Mio och Aslan

Livet med portugisisk vattenhund

Fängelse!

Publicerad 2015-04-30 17:43:13 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Mat,

Igårkväll hade vi grillkväll och hade köpt stora köttbitar. Jag fick sköta grillen. Mio tittade ut genom fönstret och var jätteavundsjuk!
Tillslut var de i alla fall klara, de ställdes in och det var inga större problem. Men så gick alla som var inne ut för att hälsa på några som kom. Men hundarna och köttet då!? Jag tittar in genom fönstret och vem ser jag inte halvvägs uppe på bordet om inte Mio! En mycket arg matte rusar in och ryter åt Mio på skarpen! Lite förvånande så går han ner direkt och lämnar de två kvarvarande köttbitarna orörda. Jag trodde nästan att han skulle ta en till på vägen... Dessutom hade han tagit den minsta. Mio fick sitta i fängelse en lång stund efteråt, han hade inte många pluspoäng då.
Mio har aldrig rört något innan, oavsett om det stått på bordet, köksbänk eller soffbord i hans huvudhöjd. Men någon gång är väl den första. Nu blir det hårdhandskarna som kommer fram - en gång ingen gång, två gånger är en gång för mycket! Nu ska han inte få några möjligheter att sno något på länge! 
 
 
 

Träning ger färdighet!

Publicerad 2015-04-28 18:35:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

När vi tränade idag testade vi att köra hela programmet till musiken. Tro det eller ej, men det gick bättre än väntat! Vi tog oss igenom hela programmet utan några större missöden. Lite nos, någon gång kom han på fel sida, lite missar i tajmingen men det gick! Det känns så himla skönt att vi har ett hyfsat fungerande program efter bara två-tre veckors träning och dessutom ca en månad kvar tills vi tänkt tävla! Nu ska vi börja lite smått med heelworksprogrammet också!
 
Trött Mio efter träningen.
 

Flytt

Publicerad 2015-04-28 13:30:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Då de ska renovera hela vår huslänga måste vi flytta ut. Nu är det knappt en vecka kvar och vi har redan varit tvugna att flytta ut massor med saker ur vår garderob som hantverkarna måste in i. Så här kul tycker Mio att det är...
Måns har koll på alla lådor.
Albert och Mio hittar lite golvyta i hallen.
Herren på täppan. Idag har ytterligare några flyttlådor packats! Ska bli så skönt när det är över!
 

Freestyle!

Publicerad 2015-04-27 13:35:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Nu har vi kommit igång ordenltigt med freestyle! Det är ju en superrolig sport! Varför har jag inte upptäckt den tidigare? Eller, jag visste ju om den men trodde aldrig att vi skulle träna det själva då jag inte är så mycket för att dansa. Men det är ju jätteroligt! Nu har vi tränat 4-5 träningspass och har lyckats få ihop koreografin till ett helt program. Mitt första försök var mest heelwork fick jag veta, så jag gjorde om det en hel del. Nu börjar det likna något! Ännu sitter inte alla moment, men när det gör det tror jag det kommer bli riktig bra! Jag har dock gjort ett ganska tajt program så halkar vi efter blir det inte helt lätt att komma ifatt igen... Men jag hoppas att det blir bra ändå! 
 
Imorse körde vi även ett lydnadspass, så efter dessa båda pass är Mio ganska nöjd!
 
 

Aslan har genomfört MH! DEL 1

Publicerad 2015-04-26 07:48:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, Aslan,

Nu är jag lite ful som inte har sagt något, men den 18 april genomförde jag och Aslan MH!
 
Laddar upp filmerna just nu, är dock inne på första filmen, det har laddat sådär 10% på 1h, så det lär ta ett tag...

Hur som helst, kan ju i alla fall skriva om MH:t så länge!

Är ju sedan ett tag tillbaka utbildad MH-figge (både A och B). Med andra ord borde jag ha stenkoll på allt som ska göras, när och så vidare. Men när man gick med egen hund glömde man bort både det ena och det andra xD 

Moment 1. KONTAKT
1a Hälsning. Aslan var rätt ointresserad av publiken (förutom bästa Saga och pappa som var med som filmare), och efter att ha nosat några sekunder och viftat lite på svansen var han totalt ointresserad av testledaren också. Resultat: 3

1b Samarbete. Han följde med testledaren, men var inte engagerad i henne, tittade mest på mig och sprang tillbaka med henne efter.
Resultat: 3

1c Hantering. Han lät sig hanteras, men var ju inte den som sökte upp kontakt eller viftade på svansen.
Resultat: 3

Detta var rätt väntat från min sida. Aslan är inte särskilt intresserad av främmande människor. De inom flocken älskar han och vill gärna sitta knät och sådant, men utomstående - icke sa nicke. Oftast ignorerar han dem helt, bjuder de in att hälsa nosar han några sekunder, sedan är det bra.
Han nosar inte på något opassande ställe om det nu ser ut så! xD 
--------------------------------------------------------------------------------------------
Moment 2. LEK 1
2a och 2b leklust. Usch och fy. Min stora mardröm. Under leken måste hunden vara lös. Med Aslans jaktlust och nu när han dessutom var uppjagad av stunden och att jag var nervös kunde det inte gå mer än åt skogen. Han startade jättefort och tyckte det var jättekul, men så fort han gripit leksaken skulle det ut och springas! Flera stora varv runt planen, fram och tillbaka, varför ska jag komma till matte för?!!! Hon hoppar och ropar och skuttar runt, men hon kan ju tramsa ensam där borta, mycket roligare att springa!
  Tillslut kom han tillbaka så jag kunde fånga in honom, och vi kunde köra igen. Samma resultat denna gång. Startar fort och leker aktivt, springer iväg, griper leksaken relativt fort och sedan dra några rundor på plan. Trodde jag skulle sjunka igenom golvet, var livrädd att få avbrutet MH för att han inte kom inom tiden (kändes som han var runt och sprang i en evighet!).
Resultat 2a: 4
Resultat 2b: 3

2c  Gripande och dragkamp. Aslan gillar att kampa och grep fort och drog emot, men är inte den som håller kvar, utan han tog om några gånger. 
Resultat: 3

Även detta resultat var rätt väntat. Att vara social och bli klappad och så slipper han helst, men leka är kul oavsett person! Har inte mycket mer kommentarer här än att jag är glad att vi överlevde "lösheten"! ;)
Ha! Tråkmånsar! Varför står ni där och degar?!!!
---------------------------------------------------------------------------------------------
Moment 3. FÖRFÖLJANDE
3a1 och 3b1 förföljande och gripande. Lilla bytet. Aslan med sin jaktlust älskar att jaga efter saker! Han fick syn på bytet, var helt fokuserad och drog iväg direkt när han släpptes. Han sprang i hög fart och fortsatte till och med förbi trasan! Inget gripande där inte, fanns inte ens minsta intresse för trasan! Det var minst sagt oväntat!
Resultat
3a1: 5
3b1: 1

3a2 och 3b2 föföljande och gripande andra försöket. Den här gången var Aslan fokuserad på bytet, men när han väl släpptes startade han men kom inte ens fram till första hjulet innan han kom att tänka på annat. 
Resultat
3a2: 1
3b2: 1

Här var resultaten oväntade (förutom första förföljandet). Dock har jag lite insett (efter rådjursincidenten i trädgården) att det inte är själva jaga-för-att-fånga-ruska-och-döda som Aslan jagar, utan han springer efter mer för spänningen, att det är kul att springa och spåra. Beskrivaren sa också efteråt att Aslan har så mycket energi och var så uppe i varv efter leken, att när han väl släpptes hade han hunnit tänka så många tankar att han glömde vad det vad han skulle göra (fånga trasan), så han bara sprang för att springa. Något jag tycker låter rimligt.
  Tyvärr slutade den bästa av kamerorna fungera på detta moment, självklart på första förföljandet när han fick 5. Har film med den dåliga kameran också som jag kommer ladda upp, men där kan man i princip räkna pixlarna.
-----------------------------------------------------------------------------------

Fortsättning följer! 

/Fanny

Solig promenad

Publicerad 2015-04-25 20:38:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

En solig promenad med två stiliga killar! Kan det bli mycket bättre? Här har vi snyggingen Albert som börjar bli en riktig krulltott igen!
Mio tycker det är roligare att tugga på pinnar än att bli fotad ibland...
Albert i profil
I skogen hos oss är marken täckt med blåsippor! Så vackert! Tyvärr svårt att få bra på bild, så det fick bli en närbild istället!
Till sist lite rejs på åkern.
 

Palpationsövning!

Publicerad 2015-04-25 16:23:46 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Ibland får hundarna följa med till skolan, denna gången var det för att vi hade palpationsövning! Vi skulle alltså lära oss att känna olika strukturer, skelett, muskler mm. Här sitter Albert och Mio i väntan på övningen.
Det var många andra hundar där också så det var ca 3-5 studenter per hund. Här är det Albert som blir undersökt.
Doris var också med, Mio och hon fick vara i samma grupp. Vi hade en lång lista att utgå ifrån, mycket som skulle identifieras och det var inte alltid så lätt! Mio och de andra var ändå väldigt tålmodiga och lät oss hållas.
Det var en ganska trött Mio som kom hem efteråt! Men roligt var det!
 
 

Tentatider...

Publicerad 2015-04-20 16:03:32 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bus och lek!, Kompisar, Promenader,

Ja, som ni kanske har kunnat gissa är det tenta på gång igen! Därför har det varit lite dålig uppdatering på bloggen. Jag kan ju berätta lite kort hur det är att vara hund under tentaperioder. Frågar man Mio är det nog supertråkigt!
 
Det är inte lika mycket aktivering och promenader som vanligt, men som tur är kan Mio ta några lugna dagar ibland! Det blir ändå ofta någon lite längre promenad om dagen, nu senaste dagarna har den ofta blivit sent på kvällen, runt elva, när vi kommer hem från skolan eller tidigt på morgnen. Att vi är i skolan så sent beror på att det är en anatomitenta. Därför har jag valt att stanna hemma och plugga teori på förmiddagen för att sedan gå och titta på organen på kvällarna.
 
Under dagarna blir det några kortare promenader. Ungefär varannan dag har vi kört ett träningpass runt lunch, det har blivit både rally, lydnad och agility under veckan som gått. Vissa dagar blir det knappt någonting för Mio, några kortare promenader och lite träning inomhus. Normalt brukar han dock ha sina kompisar här när vi pluggar tillsammans, men denna tentan är ju lite speciell då vi måste vara i skolan och plugga. Snart är det i alla fall över! Då ska det bli mer fokus på Mio igen!
 
Här kommer en hel drös med bilder från en promenad med Albert i förrgår!
 
Rivstart!
Albert flyger fram!
Mio vill också vara med och leka ibland!
Fullt ös! Vilken av bollarna ska vi ta?
Mios favorit är den med snöret.
Portis med ståöron!
Stilig Mio!
Kan du inte kasta bollen en gång till?
 
 
 
 
 

Lydnadskurs

Publicerad 2015-04-16 14:05:20 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Härom dagen anmälde vi lite spontant till en lydnadskurs som började förra veckan, vi hade alltså missat första gången. Men vi var så sugna på att gå kurs igen! Behöver dessutom lite hjälp för att komma framåt igen. Kursen gick på SHK (svenska hundklubben). Vad jag inte visste när jag anmälde var att de har sina egna regler och moment som skiljer sig lite från SBK:s. (De är alltså en egen organisation, jag hade aldrig hört talas om dem tidigare). Därför blev vi lite förvånade när vi kom dit. Visst var en hel del ganska likt, men det var ändå mycket som var annorlunda. Tyvärr blev det så att vi hoppade av kursen då det inte var riktigt rätt för oss. Får helt enkelt leta efter någon annan kurs! 
 

Vår!

Publicerad 2015-04-15 22:51:17 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

När vi var hemma blev det i alla fall en vårpromenad i vår kära skog! Supervackert med blåsippor överallt!
Den fina utsikten, saknar den ibland i uppsala!
En bild som kunde ha varit en ny header - om inte Mio hade sett ut som den suraste surströmmingen i havet... Tja, man kan väl inte alltid vara snygg på bild...
 
 

Regnigt träningspass...

Publicerad 2015-04-12 09:47:17 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

I morse när vi vaknade regnade det ute. Yes! Tänkte jag och samlade ihop alla träningssaker och gick ut med Mio. Då han inte gillar regn måste vi träna extra mycket i just regn.
 
Platsen var totalkatastrof! Redan efter knappt 10 sekunder satte han sig upp och han skakade hela tiden. Tråkigt eftersom platsen varit så bra tidigare! Vi tränade lite kortare sekvenser istället och i slutet av träningspasset klarade han en minut. Det räcker ju inte men det går åt rätt håll i alla fall! 
 
I ställandet testade jag att belöna bakåt med leksak för att få honom att stanna snabbare. Såg väl ingen jättestor effekt idag, men det kommer säkert. Han sprang efter bollen i alla fall!
 
Läggandet blev snarare buga, äckligt och blött i gräset. Så även det fick vi dela upp i mindre delar. Han kan om han vill, men jag måste vara riktigt tydlig med vad det är som gäller.
 
Apporten var hyfsad, fortfarande lite för löst grepp dock.
 
Hopp över hinder kan han ganska bra! Dock är han lite lat så han hoppar inte högre än han måste - han slår lätt i hindret. Har samma problem i rallyn trots att hindret bara är ca 30 cm högt! Latmask....
 
Inkallningen går bra, gäller bara att få honom att hålla farten hela vägen in! 
 
Linförigheten är det som känns bäst och även det som Mio tycker är roligast. Nu börjar även helt om halt bli bra, innan gick han lite långt ifrån mig.
 
Gjorde en liten kedja av tre moment i slutet. Även om momenten inte var helt perfekta var hans attityd väldigt bra! Inget gnällande utan han fortsatte jobba samlat och fokuserat!  
 
Vi har helt klart mycket att träna på, tyvärr är lydnaden inte lika rolig som de andra sporterna, men vi ska kämpa på! Ettan vill vi i alla fall ta oss igenom!
 
 
 
 

Aslan i pastell!

Publicerad 2015-04-11 17:28:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Aslan,

Bestämde mig redan för en månad sedan för att rita ett porträtt av Aslan. Började på det, men blev inte riktigt nöjd, så gav upp det. Sedan har bilden blivit liggande, fram tills häromdagen när jag tog fram den igen och bestämde mig för att ge den en andra chans. Nedan ser ni resultatet! (färgåtergivningen är dålig pga konstigt ljus).
 
Har för övrigt även anmält mig till en dubbeltävling i rally på klubben i början av maj. Visst gick det bättre än väntat på senaste träningen, men vi har låååångt kvar innan allt sitter någorlunda. Får se om vi vågar gå ut på tävlingsplan sedan, det är ändå inga stora summor det handlar om så skulle jag hoppa är ingen större skada skedd.
 
/Fanny

Spår!

Publicerad 2015-04-10 10:40:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, Aslan,

Jag och Aslan var inte med på senaste gången på spårkursen eftersom jag låg sjuk. Den gången gick de igenom vinklar, vilket vi var ute och tränade på idag. Jag lade två spår med varsin vinkel (en på ca 135 grader och en på 90) och lillasyster gjorde detsamma.
 
Vi var även uppe på klubben tillsammans med en annan kursdeltagare i måndags och lade två spår var, men dem gick inte jättebra. Eftersom jag legat sjuk hade vi inte spårat på över en vecka, så Aslan hade gått tillbaka lite i sitt sökbeteende igen (gå i sicksack). Det blev aningens bättre till andra spåret på klubben, men då var han väldigt ofokuserad eftersom en medelstor svart hund tränade agility på en plan bredvid. Han var redan rädd/skeptisk mot medelstora svarta hundar, men tidigare på dagen blev han påhoppad av en lösspringande svart flattehane, vilket inte gjort det hela bättre. Nu skäller han på alla svarta hundar han ser, med undantag för små hundar (t.ex. dvärgpudel). Hur som helst, vinkeln i det spåret tog han direkt, men verkade bli osäker över att vi svängt av. När jag inte sa något så fortsatte han och jag belönade rikligt!
 
Spåren idag gick bra! Sicksack-gåendet blev mindre och mindre allt eftersom, och han gick någorlunda i spåren hela vägen! Tog tre av fyra vinklar på första försöket (den sista kom inte ens jag ihåg om jag gått vinkeln åt höger eller vänster, klantmatte) men efter lite letande tog han sista vinkeln också. Han lyckades även hitta tre av fyra apporter (naturpinnar) och markera dem. Så om man summerar ihop allting var han superduktig!
 
Efter spåret gick vi en sväng i skogen, träffade på en av Fridas gamla klasskompisar som jag tog följe och pratade med. Därefter gick vi runt dalen för att sedan gå upp och hälsa på pappas morbror och prata där i någon timme. Efter att ha fått lite falukorv där däckade Aslan och sov tills vi gick hem igen. Trött kille jeppjepp!
 
/Fanny

Rallytävling!

Publicerad 2015-04-09 10:18:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 4. Utställningar och tävlingar, 6. Filmer,

På långfredagen var vi iväg för att tävla i rally igen! Denna gång en dubbel i Tranås. Vi stannar kvar i fortsättningsklass tills vidare, målet med dagen var att kanske lyckas knipa en pallplats. Träningarna vi gjort tidigare i veckan kändes bra så jag hade lite förhoppningar. 
 
När vi väl kom dit tyckte dock Mio precis tvärt om. När vi tränade en stund innan banvandringen skulle han bara nosa, dra efter andra hundar, gnälla och ville inte alls ta kontakt med mig! Detta även om jag kastade med en köttbulle framför nosen på honom! Jag började tappa hoppet och jag funderade på att hoppa över starten och se om han lugnade ner sig till den andra tävlingen. Men tillslut bestämde jag mig för att starta ändå och bryta om det inte gick bra. När det väl var vår start lyckades jag ändå få lite kontakt med honom, så vi körde på. Skylt efter skylt gick och tillslut var vi igenom hela banan! Det var en riktigt härlig känsla att vi klarade oss genom banan när det känts så dåligt precis innan! Tyvärr fick jag ingen film på denna, men när jag tänkte efter gissade jag att vi hamnat runt 85 poäng. Ingen chans till pallplats med andra ord, men jag var ändå nöjd då vi tagit oss igenom.
 
Banan var ritad av Jana Himmel, en riktigt rolig bana med mycket tempoförändringar. Dessutom första gången det var mat i frestelsen (kattmat i påskägg). Mio brydde sig inte alls! 
Efter att vi väntat ett tag var det dags för prisutdelning. De räknade till 70 poäng. 75, 80, 85... nu måste vi komma snart! Men inte 90 poäng... 94 poäng... Så kom någon ut med ett protokoll till som de glömt. Det måste vara vårat tänkte jag. Nix, inte det heller. Tillslut var de på fjärde (!) plats! Även nu lyste våra namn med sin frånvaro. Vi slutade på en tredjeplats med 97 poäng!!! (- 3 poäng på nr 3, BRIS) Jag var helt chockad, det var så oväntat! Men fantastiskt kul!!!
Nästan lite för chockade då jag nästan missade banvandringen för den andra starten! De ropade på mig och alla stod och väntade så det blev språngmarsch över hela området för att lämna Mio och komma dit. puh! Den andra banan var ritad av Jannika Tilly.
 
Jag var ganska ofokuserad på banan vilket gjorde att Mio missförstod mig några gånger. Några klantfel, t.ex. att Mio satte sig i 360 grader för jag gick för snäv cirkel, missförstånd och snett här och var. I övrigt hade han bra fokus! MEN det som jag ALDRIG trodde skulle hända hände - Mio gick fram till LEKSAKEN i frestelsen! Han som i princip aldrig bryr sig om en leksak! Jag hade full fokus på ägget med kattmat, men det brydde han sig inte om... Så det kan bli! 
Denna gång lyckades jag få en film!
Här trodde jag inte att vi hade en chans på godkänt, två minus 10 och en minus 5 enligt mig själv. Plus alla andra småfel! Nej, inte en chans. Men det visade sig att jag var hårdare än domaren så vi fick 76 poäng! Kul!
 
Så totalt sett var det en väldigt lyckad dag! Vi åkte hem nöjda, trötta och glada!
 
 

Fästingar!

Publicerad 2015-04-08 12:53:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

 Nu har fästingsäsongen kommit igång igen! Då Mio fick lite utslag som troligen berodde på fästinghalsbandet han hade förra året, scalibor, valde jag att testa något annat i år. Har hört mycket positivt om Bravecto, så i år blev det den! Tuggtablett som ska ge skydd mot fästingar i 12 veckor. Det var inga problem att få Mio att äta den, den var ju jättegod! Han tittade snarare på mig och undrade om han kunde få fler! Även Aslan kommer få sin tablett snart!
 
Ett tips är att be om att få ett dubbelpack, 2 tabletter. Då klarar ni hela sommaren, slipper kontakta veterinären flera gånger och dessutom så är det billigare! Tyvärr fanns inte dessa paket inne så vi blev tvugna att köpa en-pack ändå, men jag hoppas det går bättre nästa gång vi ska ta ut!
 
Så nu kan Mio förhoppningsvis vara ute hur mycket som helst utan att släpa med sig massor med fästingar hem!
 
 

Bakslag i träningen...

Publicerad 2015-04-08 12:40:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Vår första lydnadstävling närmar sig snabbare än jag vill. Inför denna tävling är inte tanken att få 1:a pris utan det är mest för att få känna på hur det är att tävla. Jag vet att alla moment inte är perfekta ännu, men jag vill ha något mål att jobba mot!
 
Men vi har ett moment som har känts väldigt bra - platsen. Sitter inte den så tänker jag inte gå ut på en tävling och lägga honom. Vi har tränat på det flera gånger varje dag ett bra tag nu och han har klarat det med både störningar och längre tider. Två minuter ska inte vara något problem. Så var det fram tills jag klippte honom. Sedan började han krångla lite, vet inte om han fryser eller vad det beror på men han ligger ofta och darrar och det känns inte helt säkert. Framförallt när det är blött ute eller när det är kyligt. Idag var vi iväg och tränade på brukshundklubben och det gick inte alls som jag hoppats på. Han har i princip aldrig satt sig upp under en plats tidigare, så det var helt oväntat att han gjorde det nu! Så nu blir det hårdträning framöver och sedan får vi se hur det går med tävlingen. Vi har dessutom en tenta någon dag efter så det beror ganska mycket på hur jag ligger till med plugget också. Oavsett hur det blir så ska vi träna mer på lydnaden framöver. Jag har lätt att lägga den åt sidan då de andra sporterna känns roligare just nu. I lydnaden har vi kommit till detaljpill vilket inte är lika roligt då framstegen inte blir lika synliga. Men vi ska kämpa på!
 
Inkallningsträning!
Fritt följ
 
 

Klippning pågår!

Publicerad 2015-04-07 20:29:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 7. Pälsvård,

 Under arbetets gång...
 
Efter halva Mio tog vi en liten paus. Ena sidan portis andra sidan kortklippt.
Ett par långa framben kom fram!
Sedan klipptes andra halvan... Nästan Aslanfrisyr! (Eller Paco-frisyr som vi brukar kalla den).
Sedan rök huvudet....
Bara ett öra kvar....
Klar! Aslan tyckte det var JÄTTEKONSTIGT och fattade inte riktigt vad som hänt med Mio. Tillslut lugnade han i alla fall ner sig.
Ganska söt framifrån!
Inte lika vacker i profil... Men jag är nöjd ändå! Väldigt bekvämt om inte annat!
Vi använde Andis AGC 2 speed med 19 mm skär från Lyckliga fåret!
 
 
 

Sommarfrisyr!

Publicerad 2015-04-07 09:00:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 7. Pälsvård,

Förra veckan var det dags för Mio att få sin sommarfrisyr. Hans päls har hunnit bli hela 16 cm lång sedan förra året! Det gör både ont, men är samtidigt väldigt spännande. Jag tycker han är så himla vacker i sin långa päls och portisklippning, men han har sin charm även i lite kortare frisyr. Har inte så svårt för att ta kroppen, men när man väl kommer till att klippa huvudet är det inte helt lätt! Tur att det växer ut igen! Här är några förebilder:
 
Här är herr skäggis!
Herr nyrakad!
Fortsättning följer....
 
 

Full fart!

Publicerad 2015-04-06 10:18:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bus och lek!,

Mio in action! Han är för det mesta väldigt lugn och sansad, men då och då får han sina små ryck! Lite trix kan han också bjuda på!
Rolig övning!
Mio ser väldigt nöjd ut när han balanserar på rötterna.
Ja, Mio har faktiskt öron, även om de inte syns så ofta! Bevis nedan...
Mattes favoritbild!
Fullt ös medvetslös!
Titta vad söt jag är! Mio vet nog att chansen att få godis ökar ju sötare man är!
 

Påsklov!

Publicerad 2015-04-05 23:14:22 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bildbomber,

Jag och Mio har varit hemma på en veckas påsklov! Tyvärr hade de där hemma influensa så det var en ganska lugn vecka. Jag och Mio fick hitta på mycket själva, så vi träffade lite kompisar och gick promenader. Mycket trevligt! Självklart blev det en hel del fotande!
 
Så här glad är Mio över att få komma hem!
Balansövning...
Pinntuggande
Stilig kille! Nu har matte dock bestämt att det inte blir några fler utställningar i år, eller inte på ett bra tag i alla fall! 
Vad säger du matte?
Pang!
 

Inkallningsträning!

Publicerad 2015-04-02 14:26:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, Aslan,

Aslan är anmäld till MH, och då ska man kunna ha hunden lös och han måste kunna komma på inkallning. Kommer han inte inom en viss tid kan man få avbrutet MH, något jag verkligen inte vill riskera, för att inte tala om att hans inkallning måste bli bättre överlag. Därför har vi nu börjat hårdträna på inkallningen, och helt enkelt börjat om från noll igen.
 
Jag ligger sjuk i influensa sedan i söndags, men även om jag helst legat kvar i sängen måste Aslan få sin motion och träning. De senaste dagarna har därför den dagliga promenaden gått till fotbollsplanerna och tillbaka. Där har Aslan fått springa lös med lina och vi har tränat massor med inkallning. Först hade han ingen lina, men vi satte på den sedan eftersom hans benägenhet att springa sin väg i början var alldeles för stor.
 
Övningar
En person håller fast din hund medan du går din väg, kan börja med t.ex. 15m för att sedan öka avståndet. Vänd dig om, ropar hundens namn och inkallningsordet (jag kör på "Aslan Hit!") och spring sedan bort från hunden samtidigt som medhjälparen släpper hunden. Hunden får då jaga ifatt dig, skulle den springa förbi, vänd håll och spring bort från hunden igen. När hunden kommer fram till dig, stanna och belöna rikligt med röst, klappar, supergott godis (ex kötbullar, falukorv, ost, skinka, kattmat), favoritleksaken etc.
 
Man kan omväxla med att inte springa bort från hunden och kalla in stillastående. Detta upplevde jag som svårare eftersom man då förlorar "jaktdelen" i inkallningen, det är mer motiverande för hunden att springa efter sin "försvinnande" ägare än att springa till en ägare som står still. Jag började köra på stillastående inkallning när jag kände att inkallningskommandot började kännas säkert. Sedan kan man såklart springa iväg om man kör en stillastående inkallning och märker att hunden har fokus någon annanstans.
 
I början tror jag det är viktigt att bara använda inkallningsordet vid säkra inkallningar när du VET att hunden kommer för att verkligen befästa ordets innebörd. Detta har jag varit väldigt slarvig med och alltför många gånger ropat "Aslan Hit!" utan att han kommit, vilket jag tror har medfört att inkallningen inte fungerat så bra som den borde ha gjort.
 
Sedan finns såklart "klara-färdiga-hit"-inkallningen, men den ser jag mer som en nödinkallning, så jag har nu valt att börja med grundinkallningen först.

Vi tränade inkallning igår och vi var uppe på fotbollsplan idag igen, igår hade jag bara leversnittar  som belöning. Kändes som att belöningen inte var lagom värdefull då, så idag laddade jag upp med kötbular och falukorv. Redan efter 2-3 inkallningar kom Aslan till mig redan på "Aslan", oavsett om jag stod still eller sprang och oavsett avstånd! Satte honom utan att Frida höll honom och gick iväg så han även fick träna på att sitta kvar, och så fort han fick sitt kommando (ibland även utan att ha fått det) sprang han direkt till mig med en snygg ingång vid sidan. Så roligt var det att komma till matte! Jag belönade rikligt och länge, 3-4 godisbitar istället för bara en samtidigt som jag belönade med rösten - allt för att det ska vara så roligt som möjligt att komma till mig.
 
I slutet körde vi med störningsträning att Frida och Mio stod vid sidan när vi kallade in, först på långt avstånd från där Aslan skulle springa, sedan närmare och närmare. Sedan fick Mio träna platsliggning på avstånd och Aslan fick köra inkallning med Mio på ena sidan och Frida på andra sidan. Sista gången vi körde gjorde han en klockren inkallning där han passerade mellan Mio och Frida, som då bara var 1.5 meter ifrån varandra! Det är bäst att sluta på topp, så efter att Frida hade tränat lite med Mio gick vi hem igen.
 
Trots att influensan tagit all min energi ser jag fram emot morgondagens träningspass!
/Fanny

Vilka är Mio och Aslan?

------------***Ev. valpplaner under 2017 *** ------------ Bloggen handlar om våra portugisiska vattenhundar Mio och Aslan och deras liv. Aslan bor i Jönköping med matte Fanny medan Mio bor i Uppsala med matte Frida och lever livet som hund till en veterinärstudent. Mio är en träningsglad, härlig kille med fyra tassar på jorden. Aslan är en tonåring fylld av glädje och energi som helst skulle leka all sin vakna tid om han fick. Det blir många, långa skogspromenader, mycket träning, tävlingar i många grenar och lite annat smått och gott. Detta visar vi främst genom en mängd härliga bilder!

Senaste inläggen om Mio och Aslan

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Follow on Bloglovin Djur & husdjur bloggar TopBlog.se - Sveriges största bloggar Hundar Nöjen
Toppblogg.se bloggar skor på nätet Besökstoppen Husdjur
Billigt-Webbhotell.info