur bloggar TopBlog.se - Sveriges största bloggar Hundar Nöjen
Toppblogg.se bloggar skor på nätet Besökstoppen Husdjur
Billigt-Webbhotell.info