Mio och Aslan

Livet med portugisisk vattenhund

Vinterväder

Publicerad 2015-01-31 11:22:26 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bildbomber,

Förra helgen hade vi mycket snö, så då blev det tre turer på skidor! Riktigt härligt var det, men det här med drag är inte riktigt Mios grej. Roligare att springa lös bredvid! Sedan har det regnat flera dagar så all snö har smält bort. Då blev det kallt så allt slask blev till is. Så igår kväll började det snöa igen så nu är det nog 5-10 cm snö igen! Att vintern inte kan bestämma sig! Nu är det bara att hoppas att snön blir kvar ett tag!
Skogen är lite extra vacker i snön!
Bedjande ögon! Mio ser matte igen! Tror att det värsta med löptikarna är över för tillfället, nu lyssnar han igen och är jätteduktig!
Favoritstenen nr 1!
Favoritstenen nr 2!
 

Apporteringsträning!

Publicerad 2015-01-29 19:23:46 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Vädret har vänt igen, så nu är all den underbara snön borta och bara slask (eller snarare isgata) kvar... Så det fick bli lite apport i köket istället. Har haft lite problem med att han är övertaggad vilket har gjort att han ljudar. Idag var det som bortblåst! Superduktig kille som tog apporten med bra grepp, inget tuggande och inget ljudande! Han fick även testa apport med andra föremål (flätad leksak, runt tuggben han inte vill tuggga på, flaskkork, kloklippare och en boll) och han tog alla på andra försöket! Jag var ganska förvånad då han ofta är lite skeptisk till nya saker. Det var med andra ord ett mycket roligt träningspass!
 
Bjuder på en gammal apportfilm.

Ringträning igen!

Publicerad 2015-01-29 16:36:41 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Vi tyckte att det var så kul med ringträningen förra veckan att vi åkte dit igår igen! Denna gång fick vi lite bilder också. Mio har redan fått ett mycket bättre driv frammåt, men han tycker det är jättetråkigt att stå stilla. Det är kul första sekunden, men nästan direkt faller svansen ner... Inte mycket energi där inte. Han tycker det är mycket roligare att träna annat än att stå snyggt. Men det ger sig nog med lite träning!
Albert börjar bli riktigt fluffig!
Vem vet, det kanske blir fler gånger! 
 

Ritande och dåliga koppel

Publicerad 2015-01-28 16:36:43 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Igår var jag och Aslan ute och sprang för första gången, även om vi inte fått hem vår riktiga dragsele än. Riktigt roligt! Aslan drog på jättebra och precis lagom mycket, inte för snabbt och inte för långsamt ^^ Blev ca 5 km blandat löpning/snabb promenad uppe på bondberget. Sedan tog vi bussen hem igen. Träningsvärken idag är fasansfull, har usel kondition med men gick ändå bättre än väntat med springandet!
 
Det tråkiga var bara att mitt midjebälte med tillhörande koppel jag köpte i slutet av augusti gick sönder. Eller ja, rättare sagt så gick en metallbit i kopplet av (en sådan som ställer in längden på kopplet)... Har använt kopplet ett fåtal gånger, och detta är första gången jag springer med det (vilket det är gjort för), och så går det sönder efter 20 minuter på planmark -.- Ska gå tillbaka till Rilo där jag köpte det och se om det går på garantin.
 
Sedan har jag ritat mycket de senaste dagarna. Ritade på samma bild redan innan jul eftersom det var lillasysters julklapp, men var först nu jag faktiskt gjorde klart den av olika anledningar. Blev såååå nöjd, och jag var inte den enda som tyckte om bilden. Lade ut den på en sida som heter 9gag, och efter två dagar hade jag över 30 000 likes. TRETTIOTUSEN?!!!! Trodde jag aldrig!!!

(i röda rutan står 35 304 points 478 comments)
Nästa på tur att bli avritad är nog Aslan, får se hur det går!
/Fanny

Reflexsele beskrivning!!!

Publicerad 2015-01-28 15:46:21 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Aslan, Mios utrustning,

Fick önskemål om att lägga ut beskrivningen på reflexselen jag sydde till Aslan, och här har ni den (ber om ursäkt för de fula skisserna) :D
 
Vad behövs:
Reflexväst
resårband
kardborrband
symaskin (men går antagligen att sy för hand också, jag sydde dock på maskin)
en hund att testa på efter arbetets gång ;)
 
1. Ta fram din reflexväst. Det är banden som är runt "magen" på reflexvästen som jag använde eftersom de är längst. Mitt reflexband var ca 4 cm brett och i min beskrivning har jag utgått från detta mått. Klipp ca 5-6 cm utanför reflexbandet på båda sidor. Selen består av två delar med reflex, den över ryggen är 50 cm på min och den runt bröstet är 72 cm, men klipp inte ut några längder i förskott. Det är bättre att jobba med för långa band och korta av efter hand än att de blir för korta från början. Tror båda mina band var runt 75-78 cm under arbetet fram tills delarna sattes ihop.

2. Vik in det gula tyget och spara ca 0.5-1 cm som en gul "kant". På min har jag bara 0.5 cm eftersom reflexbandet redan är så brett i sig. Sy en raksöm precis längsmed kanten på reflexen.

3. Gör som på punkt 2 på andra sidan.
 
4. Denna bild var svår att rita. Vik upp det gula tyget "över" reflexbandet och nåla ihop det räta mot räta. Sy ihop med raksöm med några mm sömsmån (har man tagit till ordentligt med gult tyg kan man ta någon cm, eller klippa av lite). Jag klippte ut bandet på steg 1 så att jag hade gott om sömsmån för att inte riskera att få för lite i detta steg. När du sytt ihop denna söm, kräng tillbaka bandet igen. Det kommer nu se ut enligt bilden nedan på baksidan. Sömmarna längst ner på bilden kommer till i ett senare steg.
 
5. Ditt reflexband ser nu ut enligt bild steg 5. Gör ett till likadant, om du gjort båda samtidigt, fortsätt till steg 6.
 
Foder
Om du vill ha ett foder som ger stadga till selen så genomför steg 6-8, annars kan du hoppa över dessa steg och gå direkt på steg 9.
 
6.Klipp ut två stycken remsor, dubbelt så breda som ditt reflexband (mitt var 4 cm --> fodret klippte jag ut som 8 cm). Jag valde ett foder som är vattentåligt, slitstarkt och ganska styvt, samma som jag sydde Aslans hundbädd av.
 
7. Sy ihop aviga mot aviga. Eftersom fodret ändå inte kommer synas spelar det ingen roll att sömmen syns. Jag lade inte till någon sömsmån på fodret, eftersom jag ville att mitt foder skulle vara exakt lika brett/aningens mindre än reflexbandet.
 
8. Trä in fodret i ditt reflexband. Är ditt foder för brett kommer reflexbandet böja sig konstigt och spännas ut, då kan man behöva klippa bort lite. Är fodret för smalt gör det inte så mycket. Är det lagom stort/aningens för litet kommer reflexbandet med fodret i vara rakt, slätt och fint och inte spänna någonstans, se bild nedan.
 
9. Nu börjar den lite pyssliga biten, nämligen att sätta ihop de båda delarna. Börja med att nåla ihop delarna. Jag satte ihop mina enligt bilden nedan. 
 
 10. Testa på hunden (försiktigt med tanke på nålarna). Selen ska sitta ungefär som min väldigt fula skiss visar. Så här ser det ut på Aslan från sidan och uppifrån.
10.2 Sy nu fast "halsbandet" på "ryggbandet" i en fyrkant från ovansidan så du ser vad du gör. Sy även ihop ände A, C och D genom att klippa av reflexbanden i önskad längd (spara lite sömsmån) vik in sömsmånen och sy igen med en eller två sömmar. Jag valde två eftersom det kan bli lite knöligt med övriga sömmar (speciellt de små gula kanterna) och fodret. Jag klippte bort en bit av fodret för att lättare kunna vika in och sy ihop änden. Såhär ser slutresultatet ut från baksidan. Se även bilden till steg 9 för att se från ovansidan.
11. Stick in resårbandet en bit i ände B. Sät en nål och testa på hunden så att ditt resårband blir lagom långt (det behöver inte sitta åt, men ska inte vara allt för löst heller, testa dig fram). Klipp av det i rätt längd (utan att ta bort nålen). Vik in sömsmånen och sy sedan de två sömmarna först, sedan (om man vill, vet inte hur nödvändigt det är men gjorde det för säkerhets skull) en fyrkant på resårbandet. Se bild -->
12. Nu ska du sätta på kardborrbanden! Jag hade specialare med klister på baksidan så behövde inte sy fast dem, det räckte med att trycka dem mot tyget och resårbandet så satt de som berg! Det "luddiga" av dem sätts på reflexbandet, medan den "sträva" delen sätts på resårbandet. OBS sätt den sträva delen på rätt sida av resårbandet!!! Jag hade selen på Aslan när jag satte på denna bit, just för att vara säker på att få kardborrbandet på rätt sida (så man slipper snurra bandet för att kunna spänna fast selen). Den sträva biten ska sitta på "baksidan" av bandet.
 
Klar!!! Bild på den färdiga selen -->
 
Jag hoppas att denna beskrivningen var någorlunda tydlig, om det är något ni inte förstår så bara skriv och fråga! Riktigt kul pyssel på ruggiga dagar, och slutresultatet blir bra! Dessutom ett väldigt billigt sätt att få en reflexsele till hunden på, reflexvästen var köpt för 10 kr på second hand (även om man lika gärna kunnat tagit en hemma eftersom vi har MÄNGDER) och fodret är även det köpt på second hand (eftersom vi köpte ett par meter av det blir kostnaden för den lilla bit jag har i selen i princip obefintlig).

Det är minst lika viktigt att hunden syns i mörkret som att matte/husse gör det. Sedan jag tog körkort har jag insett detta ännu mer, och numera går vi aldrig ut utan reflex på kvällarna, både för min egen skull, för Aslans och för andras. Ta hand om er!
/Fanny

Mio spårar tikar...

Publicerad 2015-01-27 21:11:21 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

Det luktar väldigt gott ute nu! Lite dåligt med kontakten från lille herrns sida!
 
Löptik?
Löptik?
Luktar gott!
Intressant!
Här med!
Jag har ett spår! Följ mig!
Jag hoppas det lättar snart. Som tur är kan han skärpa sig när han vill, men visst är det extra mycket nosande nu! När vi testade ett täcke i en korridor härom dagen bjöd Mio på skönsång för höglöpstiken som bodde där. Tror han behöver öva ett tag till på sin sångstämma! 
 
Får då och då frågor om jag inte har tankar på att kastrera honom för att slippa eländet. Men inte, så jobbig är han verkligen inte, och han kan ju skärpa sig när han vill! Han är inte så hemskt som han låter, jag är bara van vid att ha hans vackra ögon fästa på mig hela tiden.

Kvällspromenad

Publicerad 2015-01-27 10:46:30 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Promenader,

Igår blev det en sen  långpromenad. Riktigt vackert var det ute! För en gångs skull var Mio riktigt duktig på att lyssna så han fick gå lös. Med alla dessa löptikar är det inte varje dag han vill lyssna. Så det var skönt att få se den vanliga Mio igen!
Mio kände inte för att vara snygg denna gång...
 

Långtråkigt...

Publicerad 2015-01-24 15:11:09 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bildbomber, Kompisar, Promenader,

Mio har det lite långtråkigt nu, två av hans kopisar här har flyttat en bit bort så de träffas inte lika ofta längre. Det är närmare 20 cm snö ute, så det blir inte så mycket träning. Visst pulsade vi runt en stund innan också tränade lite rallymoment, men det blir inte riktigt samma sak. Det har blivit lite skidåkning i alla fall, men det här med drag är ju inte någon höjdare. Brukar sluta med att han får springa lös så jag inte fastnar i linan. Att åka tre varv på samma ställe kanske inte är så kul heller, men det är i alla fall lite aktivering! Men lydnad och rally är ju så mycket roligare!
 
Utöver detta så är det säkert 3-4 löptikar i området. Mio som dessutom är inne i en trotsperiod blir inte direkt någon rolig hund att gå ut med. Linan är på jämt och han har fyllt öronen med cement. Inte lätt att vara tonåring!
 
Här kommer lite bilder från en promenad med Albert, hoppas det blir fler sådana promenader snart igen!
Mio håller på att lära sig "dansa".
Här ser han ut lite som en kinesisk drake!
Full fart på albert!
Godis matte? Detta var då innan alla tikar började löpa... numera går nosen bara i marken.
Lite stanna kvar/inkallningsövning.
Och lek!
En bild som visar Albert i ett nötskal - inga tassar på marken!
och Mio i ett nötskal - alla tassar på marken!
Pinnar finns det många, som man kan hjälpas åt att bära och tugga på!
 
 

Agilitykurs

Publicerad 2015-01-22 23:13:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, 6. Filmer, Kompisar,

I måndags var vi på agilitykurs igen, andra gången. Mio älskar det! Duktig är han också, jag får allt börja löpträna om jag ska hinna med! Här är en liten kort film från träningen.
Vi körde lite olika stationer och testade långhopp, däcket och tunnel+hinder. Då jag fortfarande inte hunnit lära mig kameran blev det inga bra bilder, men tänkte lägga till några ändå.
 

Ringträning med Gerard Oshea

Publicerad 2015-01-22 15:45:39 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Igår blev det en oplanderad utflykt! Vi fick för oss att åka på ringträning med Gerard Oshea! Både jag och min kompis har hört så mycket bra om honom att vi kände för att testa. Vi fick dessutom med oss några till! 
 
Jag har tyckt att utställning är ganska tråkigt innan, Mio har inte tyckt om det så mycket heller, men detta var ett nytt sätt att se det på! Visst kommer det behövas mycket träning innan Mio ser det roliga i det, men jag fick många tips och nya ideer om hur jag ska visa Mio bättre! Perfekt inför kommande utställningar!
 
Något mer jag lärde mig är att det ska vara KÖTTBULLAR inte finhackad skinka som jag hade... Var lite svårt att kasta små skinkbitar så att Mio inte tog dem! 
 
Tyvärr blev det inga bilder, men jag kan absolut rekomendera detta!

Rally!

Publicerad 2015-01-20 19:06:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Idag fick jag veta att vi kommit med på tävlingen vi anmält oss till, så då fick det bli ett rallypass idag! Vi körde utan skyltar denna gången. Tränade mycket på starter och gick igenom de moment jag hade i huvudet. Mio var riktigt duktig, inget gnällande som det kan bli ibland när han är för taggad och bra fokus på mig! Det blev även en hel del fritt följ, är ju så lätt att se i snön om han höll sig nära eller svävade ut. Det syns inte jättebra på bilden, men vi har gått i en serpentin. Han följde mycket bra, tappade mig kanske något på högersvängar. Idag satt ingångarna i alla fall mycekt bättre än vanligt! 
 

Kopian!

Publicerad 2015-01-20 17:02:22 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Sötte på en valp på nätet som var en nästan identisk Mio-kopia! I alla fall teckningen på huvud/hals. Här är Mio som liten:
Här är den valpen. Samma fläck i nacken och nästan samma stimma på huvudet också, fast bakvänd! Häftigt!
 
 
 
 

Agilityträning!

Publicerad 2015-01-18 16:47:27 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, Kompisar,

Nu är det ju snart dags för kurs igen så vi passade på att träna lite agility idag. Vi fick ta bilen till ett ställe som var isfritt, är lite ont om sådana platser här just nu! Vi tränade lite på en av våra läxor - runda en pinne. Detta är ju ett kommando Mio kan sedan tidigare - på ena hållet. Försökte se om det gick att lära honom andra hållet, men inte! Det lär vi få jobba på!
 
Med oss hade vi våra nya hinder (tre stycken) och en liten tunnel. Det klarar man sig faktiskt ganska långt på! Hindrena har pappa byggt, både ställbar höjd och ihopfällbara! Perfekt när man har lite ont om plats hemma. Tunneln är köpt på second hand, men brukar finnas i vanliga djurbutiker (royal canin tunnel).
 
Tyvärr blev stora kameran kvar hemma då batteriet var slut, men några bilder blev det ändå! (fast med mobilen).
 
Albert var taggad!
Doris bokstavligt flög över hindret!
Pälsbollen kunde också hoppa.
Avståndsbedömningen var dock lite sådär! En gång hoppade Mio så tidigt att han landade på hindret!
Doris hoppar både långt och högt.
Liten vilopaus.
Idag räckte det med att belöna med leksak! Härligt!
 

Lite ändring!

Publicerad 2015-01-17 16:25:20 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Nu har jag bytt header och profilbild! Tyvärr fick det bli en bild på varje hund då jag inte har så många där båda är med, men troligen blir denna bild tillfällig. Har fortfarande lite saker att ändra innan jag är helt nöjd. Men det duger tills vidare! Aslan hade växt ur den gamla lite...
 
Tänkte bjuda på en gammal design från slutet av sommaren 2013. Någon som har följt oss ända sedan dess? 
 

isgata

Publicerad 2015-01-17 14:59:11 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, Promenader,

Nu har det regnat och varit plusgrader någon dag så snön har försvunnit. Men eftersom det ändå ligger runt minusgrader så har världen istället blivit täckt av is! Att det är sandat hjälper tyvärr inte jättemycket. Jag har överlevt tack vare mina Ice bugs! (Bästa skorna vintertid när det är halt ute!) För er som inte vet vad det är så är det skor med inbyggda dubbar.
 
Så här ser det ut hos oss nu.
 
 
Gångvägar:
Gräsmattor:
Pga snö och halka hamnade vår träning på is. Idag tog jag i alla fall tag i det igen och körde lite rallyskyltar med fokus på kontakten. Brukar ju vara i böjran av banan som vi tappar poäng för jag inte får med mig honom. Tyvärr blev träningen inte riktigt som tänkt utan mest passivitetsträning. Han var alldeles för taggad och jag hade för gott godis = han ljudar. Typiskt honom när vi inte har tränat på länge.... Å andra sidan gick han som ett litet ljus när vi promenerade trots hundar, bilar, människor och cyklar! Så skönt att kunna ha honom lös och ändå lita på att han går vid min sida om jag ber honom göra det!
 

Fritt följ!

Publicerad 2015-01-15 22:37:38 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Fick en fråga om hur jag lärt Mio fritt följ, tänke att jag kunde skriva ett inlägg om det! Kan ju nämna direkt att jag inte hade någon plan från början, utan det blev som det blev. Desstuom är det första hunden så jag fick testa mig fram en del.
 
Jag har använt mig mycket av klicker när jag tränade in det. Träningen började så fort han kom hem, då belönade jag när han sökte upp min vänstra sida. Den sidan skulle vara positiv, där händer det alltid något kul! Jag har nästan alltid belönat med godis då han tycker det är bäst. 
 
När Mio förstått att vänster sida var bra började jag med att han skulle sätta sig där. Så snart det satt hyfsat började jag ta något steg framåt. Här var jag alltid noga med att han skulle behålla fokus på mig, alltså tittade han bort så började jag om från början. Då Mio alltid varit väldigt kontaktsökande var detta inget större problem. 
 
Långsamt men säkert började jag utöka längden. På valpkursen fick vi tips om att räkna steg. Så jag körde någon gång då och då "stegräkning" för att se hur länge han klarade. Säg att han klarade hålla ögonkontakten i 10 steg innan han bröt, då gick jag bara 5 steg nästa gång. Sen 8 steg. Eller 3. Jag varierade väldigt mycket för att han aldrig skulle veta när belöningen kom och gjorde inte jättemång repetitioner då jag inte ville trötta ut honom, det skulle alltid vara roligt! 
 
Några andra övningar vi har kört mycket är:
 
1. Ormen: Helt enkelt gå som en slingrande orm. 
 
2. Åttan: Jag går i en åtta, bryr mig inte om hunden. När han söker upp min vänstra sida belönar jag och fortsätter sedan åttan. Därefter kan man utöka att hunden ska gå kvar några steg osv. Detta för att hunden själv ska söka upp min sida, det är inte jag som ska stå och locka på den.
 
3. Följ mig! Lite liknande åttan, men här slänger jag ut en godisbit på marken och går sedan åt andra hållet. När hunden kommer ikapp belönar jag vid mitt ben med leksak eller godis. Därefter kastar jag ut en ny godis och går åt andra hållet. Även här kan man utöka antal steg med tiden.
 
Allt eftersom han lärt sig har jag ökat svårighetsgraden, gått längre sträcka, tempoväxlingar, störningar, miljöer, svängar osv. 
 
Ett tag var han lite seg så han halkade efter. Då började jag kasta fram belöningen istället. När han ökade på tempot igen belönade jag vid benet. Att han halkade bak från första början tror jag beror på att jag belönade bakom mig själv utan att tänka på det (har för mig att någon påpekade det), så belöningsplaceringen är viktig!
 
Detta är något jag har tränat på var och varannan dag. Det är så enkelt att träna lite på promenaden, i hallen, träningsplanen, i stan - överallt! 
 
Något jag har kvar är att lägga på ett kommando. Det har jag fortfarande inte gjort, mest för att jag är rädd att göra fel. Jag ville ha ett perfekt fritt följ innan jag la på det. Men att få det helt perkfet är svårt, så nu har jag börjat introducera kommandot ändå. Jag tror dock det är mest för min egen skull för Mio går på min kroppshållning. 
 
Idag är det nog en av hans absoluta favoritövningar! 
 
Det finns säkert tusen andra sätt att lära in detta på och säkert sätt som är bättre. Bakåtmarch är ett som är ganska vanligt. Men som sagt, Mio är min lilla försökskanin och det som passar för honom kanske inte alls fungerar på någon annan hund. Jag är ändå väldigt nöjd med hur långt vi har kommit!
 
Hoppas det gav några tips på vägen!
 
 
 

Sängen

Publicerad 2015-01-14 10:34:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Minigos,

Mio har två favoritplatser i sängen. Antingen är det på min huvudkudde eller i det nedre hörnet som sticker ut från väggen. Helst vill han även bädda ner sig under täcket... suck. Men han är ju så söt när han ligger där och sover! 
 

Nyår!

Publicerad 2015-01-13 17:17:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Nyår firades hemma med familjen. Mio vaktade julbordet. Om man har tur kanske man får något!
Tyvärr verkade det på honom som hans plan inte gick så bra...
Smällarna brydde det sig inte om, här är de ute och leker samtidigt som det skjuts raketer!
Det blev en sen kväll, Mio var trött...
Alsan då? Lika glad som alltid!
Men tillslut tog energin slut även för honom.
 
 

Fotorunda!

Publicerad 2015-01-12 17:11:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, Bildbomber, Kompisar,

Härom dagen passade jag på att ta med kameran ut. Det var så fint ljus ute och Mio var ju nybadad. Så det blev en hel drös med fina bilder! Här är de bästa.
På vägen körde vi även lite träning, här fritt följ med störning.
Det gick finfint!
Solen är på väg ner bakom trädtopparna...
Det blev lite träning här med. Mest fritt följ och lite lek.
Mio älskar fritt följ! 
Albert var taggad!
Fotposition!
Platsliggning.
Albert fick också köra lite fritt följ.
Se upp för flygande hund!
Behind the scenes. Mio är en underbar hund att jobba med även vid fotografering. Han sitter som en staty tills jag är nöjd. (okej, ibland fuskar han när godiset blir för lockande...)
 

Uppträdande!

Publicerad 2015-01-12 10:29:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 6. Filmer,

Lite sent, men nu kommer i alla fall ett litet inlägg om Mio och Aslans efterlängtade, årliga juluppträdande! Precis som förra året var vi och spelade på ett ålderdomshem. Självklart måste även hundarna få vara med! I år fick båda två spela klocka! Därimellan låg de nästan bara och sov. Båda skötte sig exemplariskt trots att det var närmare 45 personer som tittade på!
Film från förra året!
Trötta killar efteråt.
 
 

Träningsdagbok!

Publicerad 2015-01-11 16:36:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Nu har jag börjat planera min träning och skriva träningsdagbok! Hoppas att jag lyckas få lite mer struktur... Dessutom har vi ju träningskompisar nu vilket gör det hela ännu roligare. Så vi har använt pauser i skolan ill att planera träningen som vi sedan gjort på eftermiddagen. Mio verkligen älskar det!
 
Så här kan ett vanligt träningspass se ut!
 
Båda tränar lite var för sig. Därefter brukar vi hjälpas åt och t.ex. kommendera och titta så det ser bra ut. Under tiden får den andra hunden träna passivitet. Nästan varje gång blir det även en platsliggning. Jag försöker leka mer än tidigare för att göra det hela ännu roligare! 
 
Här kör Albert lite fritt följ.
 
Sen var det Mios tur.
Vi tränade även en hel del på ställandet.
 
 
 

Snöstorm

Publicerad 2015-01-11 08:47:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 7. Pälsvård, Promenader,

Igår kväll drog ett riktigt snöoväder in. Men det hindrade oss inte för att ta oss ut på promenad. Svårt att få med på bild, men med blixt fick jag med lite av all snö som yrde.
Albert var julgran...
Klantig som jag var glömde jag att använda balsam på Mios tassar så det fastnade mängder med snöklumpar. Dum matte!
Trött kille somnar i mattes klädhög.
 

Storm!

Publicerad 2015-01-10 23:38:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, Aslan,

Vinden viner runt knutarna, stormen Egon gör kaos med hela stan. När vi kom hem efter en myskväll hos mormor och morfar hade soptunnor blåst runt på gatan. Ska bli intressant att se hur skogen ser ut sen! Jag och Aslan håller oss inomhus så länge.
 
Sedan så har jag anmält mig till en spårkurs med Aslan med början i februari! Vet att det inte var tänkt i planeringen för året, men när det kom upp en spårkurs för nybörjare med min favoritkursledare på brukshundklubbben kunde jag inte låta bli ;) Dessutom får jag sällskap på kursen av en vän och hennes hund från valpkursen i höstas, hur kul är inte det?! :D
 
Kommer inte hinna med fler än två kurser i vår, och den andra vet jag redan blir en rallykurs. Så nu får jag hoppas att det inte kommer upp fler roliga kurser som kan läska mig!
/Fanny

Tentafirande!

Publicerad 2015-01-10 20:42:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Kompisar, Minigos,

Nu är äntligen tentan över! Bara att hoppas på att det gick bra också. En hel helg ledigt har vi innan nästa kurs börjar. Därför passade vi på att tentafira lite extra och åka in till uppsala. Eftersom vi bor några hundra meter från skolan blir det sällan vi lämnar området. Kul att få se lite nytt! Självklart fick även hundarna vara med när vi fixade iordning oss. Blev en riktig myskväll!
Vattenhundskärlek!
 

Träning med kameran

Publicerad 2015-01-10 18:30:09 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bildbomber, Promenader,

Idag innan all snön kom var jag och Mio ute och fotade. Jag försökte bla. hitta lite spännande bakgrunder. Här är ett litet urval!
Det är allt lite ovant att se Mio portisklippt igen! Tycker han ser så spinkig ut! 
 
Mios fina ögon kom med på bild!
Orange bakgrund passade inte Mio speciellt bra...
Mio gick med släpande koppel hela promenaden. Försöker gå så mycket som möjligt med honom lös. Han lyssnar fint och springer inte speciellt långt bort. När jag stannar och pysslar med kameran ställer eller sätter han sig bredvid och väntar snällt. Skönt att inte behöva hålla i kopplet nu när det är så halt ute!
Denna träfärgade bakgrunden blev bättre!
Vid en dam, passar väl en vattenhund!
 
 

Spa!

Publicerad 2015-01-10 15:20:41 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 7. Pälsvård, Bildbomber,

Igår hade Mio en spa-dag! Det var kanske inte tänkt så, men planerna ändrades! Han hade inte badat sen före jul, så det var definitivt dags att bada honom! Därefter tänkte jag att det var lika bra att borsta igenom honom riktigt ordentligt! Det blev en hel del päls som borstades ur! När jag kommit igenom främre halvan av honom började han tröttna. Kanske inte så konstigt då jag suttit med honom en timme... Bakdelen blev alltså oborstad. Testade lite att borsta den, men oj vad den fastnade! Bakdelen har jag knappt borstat alls (nästan bara i samband med bad), men den har klarat sig bra på egen hand. Men nu när pälsen blivit 7-8 cm började även den tova... Så efter lite eftertanke och velande fram och tillbaka så åkte rakmaskinen fram och Mio fick bli ett lejon en månad tidigare än planerat! Oj, vad snygg han blev! Innan var han bara en söt nallebjörn, men nu är han till och med vacker att titta på!
 
Nybadad med sin nya morgonrock! Mammas design av en handduk. Jag tyckte han kunde behöva det när det är riktigt kallt och vi måste gå hem från hundduschen.
Sedan blev det mot fönen.
och sedan borsten...
Men fin och fluffig blev han!
Då var vi ju tvugna att gå ut och fota lite!
På eftermiddagen kom klippmaskinen fram! Klippte medhårs med skär 10.
Det hela slutade med att jag hade två hundar!
och så till slut: före och efterbild! Visst blev han riktigt stilig!
Ett tag framöver får ni dock stå ut med att det dyker upp bilder på en oklippt Mio då och då! ;)
 

Portisar och allergi

Publicerad 2015-01-10 10:54:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

En av anledningarna till att vi hittade den portugisiska vattenhunden var att vi har allergi i familjen. Pappa är pälsdjursallergiker, vilket gjort att vi under vår uppväxt inte kunnat ha hund. Som tur är har hundallergin inte varit alltför svår, vilket gjort att vi t.ex. kunnat vara hundvakt åt bekantas hundar någon timme någon gång ibland. Så länge pappa inte hållt på med hundarna för mycket, vi begränsat hundarna till ett rum och städat noga efter oss har det gått bra.
 
Det finns ett ord som används till på tok för många raser, och det är ordet allergivänlig. Det finns inga 100% allergivänliga hundraser som alla allergiker tål. Detta beror på att alla allergiker inte reagerar på samma sak - allergier är individuellt. Det är inte alltid håren i sig man reagerar mot, utan kan vara ämnen i saliven, huden och urinen.
Pappa reagerar på både strävhåriga, långhåriga, korthåriga och krullhåriga raser - pälsen och håren i sig spelar ingen större roll. Pudeln brukar t.ex. vara en ras som ofta kallas för allergivänlig, men den reagerade pappa på, om än mildare än vanligt.

Portisen däremot har fungerat utan några som helst problem för pappa, och nu har han levt tätt inpå två stycken i nästan två års tid. Innan vi skaffade Mio hade han först fått hälsa på ett tiotal vuxna portisar utan reaktion. Vi är så lyckligt lottade som hittade den här underbara rasen!!!
 
Men - det är som sagt inte alla som tål portisen. Lade ut en fråga på facebook om portisen och allergi/astma och fick följande resultat:

personer med allergi som TÅL dem: 25
familjer med minst en allergiker i huset som TÅL dem: 10
personer med astma som TÅL dem: 2
personer med astma som INTE tål dem: 1
personer som INTE tål dem, men får en lindrigare reaktion än på andra raser: 4
personer som INTE tål dem: 6
 
När man ser denna statistik kan man inte påstå att portisen är allergivänlig, däremot att den är mer allergivänlig än många andra raser. En del med allergi som har portis har känt av dem som valpar, men inte som vuxna. Andra känner av hundarna mer när de är smutsiga. Ibland kan till och med färgen styra, så att man tål svarta och vita portisar bättre än bruna. Vissa har erfarenhet av att de som lider av kontaktallergi klarar portisen bättre än de med astma, men det kan lika gärna vara tvärtom. Som sagt - det är väldigt individuellt vad man reagerar mot, när eventuell reaktion kommer och hur man reagerar.
 
Är man intresserad av att skaffa hund trots allergi skulle jag rekommendera personen/familjen i fråga att:
-Hälsa på flera individer av rasen i fråga och gosa ner sig i pälsen riktigt ordentligt.
-Gärna vara kvar där i några timmar, då en reaktion kan dröja.
-Om man har möjlighet kanske låna hem en hund av rasen i fråga i några dagar/någon vecka.

Är man allergisk mot andra djur än hund eller om det finns flera olika raser i hushållet kan även detta vara något man bör ha i åtanke. Pappa reagerade som sagt på en pudel som hälsade på, men denna pudel levde ihop med katter, sov ihop med dem och var inte badad på ett tag. Med andra ord vet vi inte om det var hunden han reagerade mot eller om det hade med katterna att göra (han är betydligt mer allergisk mot katter och känner av allergin bara han är i samma rum som en katt). När vi hälsade på Mio hos uppfödaren kände han också av sin allergi, men Mios uppfödare hade också katt, vilket kan ha ett finger med i spelet. Vet man med sig att man har en liknande problematik kan det vara bra att till att börja med hälsa på i hem där det enbart finns rasen i fråga som du vill träffa, för att utesluta att det inte är något annat i omgivningen du reagerar på.

Har ni allergi, är intresserade av den portugisiska vattenhunden och vill testa om ni tål rasen är ni alltid varmt välkomna hit till Jönköping. Det är ni såklart även om ni inte lider av allergi utan bara vill få träffa rasen för att se om den passar er :)
/Fanny
 

Vinterbilder

Publicerad 2015-01-07 17:57:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bildbomber, Promenader,

Fotade lite när vi gick en promenad i solen hemma. Denna gång var det en sån där dag då ingen vill titta in i kameran. Jag som hade hoppats få en bra bild som kunde passat som header, men inte denna gång!
Profilbild gick dock bra!
och nästa profilbild...
 
Sötnosen! Alltid lika glad!
Inte foooota nu igen! Leka!
 
 

Action!!!

Publicerad 2015-01-07 13:50:02 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Aslan,

Aslan får väldigt sällan springa helt lös, men på julafton fick han ta sig ett race på en närbelägen fotbollsplan (såklart ordentligt rastad först) tillsammans med Mio. Se bara som han sträcker ut!!!
/Fanny

MH

Publicerad 2015-01-07 09:21:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, Aslan,

Som jag skrev i mina planer för året kommer jag om allt går vägen genomföra MH på Aslan under sommaren/hösten. Nedan har jag fyllt i hur jag tror att Aslan kommer reagera, så får vi se hur rätt jag hade sen ;)
* På 2a ändrar jag mig till en 4:a, men orkar inte rita om det i paint :P
** På 4 en 2a eller 3a
*** På 5a en 3a eller 4a
**** på 8c en 2a eller 3a
***** på 10 en 2a eller 3a

/Fanny

Kontaktövningar!

Publicerad 2015-01-05 10:28:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Kontakten med hunden är prio ett när det kommer till all träning med hund och man tjänar massor på att träna det från start. Här är de kontaktövningar vi fått lära oss på valpkurserna och kört mest med under Aslans och Mios uppväxt. Väldigt bra, då som nu!
 
SNURREN
1. Ladda upp med tre godisbitar, sätt dig ner och vänta, säg inte hundens namn eller kalla på uppmärksamhet, kontakten ska vara spontan!
2. När hunden möter din blick - belöna! 
3. Sedan snurrar man ca ett halvt varv. Då ska hunden följa med för att återigen ta ögonkontakt. Innan hunden förstår detta kan det ta lite tid, så ha tålamod (när jag körde detta med Aslan i början fattade han inte utan gick därifrån istället). 
4. När hunden återigen tar ögonkontakt - belöna och snurra sedan ett halvt varv till och invänta ny ögonkontakt.
5. När hunden fattar detta när man sitter kan man köra samma övning och stå böjd, för att sedan tillslut kunna köra den stående. Belöna då vid vänster sida.

Andra bra kontaktövningar

SPONTANKONTAKT I KOPPEL
1. Stå still och låt hunden kunna gå i kopplets fulla längd. Påkalla inte hundens uppmärksamhet.
2. När hunden tar ögonkontakt med dig - belöna!

Denna övning kan t.ex. köras på promenader eller i lite stökigare miljöer, t.ex. i stan (dock ej med kopplets fulla längd där).
 
T:ET
1. Ha ett par godisar i varje hand och sätt hunden framför dig.
2. Håll ut armarna rakt ut åt sidorna (därav övningens namn T:et).
3. Be hunden ta ögonkontakt med dig (jag har kommandot "kontakt"). Belöna genom att släppa den ena av godisarna alternativt ge den från handen (om man t.ex. har en hund som är dålig på att hitta godisarna)
4.Viker hunden undan blicken och tittar på någon av händerna får den inte belöningen. Avsluta då övningen (jag brukar säga "ajaj nu missade du!"), sänk armarna och backa en bit/vänd hål eller liknande och kör igen.
5. Försvåra övningen genom att
    - förlänga tiden hunden ska ha ögonkontakt
    - kunna höja och sänka armarna utan att hunden tittar bort.
    - kunna "flaxa" med armarna      ---------II-----------------
    - kunna saxa armarna vågrät ovanför hunden utan att denne tittar bort (obs SVÅRT!)
    - någon ska kunna gå mot hunden från något håll utan att den viker bort blicken
Listan kan göras lång!

/Fanny

Aslans planer 2015!

Publicerad 2015-01-03 12:23:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, Aslan,

Jag och Aslan har en del planer för i år och jag är supertaggad på att komma igång med allt!
 
 • Ska gå en rallylydnadskurs till våren. För att ha ett mål att sikta mot kommer jag anmäla mig till min första rallylydnadstävling i april/maj, oavsett om jag gått kurs eller inte. Tills dess kommer jag och Aslan ligga i hårdträning vad gäller rallyn, framförallt med störningar. Han har inga problem med skyltarna, men så fort det händer saker runt omkring glömmer han bort mycket han lärt sig, drar i kopplet, går med nosen i backen etc etc. Vårt största mål med första tävlingen är dock inte att placera oss, utan att ha ett mål att kämpa mot och att ha roligt! Jag hoppas ändå på att kunna ta vår första rallytitel RLDN under året.
 
 • HD och ED-röntgen väntar i Juni, då har Aslan hunnit bli ett år och tre månader, vilket känns rätt lagom. Precis som Frida kommer jag röntga i Söderköping på Artrokliniken.
 
 • MH-test framåt augusti/september när Aslan hunnit bli ca 1 år och 6 månader så att han hunnit mogna så mycket som möjligt. Ska bli spännande att se hur han reagerar, ska skriva ner vad jag tror att han kommer få, så får vi se sedan hur nära jag kom i mina gissningar om hans reaktioner ;)
 
 • Vi vill under året börja med drag då jag tror att Aslan kan tycka att det är väldigt roligt. Framförallt canicross, men kanske även lite på skidor och eventuellt cykel. Vi får se lite, saknar utrustning och har föräldrarna emot mig på den här punkten. De tror att Aslan kan bli farlig i dragsammanhang eftersom han är så snabb, stark och kanske plötsligt får för sig att sticka iväg på ett spår. Jag kommer i alla fall börja jobba på att lära Aslan höger, vänster, framåt och stanna.
 
 • Eventuellt en fortsättningskurs
 
 • Om höfterna visar sig fria börjar vi med agility till sommaren.
 
 • Eventuellt en del vattenarbete av något slag.
 
 • Kanske kanske delta på ungdoms-sm i rallylydnad, får se lite. Det beror på hur det går för oss i rallyn för övrigt, samt om jag kan resa dit.
 
Detta är väl planerna i stort för 2015. Personligen kommer jag eventuellt börja plugga till hösten, inte helt 100 på vad än. Om allt går vägen kommer jag även utbilda mig till MH-figurant under våren.
"Gör jag rätt nu matte?" 

/Fanny

Tiden springer iväg!

Publicerad 2015-01-03 09:25:15 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Aslan,

Nu har Mio, Frida, mamma och pappa åkt iväg mot Uppsala, så nu dröjer det ett par månader innan jag, Frida och Mio träffas igen. Snyft. Känns som att de precis kom hit och nu ska de redan åka. Vi var uppe tidigt tidigt allihop, så både jag och Aslan är rätt trötta nu. Så fort de andra hade åkt däckade Aslan och har sovit sedan dess, han är inte van att vara uppe tidigt! Inatt var han uppe och ville leka till 00.30 och blev upptvingad vid 07.15 någon gång, usch och fy! Aslan går helst inte upp innan 8.30, gärna ännu senare. Min lilla sömntuta ;)

Idag står jobb på schemat för min del efter lunch, men först blir det promenad och rallyträning med Aslan! Ikväll vet jag inte riktigt vad som händer ännu, kanske lite mer träning? Har hittat två rallytävlingar jag är sugen på att delta i, men jag tänker inte berätta när, det får bli en överraskning! 

Aslan är dessutom en stor kille, idag fyller han hela tio månader. TIO!!!! Vad hände där? Känns som att han kom hem igår!
/Fanny

Ny kamera!

Publicerad 2015-01-02 16:35:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bildbomber, Promenader,

Under julhelgen köpte jag en ny kamera (kompaktsystem). Här är lite bilder från när jag var ute med en kompis och testade den för första gången! Favoritbilderna kommer i ett senare inlägg. Tyvärr var det ganska mörkt ute och jag redigerar i princip aldrig mina bilder, så de blev lite i mörkaste lagret. Men här kommer de!
Skum sak det där... tyckte Mio.
Mycket päls har han nu!
Härligt med snö! Tyvärr smälte den bort vid nyår...
Fikapaus!
Mio var mycket avundsjuk!
 
 
 

Planer för 2015!

Publicerad 2015-01-02 00:04:19 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Nu kommer lite planer för vad Mio ska få göra det kommande året! Jag har väldigt mycket ideer om vad jag skulle vilja, men det kan vara så att tiden inte räcker till... Vi kommer oavsett inte att ligga på latsidan i år!
 
 • Vi börjar året direkt med en agilitykurs. Efter detta hoppas jag på att kunna träna mycket, framförallt under sommaren. Om allt går som jag hoppas vill jag börja tävla i slutet av sommaren eller under hösten.
 
 • Vi kommer ge oss ut så snart som möjligt för att tävla i rally igen. Här räknar jag med att klara fortsättningsklassen under våren för att kanske kunna gå upp i avancerad klass under hösten.
 
 • I lydnaden ska vi träna mycket under våren och även här komma ut och tävla lite. På sikt vill jag klara lydnadsklass 1, men jag vågar inte säga om det är i år eller om några år.
 
 • Under sommaren skulle jag väldigt gärna vilja testa vattenprov, men det bygger på att vi hinner träna. Som vi bor nu har vi ingen sjö i närheten, så det kanske är först till sommaren vi har möjlighet att börja på riktigt. Sedan gäller det ju att proven är på rätt ställe och rätt datum så jag kan åka dit... men man kan ju alltid hoppas!
 
 • Finns tiden skulle jag även vilja testa på Freestyle eller Heelwork to music. Men räcker inte tiden är det detta som får stryka på foten (i år). 
 
 • Någon utställning kommer det nog att bli, både under våren och hösten. Men pälsen kommer ryka ganska tidigt i år (för att hinna spara ut till höstan), så det blir inte lika många som förra året.
 
 • Något som jag väldigt gärna skulle vilja delta i är ungdoms SM (antagligen i rally). Men detta beror också på om vi lyckas få ihop det med datum och resor.
I övrigt kanske vi kan klämma in någon kurs till, i vad låter jag dock vara öppet. Mio kommer fylla två år (tänk att han redan är så gammal!) vilket vi måste fira stort! Som sagt, det blir nog ett händelserikt år med väldigt mycket av det som Mio älskar allra mest - att träna! Hoppas ni vill följa oss ett år till!

Vilka är Mio och Aslan?

------------***Ev. valpplaner under 2017 *** ------------ Bloggen handlar om våra portugisiska vattenhundar Mio och Aslan och deras liv. Aslan bor i Jönköping med matte Fanny medan Mio bor i Uppsala med matte Frida och lever livet som hund till en veterinärstudent. Mio är en träningsglad, härlig kille med fyra tassar på jorden. Aslan är en tonåring fylld av glädje och energi som helst skulle leka all sin vakna tid om han fick. Det blir många, långa skogspromenader, mycket träning, tävlingar i många grenar och lite annat smått och gott. Detta visar vi främst genom en mängd härliga bilder!

Senaste inläggen om Mio och Aslan

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Follow on Bloglovin Djur & husdjur bloggar TopBlog.se - Sveriges största bloggar Hundar Nöjen
Toppblogg.se bloggar skor på nätet Besökstoppen Husdjur
Billigt-Webbhotell.info