Mio och Aslan

Livet med portugisisk vattenhund

HtM

Publicerad 2014-09-30 14:57:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Nu är det ju så att jag tränar rally och lydnad lite mer seriöst. Agility ska vi börja med. På somaren tränar vi vattenarbete och på vintern blir det ju tolkning med längdskidor. Vi har ju även börjat köra lite canicross, cykla och lite trix hinner man ju också med. Men det finns ju ännu mer att göra! Nu har jag blivit lite intresserad av att börja med HtM (heelwork to music) då det känns som en sport som kan passa oss! Bara att börja träna! (Men vi ska träna inför tävlingarna i första hand...). Men så var det ju så att jag och en kompis pratade om att börja köra lite personspår/sök... Det är mycket på gång! Matte vill göra allt! Vilken tur att jag har en hund som ÄLSKAR att träna!

Här tränar vi lite balans på lunchpromenaden.
 

Höstpromenad

Publicerad 2014-09-30 08:49:35 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

Nu är hösten verkligen här på riktigt. Löven börjar bli gula och det är inte så varmt längre. Detta tycker Mio om! Han är mycket piggare, vill leka och busa och har till och med portisryck då och då! Det har han inte orkat i värmen (även om han varit kortklippt). Han är allt lite lik sin matte som inte heller är den piggaste varelsen när det är för varmt. 

Klövjeväskan har vi börjat använda mer. Ännu har vi ingen direkt tyngd i den, min plan är att bygga upp det långsamt. Har använt stenar hittills så varje gång vi är ute med den lägger jag på ytterligare någon sten. Bra träning för honom om det blir någon fjällvandring nästa sommar! 
 
 
 

Mio saknar Aslan

Publicerad 2014-09-28 07:22:19 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Mios och Aslans familj,

Lite bilder hemifrån. Mio saknar dem allt lite... Han har fått prata lite med dem i telefon och då ser han jättefundersam ut och lägger huvudet på sned. Han saknar även Aslan för nu har han ju ingen att pussa på. Inte så brutalt som han vill i alla fall! Många nya kompisar har han fått, så ensam behöver han inte känna sig, men det är väl inte riktigt samma sak...
 
 
 

Tävla eller inte tävla?

Publicerad 2014-09-27 10:03:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Just nu velar jag fram och tillbaka. Jag är enormt sugen på att börja tävla i lydnad, men jag vet inte riktigt om jag vågar. Momenten i sig tror jag skulle gå okej, men jag vill vara helt säker på att platsliggningen fungerar! Eftersom vi alltid tränar själva så har jag inte kunnat träna det ännu, så nu får jag lägga på ett kål med den träningen om vi ska hinna klart innan den eventuella tävlingen. Skönt att ha rallyn att varva med, annars hade det blivit lite tråkig träning (även om Mio tycker att det är superkul att gå fot!).

Vi brukar avsluta våra träningspass med en liten sökövning, hur kul som helst om du frågar Mio!
Lite trött efteråt.
 

Premiär i utställningsringen!

Publicerad 2014-09-26 12:48:03 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 4. Utställningar och tävlingar, 9. Unghundstiden, Aslan,

I söndags var jag, Aslan, mamma och pappa på inofficiell utställning i Skillingaryd! Det var Aslans första och även sista för ett tag framöver.
 
Vi hade startnummer 18 så vi var på plats redan vid halv tio (bedömningen startade tio). Vilket senare visade sig var rätt onödigt (men vi var inte förvånade). De 20 hundarna som var beräknade att bedömas varje timme visade sig vara 10 hundar i timmen. Med andra ord tog det nästan två och en halv timme från det att vi checkade in tills vi blev bedömda. Vädret var inte det bästa, småregnigt, dimmigt och kallt, usch och fy! 
 
Den första timmen satt vi på våra små tygstolar, eller ja, Aslan låg i min tygstol den bortskämda ungen, medan jag fick stå ;) Fram tills borsten kom fram, då flydde Aslan in i sin tygbur.
 
 
Som tur var träffade vi på vår kompis Bruno och hans familj, som hade ett tält där även vi fick plats. Aslan och Bruno älskade varandra, kul!

Så var det äntligen vår tur i ringen. Aslan skötte sig utomordentligt för att knappt ha övat (vi började träna på att springa och stå på fredagen innan utställningen). Han hälsade snällt på domaren och att kolla tänderna var inga problem. 
Och det gick bra!!! 
HP och BIR, vilket innebar att vi fick vänta i ytterligare ett par timmar innan vi var klara.

Tiden släpade sig fram, och vi var lite lagom trötta, blöta och frusna. Fine Bruno åkte ut mot sin syster, och åkte därför hem. Jag och Aslan flyttade in i klubbstugan undertiden vi väntade.
 
Så tillslut var det BIS-final! Vid det här laget hade Aslan tröttnat på att vänta, springa och stå snyggt, men det gick jättebra ändå! Vi slutade BIS-4!!! :D
kritiken löd såhär:
"6.5 månader gammal hanvalp. Bra bett med stora vita fina tänder. Väl utfyllt nosparti. Fina vackra ögon som harmonierar med pälsfärg. Välansatt hals. Väl tillbakalagd skuldra. Något rak överarm. Önskar något högre hull. Pälskvalité under utveckling. Välvinklad, välmusklad, goa ben och tassar. Rör sig med tillräcklig bredd bak, något löst fram. Välvisad." HP, BIR och BIG-4

Så det blev en väldigt lyckad dag till slut! Hade inte ens förväntat mig ett HP så blev glatt överraskad. Min duktiga kille!!! 
 
(Och förlåt för bilderna där man inte ser så mycket, zoomen är sönder på kameran, och jag har bråttom just nu så inte hunnit redigera dem, men det får duga) ;)
 
/Fanny

Myspojk!

Publicerad 2014-09-26 11:59:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Mio har blivit så gosig! När jag sitter och pluggar kan han få för sig att han ska sitta i knät. Då gör han det oavsett om jag har tid eller inte. Mysigt men en aning opraktiskt. Att mysa i sängen uppskattas, kli på magen är favoriten!
 

Blåsigt!

Publicerad 2014-09-25 13:57:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

På bara en dag slog vädret om och det blev blåsigt, regnigt och kallt. Tydligen så har det blåst rejält då det ligger stora träd lite överallt! Därför blir nog cyklingen lite lidande eftersom det låg träd just där vi brukar cykla så vi sprang istället. Vantar och den varma jackan har kommit fram men Mio är piggare och busigare än vanligt, svalare väder passar honom! 
 
 

Vila i frid!

Publicerad 2014-09-25 10:54:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 6. Filmer, Kompisar,

Nu har det gått någon vecka men det är först nu jag har tagit tag i att skriva om det. Wippi gick hastigt bort för någon vecka sedan, 11 år gammal. Hon fick en stor tumör i magen och inget mer kunde göras. Har fortfarande svårt att förstå det, hon var så pigg och busig ända in i det sista. En enormt rolig hund och en av Mios bästa vänner! Ska inte skriva något långt för det går ändå inte att beskriva i ord. Hon är enormt sakad!

Vila i frid Wippi! <3

 
 
 
 

Nybadad!

Publicerad 2014-09-24 20:33:44 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 7. Pälsvård, Bada och simma,

Äntligen har Mio fått sig ett bad! Det var verkligen behövligt, inte alls så mysigt att krypa ner med honom i sängen... Hundduschen är dessutom toppen, lätt att bada honom och han kan skaka av sig det värsta när vi går hem. Sedan blev det fön och borstning. Herr fluff är tillbaka!
 

En vanlig dag

Publicerad 2014-09-22 08:59:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Minigos, Promenader,

Tänkte försöka beskriva hur en vanlig dag för Mio ser ut. Nu varierar det en hel del med mitt schema, men här är ett exempel i alla fall. 

Vi går upp runt halv sju, jag äter frukost i lugn och ro och Mio får sin mat. Sedan blir det en längre skogspromenad, ofta ca en timme. Ibland går vi själva, ibland med flera andra hundar. 
Hemma kanske jag pluggar en liten stund innan jag cyklar till skolan vid 9-10 tiden. Då får Mio vara inne på mitt rum där han mest ligger och sover. Ibland är min "rumskompis" hemma med sin hund så det är lite liv i huset, annars klarar han sig bra själv en stund.
Vid lunchtid kommer jag hem igen, vi går ca 30 minuter och jag äter lunch.
Sedan är det åter till skolan. 
Runt 15 brukar föreläsningarna vara slut och då tar jag och Mio ett litet träningspass, ibland promenad/tränar canicross eller tar en cykelrunda.
Efter det brukar Mio vara ganska trött så jag kan göra det jag behöver t.ex. plugga. När jag blir trött är det ofta lagom för ett träningspass, antingen lydnad eller rally. Då går vi bara en kort bit till ett fält för att träna en stund.
Sedan blir det vila fram till kvällspromenaden som brukar bli runt tio, ofta ihop med "rumskompisen".
 
Efter det får Mio kvällsmat. Sedan kan vi krypa ner i min säng, ta en liten mysstund för att sedan sova i sängen båda två. (Han brukar dock hoppa ner efter en liten stund.)
En vanlig dag med Mio helt enkelt! 
 

Träning!

Publicerad 2014-09-20 19:16:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

De senaste dagarna har vi kört ett träningspass varje dag. Ibland går det jättebra, ibland blir det lite ostrukturerat. Mio kan var lite övertänd ibland och slarvar då lättare. Just nu kör vi både lydnad och rally.
 

Morgondis

Publicerad 2014-09-20 08:12:06 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

Här i Uppsala har det varit rejält dimmigt varenda morgon. Väldigt vackert faktiskt! Att gå i skogen med dimman och alla mängder av små spindelnät skapar en spännande, lite mystisk miljö. Grymt häftigt! Idag var vi ute redan lite efter 6. Vi skulle egentligen bara ut och kissa lite snabbt men det blev att vi gick en sväng då det var så vackert!
 
 
 

Lägesrapport

Publicerad 2014-09-18 13:50:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Blev så glad när jag såg att Frida hållit liv i bloggen de senaste dagarna. För min del har det inte blivit av så mycket skrivande här. Kamerans minne är fullt så kan inte fotografera. Dessutom har jag börjat gå och lägga mig senast 22, istället för 02 som det var tidigare. Blogginläggen skrevs alltid på nätterna (men brukade ofta tidsinställas till morgonen/mitt på dagen), men nu ha det inte blivit så mer. Även om jag inte har jobb är det fullt upp, sitter kanske vid datorn sammanlagt två timmar per dag, om ens det. Resten jobbar jag i trädgården, hos mormor och morfar, går med Aslan, tränar med Aslan, lagar mat, gör efterrätt, bakar, städar köket, städar huset, fixar med tvätten, träffar vänner, gymmar, hårdpluggar inför körkortet och mycket mer, tiden räcker inte till!
 
Aslan har lyft på benet för första gången!!! Min lille kille börjar bli stor! Det händer kanske varannan dag, någon enstaka gång än så länge, men ändå! 

Han har även kommit in i spökåldern. Det mesta är superläskigt. Helt plötsligt är han rädd för soptunnor, cyklar, grenar i skogen, människor som tittar på honom, ibland andra hundar, mörker, barnvagnar, bussen, mopeder... När Aslan blir rädd och osäker morrar han och småskäller. Det hörs för mig jättetydligt på honom att han är rädd, men för andra låter han säkert jättefarlig. Dock är han (oftast) snabb på att släppa det hela, går fram och nosar och sedan är det bra.
 
Hans jaktintresse är enormt! Vet inte om jag skrev hur han stack efter ett rådjur häromveckan, hur som helst kom han tillbaka efter någon minut så ingen större skada skedd den gången. Dock har jag tappat sugen för att gå i skogen på grund av detta. Han jagar ALLT - vartenda löv som rör sig, fåglar, harar, rådjur, ibland känns det som att jag fått en jakthund istället för en vattenhund. Vet inte riktigt vad jag ska göra för att lyckas dämpa hans jaktlust, försöker lite med skvallerträning, och visst bryter han och fokuserar på mig, fram tills han fått godisen i alla fall. Då går det i 100 knyck iväg efter vad som nu ska jagas. Mio fick en etta på förföljandet efter trasan. Aslan kommer få minst en tia, även om skalan bara går till fem.
 
På valpkursen är han fortfarande en stjärna. Varenda övning går superbra och jag får hela tiden försvåra övningarna. MEN - jag har övat på valpkursens övningar från den dag jag fick hem honom, med andra ord har jag tränat på övningarna i fyra månader, medan de andra på kursen gör dem för första gången. Om fyra månader kommer de vara minst lika bra som Aslan! Vi har ett projekt som ska visas upp sista kurstillfället, och jag har valt "är du blyg" (ska lägga tassen över nosen).  Får se hur det går!
 
Köpt en rakapparat från Lyckliga fåret, Aslan ska nämligen klippas ner framöver. Jag köpte en Andis AGC 2-speed (där skär 10 medföljer), ett tasskär (0,8 mm, smalare än ett vanligt skär för att komma åt mellan trampdynorna) samt ett 19 mm-skär att klippa kroppen med (så han inte blir helt snaggad). Men först ska han ställas ut (dock bara en utställning eftersom han med största sannolikhet blir diskvalificerad).
 
/Fanny

Lydnad och Rally F

Publicerad 2014-09-17 17:08:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, 6. Filmer,

Har länge varit sugen på att börja ordentligt med lydnaden men har dragit mig lite då jag inte vet hur det fungerar. Men idag körde vi ett rejält pass, inte för att nöta på detaljer utan för att jag ville känna av vilken nivå vi var på. Det kändes mycket bättre än väntat! 


Vi körde igenom alla moment utom apport och hinder och alla fungerade hyfsat bra! Visst finns det mycket att jobba på, men med den träningsglöden Mio har ska det nog inte vara några problem! Eftersom man inte får ha något godis/leksaker på sig så körde vi med extern belöning. Detta tycker Mio var jättekul! Jag hade en liten reklamkatalog som jag la ut godiset på. Dit fick Mio springa när han fick varsågod! 

Efter att ha testat momenten ett och ett eller två i taget körde jag igenom alla i en följd för att se om Mio kunde hålla fokus uppe trots att jag bara belönade med klapp/röst mellan momenten. Han fixar det så mycket bättre än väntat och fick en jättebelöning när vi var klara! Riktigt kul!

Försökte filma en kort film för att visa hur vi jobbade med den externa belöningen.Varnar för skakig film! Han fuskar lite och vill ta den redan efter första momentet, men det känns ändå som att jag har hittat en belöningsform som han älskar!


Vi körde ett pass rallylydnad härom dagen med fortsättningsskyltar. Nu ska vi nämligen upp i nästa klass, vi är redan anmälda till en tävling. Momenten i sig är inte så mycket svårare och Mio fixar de flesta nästan direkt. Riktigt kul med lite nya moment, vi har nog tröttnat lite på att tjata nybörjarmomenten...

Vardagen har börjat ordna upp sig så nu har även träningsviljan kommit tillbaka! Härligt!
 
 

Canicross

Publicerad 2014-09-17 15:58:52 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

Nu har jag och Mio börjat lite mer med canicross! (teränglöpning med hund som drar) Innan har jag mest skjutit upp det då jag inte gillar att springa, men nu har vi kommit igång. Tidigare när vi testat lite så har Mio inte alls fattat poängen och sprungit lugnt vid min sida. Men helt plötsigt visste han bara vad jag ville och drog som bara den! Oj, vad kul det blev! Jag har skaffat ett expanderkoppel som jag är supernöjd med, det blir bekvämare för både mig och hunden.
 

Rallytävling i Märsta

Publicerad 2014-09-14 23:22:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 4. Utställningar och tävlingar, 6. Filmer,

I lördags gick vi upp redan vid 05.00 för att ta buss+tåg+promenad till Märsta-Sigtuna BK. Egentligen behövde vi ju inte detta resultatet utan från början var det tänkt som en reserv om det gått dåligt i Skara. Men varför inte? Det är ju kul att tävla! 

När vi tillslut hittat rätt var det inte mycket tid till att varva ner. Banvandringen var 8.30 och den gick ganska snabbt. Domaren var inte lika tydlig som de tidigare har varit och banan var väldigt trång. Vid skylt 10 var jag tvungen att ta jättesmå steg. Gick jag som vanligt klev jag på skylten som var före. Dessutom låg stora delar av banan väldigt nära kantlinjen. Domare var Liss-Britt Elegård.
När vi inte hade någon medhjälpare blev det ju lite krångligare. En snäll funktionär hjälpte till att filma, men under banvandringen fick jag lämna honom en bit bort.
Vi var ut som nummer 1, detta visade sig vara ganska dåligt... Det blev lite stressigt att hämta honom och uppvärmningen blev sådär. Han var lite lagom ofokuserad dessutom och hade väl inte riktigt landat efter resan. 
Jag själv var väl inte helt fokuserad heller så jag ska inte bara skylla på Mio. 
 
Vi börjar banan bra. Eller inte. Nos på nos. Sedan vid skylt 10 gör Mio helt fel och sätter sig på min vänstra sida istället för framför! Så har han aldrig gjort tidigare så det var oväntat. Någon gång såg han en hund som var ganska nära banan och stannade upp lite. Vi tog oss i alla fall igenom, men det kändes som den sämsta banan vi gjort på väldigt länge! Hade inte alls den där kontakten och samarbetskänslan som jag hade sist! Men vi var ganska nöjda i alla fall, bara att åka hem igen för att plugga vidare. Mio var glad för han fick 400 följare på instagram under dagen!
Filmen såg faktistk bättre ut än det kändes. Men det var fortfarande många småfel. Resutlatet visste jag fortfarande inte, det kom nu ikväll. Jag fick lite av en chock när jag såg vad vi fått - 93 POÄNG! En 5:e plats av 32 ekipage. Hur sjutton gick det till!? Jag är självklart jätteglad och hur nöjd som helst, men jag får då inte ihop det! 


Tillägg:
Protokollet har kommit och vi fick NOS (-1p) på 2,3,5 och 9, SNED (-1p) på 10, SK (-1) och BRIS (-1) på 11. Snäll domare, det gillar vi!

Springer

Publicerad 2014-09-14 21:13:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, Mios utrustning,

Jag skaffade en springer till cykeln innan jag flyttade, men det är först nu den är monterad! Det var inte helt lätt då min cykel egentligen hade "fel" form, lite för smal, så den ville inte sitta fast. Farligt om den vrider sig in mot bakhjulet! Men med lite hjälp av en bekant så sitter det nu som berg med en skruv rakt igenom sadelstolpen. 
 
Vilken skillnad det var mot att cykla med koppel i handen! Jag märkte inte att Mio drog åt sidorna utan det var stabilt hela tiden. Mio förstod snabbt vad han skulle göra. Vi cyklade inte speciellt långt, väldigt lugn takt och tåg flera pauser.
 
OBS! Tänk på att inte börja cykla med hunden för tidigt! Den bör vara minst ett år, gärna 1,5 om det är en större ras. Dessutom kan det vara en bra ide att röntga höfter/armbågar för att se att det ser bra ut innan man börjar cykla.
Springern (dogman) köpte jag på XXL, några hundralappar billigare jämfört med flera andra ställen trots att det var precis samma springer.
 

Ensamhetsträning...

Publicerad 2014-09-13 16:52:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Första veckan har gått och nu känns det allt bätte. Vågar inte hoppas för mycket ännu, men de sista dagarna har fungerat bra! Filmade en liten stund när jag gått och då hoppade han upp i sängen och la sig. Skönt! Då kan jag slappna av mer och tänkta på studierna istället för att gå runt och fundera på honom.
 
Nu får han till och med vara i min säng! Mest för att jag inte kan hindra honom när han är själv och just nu får han göra vad han vill bara han är lugn. Jag får väl erkänna att det är ganska mysigt med...
 

Mios MH!!!

Publicerad 2014-09-12 22:00:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 4. Utställningar och tävlingar, 6. Filmer,

 
Nu kommer äntligen filmerna från Mios MH! Jag har aldrig varit med på ett MH tidigare så det var verkligen jättespännande! Det är synd att inte fler gör det! Självklart filmade vi allt! Beskrivare var Stefan Andersson.

Här är de två första momenten samt resultatet han fick (resultatet står ovanför varje film).

Moment 1: KONTAKT
1a: Hälsning --> 3
1b: Samarbete --> 4
1c: Hantering --> 4

Moment 2: LEK 1
2a: leklust --> 4
2b: gripande --> 3
2c: gripande och dragkamp --> 1

Moment 3: FÖRFÖLJANDE OCH GRIPANDE
3a1: förföljande --> 1
3b1: gripande --> 1


3a2: förföljande --> 1
3b2: gripande --> 1

Moment 4: AKTIVITET

4: aktivitet --> 2

Moment 5: AVSTÅNDSLEK

5a: intresse --> 3

5b: hot/agg --> 1

5c: nyfikenhet --> 3

5d: leklust --> 2

Moment 6: ÖVERRASKNING

6a: rädsla --> 3

6b: hot/agg --> 2

6c: nyfikenhet --> 3

6d: kvarstående rädsla --> 2

6e: kvarstående intresse --> 2

Moment 7: LJUD

7a: rädsla --> 1

7b: nyfikenhet --> 5

7c: kvarstående rädsla --> 2

7d: kvarstående intresse --> 2 

Moment 8: SPÖKEN

8a: hot/agg --> 3

8b: kontroll --> 4

8c: rädsla --> 2

8d: nyfikenhet --> 4

8e: kontakt med figurant i spökdräkt --> 4

Moment 9: LEK 2

9a: leklust --> 4

9b: gripande --> 4

Moment 10: SKOTT

10: skott --> 2        

       

Här är även alla moment i följd.

...och beskrivningar för vad "poängen" för varje moment motsvarar (om det går att läsa). Mios är gulmarkerat.
Tillslut kommer nästan det mest spännande - hur ser Mios MH ut mot rasens genomsnitt? Väldigt likt faktiskt! De saker han sticker ut lite på ser jag bara som positivt, men i det stora hela tycker jag att han är en rastypisk portugis! (Rött: genomsnitt, hämtat från rasklubben Blått: Mio)
 

 

Klövjeväskor

Publicerad 2014-09-12 20:49:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

Letade fram klövjeväskorna igen, det var ett tag sedan han hade dem sist. La även i några mindre vikter (stenar) idag. Visst är han stilig! Väskan är köpt på loppis så jag vet inte riktigt varifrån den kommer...
 

Tonåring...?

Publicerad 2014-09-12 16:47:38 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 9. Unghundstiden,

Känner inte riktigt igen Mio just nu. Han som brukar vara jätteduktig och lyssna direkt lyssnar nu först på fjärde, femte eller till och med sjätte gången. Dessutom så går han med nosen klistrad mot marken. Så nu får jag börja jobba mer med att vara riktigt rolig när vi är ute. Linan har också kommit fram igen då det är mer folk, hundar och cyklister ute i skogen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uppsala!

Publicerad 2014-09-10 19:49:55 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 9. Unghundstiden,

Nu var det ett tag sedan det var några uppdateringar om Mio, jag har haft lite ont om tid... Jag hämtade honom i helgen och tog tåget till Uppsala. Första delen av resan gick utmärkt, jag märkte knappt att han var med!
Byte i Norrköping.
 
Menvidbytet blev det lite trassligt då vi hamnade på fel vagn (såklart en djurfri dessutom). Vi fick sitta mellan kupeerna, inte jättepoppis enligt Mio, men när jag också satt på golvet gick det bra.
I stockholm sprang vi till rätt vagn i hopp om att det skulle bli bättre. Det visade sig vara en minimal kupe med endast 8 platser (två 4:a bord). Vid mitt bord hade jag en hund bredvid och tre mittemot! Något pluggande blev det inte tal om... 
 
Här i Uppsala har det varit både väldigt bra och väldigt jobbigt... Han är väldigt duktig på nästan alla bitar - utom en av de viktigaste - ensamheten! Det är något han aldrig haft problem med tidigare... Första dagarna tänkte jag lämna honom, men när jag gick utanför dörren började han skälla. Ihållande. Första gången nästan 30 minuter innan jag gav upp (gick in när han var tyst någon sekund). Så jag fick helt enkelt hoppa över mina lektioner och träna ensamhet istället. Gå ut och in, lyssna utanför, försöka att inte bry mig. Jag tror att jag själv är det största problemet. Jag är nervös och det känner han garanterat av. Men Nu senaste dagarna har jag kunnat lämna honom utan att han skällt, har stått 20 minuter utanför utan att höra något. Skönt då jag har obligatoriska moment... Jag hoppas innerligt att detta bara är tillfälligt, annars kommer det bli väldigt krångligt...

I övrigt har han varit snäll, så det är väl bara att han ska få vänja sig lite. Åter till plugget!
 

Stjärna på kursen!

Publicerad 2014-09-07 12:34:03 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

I onsdags började jag och Aslan på valpkurs. Jag var med Frida på hennes valpkurs för mindre än ett år sedan, och har använt anteckningar från dessa och tränat samma moment från första veckan Aslan kom hem.  Ledaren för min kurs var hjälpledare på Fridas så vi känner varandra sedan tidigare, och uppbyggnaden av kursen är ungefär samma. Detta innebär i sin tur att Aslan redan är väldigt bra på många av övningarna, så jag går egentligen valpkursen för att få social - och miljöträning.
 
MEN! Aldrig att jag trodde att Aslan skulle vara så duktig som han faktiskt var!!! 
"Aaaaw yeeeeah"
 
Vi började med kontaktövningar, som jag anser vara bland det viktigaste man kan träna med sin hund - sitter inte kontakten kommer man inte långt! På dagens lektion körde vi snurren, jag och Aslan kan nu köra den stående, men med en hund som inte kört innan bör man börja med att sitta på knä, sedan stå böjd för att till slut stå upprätt.
På teorin låg han och sov på golvet, passiviteten har aldrig varit några problem - händer det ingenting lägger man sig ner och sover tills något händer igen. Hade aldrig väntat mig den reaktionen med tio andra hundar i rummet.
  Det var mest teori den första lektionen då vi informerades om kursens uppbyggnad och liknande. Jag ville ändå träna lite mer med honom, så när vi skulle köra nästa pass med kontaktövningar tränade jag lite mer än bara kontakt, körde helt enkelt igenom hela repertoaren.
  Han gjorde allt med sådan intensitet och skärpa och närvaro, klarade till och med övningar han aldrig fattat hemma. T:et, en kontaktövning jag ska beskriva i ett inlägg senare, har han aldrig klarat förut, viker bara bort blicken för minsta lilla. Men nu kunde jag både höja och sänka armarna utan att han släppte min blick en sekund!!! Vi fick visa upp snurren för de övriga deltagarna, och jag kunde ha honom LÖS (med släpande koppel) när jag tränade, omringad av tio andra hundar (som han för övrigt inte visar särskilt mycket intresse för)!!!! Är såååå stolt, med tanke på hur han betedde sig sist vi var på klubben!!! 

Får hoppas att det fortsätter såhär resten av kursen! Vår träningsvilja är på topp och jag ska nu så smått börja med bakdelskontroll och några skyltar rallylydnad!
/Fanny

Skogspromenad!

Publicerad 2014-09-05 13:31:28 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Vi var ute och gick på bondberget igen häromdagen och tänkte kolla efter svamp. Har gått rundan tidigare, så bestämde mig för att gå en annan stig upp på berget för att sedan gå vanliga rundan baklänges. Lyckades dock slarva bort mig någonstans på vägen så promenaden blev lite längre än planerat, först efter 2.5h var vi hemma igen.
På ett ställe fick jag näst intill en hjärtinfarkt - ännu en ormincident (vad är det med ormar och att dra sig till oss egentligen??) ! Tur för mig var dagens exemplar av Ringlande Fasan död.
Vi gick på en grusväg mitt emellan två fält, ett helt omotiverat ställe att hitta en orm på då jag tyckte miljön inte alls stämde med var man brukar se ormar. Jag hade nästan gått förbi den själv när jag fick syn på den. Liten, sicksackad på kroppen, smälte in alldeles utomordentligt mot gruset på marken. Blev fullkomligt livrädd, fram tills jag såg det stora såret på kroppen. Lättnaden var i alla fall en liten tröst, men jag var arg på mig själv för att jag varit så oansvarig och låtit hundarna gå först trots att vi tidigare sett ormar på grusvägarna i området. Resten av promenaden där jag trodde det kunde finnas orm fick de gå i kort koppel medan jag spanade efter orm långt fram på vägen. Usch och fy!
Promenaden för övrigt var superfin! Hundarna fick springa och leka lite i skogen. Vi hittade inte en enda svamp, men det gjorde inte mig så mycket. De är roliga att plocka, men skulle inte haft orken att rensa dem ;)
 Väl hemma somnade hundarna och sov resten av kvällen.
 
/Fanny

Långpromenader och lösspringande hundar

Publicerad 2014-09-05 10:54:52 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 9. Unghundstiden, Aslan, Promenader,

Häromdagen var jag, Hanna och hundarna på promenad längs vättern, fast åt Huskvarnahållet till. Vi gick hemifrån oss hela vägen bort till Kroatorpet, riktigt fin promenad! På ett ställe när vi kom till en strand såg vi att ett par släppte sin hund lös, utan att se sig om åt något håll, trots att där både fanns andra hundar (vi, ca 50 meter bort som snart skulle passera), andra människor, cyklar och bilar. Redan då sa jag till Hanna att om den springer fram till oss tar jag båda hundarna så ser hon till att hunden inte kommer fram till oss.
  Självklart fick hunden syn på oss långt innan ägarna och kom mot oss i fyrsprång, precis som vi redan förutspått att den skulle göra. Jag tog båda hundarna, och Hanna motade bort den främmande hunden och ropade till ägarna att kalla in sin hund (de hade först nu märkt att hunden försvunnit). De ropade, och hunden rusade tillbaka till ägarna som återigen satte sig på stranden som om ingenting hade hänt. Vi fick inget förlåt, ingenting. Vissa hundägare alltså, suck. Tycker synd om dem den dag deras hund springer fram till en hund som inte är lika snäll som våra.

Hur som helst, promenaden var verkligen jättevacker, precis som vädret, sommaren har återvänt igen! 

 
 
Personligen släpper jag aldrig varken Mio eller Aslan lösa om jag inte är på inhägnat område som är tomt från folk och fordon. De gånger jag faktiskt släpper dem lösa utanför en inhägnad har Aslan alltid lina på sig som jag kan kliva på. Mio får gå lös, honom litar jag på och han kommer på inkallning direkt. Detta sker dock enbart ute i skogen när vi går utanför stigarna och slipper möta folk.

/Fanny

Liten är inte så liten längre!

Publicerad 2014-09-03 11:01:05 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Aslan,

Idag fyller Aslan sex månader. Hela sex månader! Tiden går så otroligt fort, känns som att jag fick hem honom igår! För att inte tala om väntan på mailet att valparna hade kommit. Det känns också som att det hände precis nyss. Och stor har han blivit! Ca 51 cm i mankhöjd och 17 kg om jag inte minns fel. Det skiljer inte mycket på Mio och Aslan nu, förutom att Mio är biffigare medan Aslan fortfarande är valpspinkig ;)
Dagen kommer att firas hos mormor och morfar, i present har han fått en ny sele och ett matchande koppel och ska börja på valpkurs ikväll! 
Nedan två bilder från de senaste dagarnas promenader!
/Fanny

Träningsfilm och reflektioner över vårt första halvår tillsammans!

Publicerad 2014-09-03 09:48:22 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, 6. Filmer, Aslan,

Så har Aslan också fått ihop en träningsfilm, men till skillnad från Mio som var sex månader på sin är Aslan bara 5 månader.
Och jag måste verkligen säga att framstegen vi gjort är ENORMA! På riktigt!
 
1. Aslan har aldrig haft den där arbetarskallen och envisheten som Mio hade från dag ett. Fattar Aslan inte vad han ska göra? Då går han och hittar på något annat. Först från att han var fem månader har han börjat testa lite mer.

2. När vi är utomhus tillbringar Aslan mer tid i luften än på marken. Om han fick välja skulle man antingen springa eller leka så fort man kom utanför dörren. Gärna jaga en fågel eller två... eller tio.

3. Aslan är väldigt lättdistraherad och lite överallt i tankarna, som valpar brukar vara, vilket delvis syns på filmen nedan.
Utdrag ur Aslans tankar  ett vanligt träningstillfälle: "Träna med matte, vad intressant! Men kolla var det inte något som rörde sig där borta? Ååh Mio lek med mig sluta ligga där och var tråkig! Hmm här luktar det konstigt, det måste undersökas! Jaha där står matte och tittar konstigt på mig, varför gör hon det? Jaaa vi skulle ju träna tillsammans nu kör  vi lite sitt och ligg!! MEN TITTA EN FÅÅGEL! JAAGA!!!
  MEN - från att bara ha kunnat träna någon minut i taget kan vi nu träna intensivt i nästan 10 minuter med hyfsad fokus (hyfsad var ordet). Med vila mellan kortare pass klarar han nästan en timmes träning (och sover helst resten av dagen).

4. Med Aslan har jag fått jobba upp att han ska ta ögonkontakt med mig. Som liten kunde han inte hålla ögonkontakt med mig mer än en sekund. Nu klarar han uppåt en fem sex sekunder i alla fall utan att vika blicken en millimeter. Han är som sagt lite överallt i tankarna (förutom när det vankas mat, Aslan har alltid varit GALEN i mat. Oavsett om det är foderkulor eller jordgubbstårtan som står framdukad på studenten ;) Är det matdags kan han hålla ögonkontakt med mig säkert 20 sekunder i väntan på sitt favoritord "varsågod".

Alltså, det är verkligen svårt att sätta ord på alla saker Aslan gjort framsteg inom, de är inte alltid stora, men de märks jättetydligt när man sysslar med honom (och de är inte bara träningsmässiga)! Han har verkligen mognat enormt bara de senaste månaderna, och nu - när man ser in i hans ögon - börjar det faktiskt finnas någon därinne, det gjorde det såklart innan också, men nu börjar blicken bli lite mer medveten, lite mer närvarande, lite klokare.

Ska skriva ett inlägg till om hur jag gått tillväga i min träning med Aslan, men det får bli en annan dag. Här är i alla fall filmen med älskade, flamsige Aslan. Han är lite överallt i tankarna, men oj vad roligt vi har!!!

/Fanny

lingonskogen!

Publicerad 2014-09-03 05:58:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Aslan, Bildbomber, Utflykter,

Lite bilder från när vi var på Hökensås, tömmer kameran så sällan men nu var det dags igen, så här kommer en liten bildbomb! Självklart är reflexvästen på så man syns ordentligt, Aslan har nämligen en förmåga att lyckas smälta in väldigt bra i omgivningen när man är ute i skogen ;)
En sex meter hög tyranosaurus Aslan vandrade över mig, jag tror inte han såg mig där jag gömde mig i lingonriset *pewh*
/Fanny

Kunde slutat illa!

Publicerad 2014-09-01 03:19:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Aslan,

Aslan sov djupt i soffan när vi andra fikade. Helt plötsligt ser man honom rulla runt - och trilla ner i golvet med ryggen och huvudet före!!! Vi satte hjärtat i halsen allihop eftersom Aslan låg kvar på golvet. Jag böjde mig såklart genast ner för att se hur det var med honom. Han tittade bara förvånat på mig, som om ingenting alls hade hänt, för att sedan sova vidare.
  Jag lyfte upp honom i mitt knä där han fortsatte sova, och jag bar med honom till rummet och lade honom i sängen. Ett par minuter senare hoppar han ner, vinglar på ostadiga ben ut i hallen och kräks på mattan. 
 
Stackarn måste fått en ordentlig smäll, men verkar inte ha ont någonstans när jag känt igenom honom. Efter att han spytt kunde han gå helt normalt igen. Nu får han vara under uppsikt och vila under morgondagen. Min älskling <3 
/Fanny

Vilka är Mio och Aslan?

------------***Ev. valpplaner under 2017 *** ------------ Bloggen handlar om våra portugisiska vattenhundar Mio och Aslan och deras liv. Aslan bor i Jönköping med matte Fanny medan Mio bor i Uppsala med matte Frida och lever livet som hund till en veterinärstudent. Mio är en träningsglad, härlig kille med fyra tassar på jorden. Aslan är en tonåring fylld av glädje och energi som helst skulle leka all sin vakna tid om han fick. Det blir många, långa skogspromenader, mycket träning, tävlingar i många grenar och lite annat smått och gott. Detta visar vi främst genom en mängd härliga bilder!

Senaste inläggen om Mio och Aslan

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Follow on Bloglovin Djur & husdjur bloggar TopBlog.se - Sveriges största bloggar Hundar Nöjen
Toppblogg.se bloggar skor på nätet Besökstoppen Husdjur
Billigt-Webbhotell.info