Mio och Aslan

Portisar och allergi
En av anledningarna till att vi hittade den portugisiska vattenhunden var att vi har allergi i familjen. Pappa är pälsdjursallergiker, vilket gjort att vi under vår uppväxt inte kunnat ha hund. Som tur är har hundallergin inte varit alltför svår, vilket gjort att vi t.ex. kunnat vara hundvakt åt bekantas hundar någon timme någon gång ibland. Så länge pappa inte hållt på med hundarna för mycket, vi begränsat hundarna till ett rum och städat noga efter oss har det gått bra.
 
Det finns ett ord som används till på tok för många raser, och det är ordet allergivänlig. Det finns inga 100% allergivänliga hundraser som alla allergiker tål. Detta beror på att alla allergiker inte reagerar på samma sak - allergier är individuellt. Det är inte alltid håren i sig man reagerar mot, utan kan vara ämnen i saliven, huden och urinen.
Pappa reagerar på både strävhåriga, långhåriga, korthåriga och krullhåriga raser - pälsen och håren i sig spelar ingen större roll. Pudeln brukar t.ex. vara en ras som ofta kallas för allergivänlig, men den reagerade pappa på, om än mildare än vanligt.

Portisen däremot har fungerat utan några som helst problem för pappa, och nu har han levt tätt inpå två stycken i nästan två års tid. Innan vi skaffade Mio hade han först fått hälsa på ett tiotal vuxna portisar utan reaktion. Vi är så lyckligt lottade som hittade den här underbara rasen!!!
 
Men - det är som sagt inte alla som tål portisen. Lade ut en fråga på facebook om portisen och allergi/astma och fick följande resultat:

personer med allergi som TÅL dem: 25
familjer med minst en allergiker i huset som TÅL dem: 10
personer med astma som TÅL dem: 2
personer med astma som INTE tål dem: 1
personer som INTE tål dem, men får en lindrigare reaktion än på andra raser: 4
personer som INTE tål dem: 6
 
När man ser denna statistik kan man inte påstå att portisen är allergivänlig, däremot att den är mer allergivänlig än många andra raser. En del med allergi som har portis har känt av dem som valpar, men inte som vuxna. Andra känner av hundarna mer när de är smutsiga. Ibland kan till och med färgen styra, så att man tål svarta och vita portisar bättre än bruna. Vissa har erfarenhet av att de som lider av kontaktallergi klarar portisen bättre än de med astma, men det kan lika gärna vara tvärtom. Som sagt - det är väldigt individuellt vad man reagerar mot, när eventuell reaktion kommer och hur man reagerar.
 
Är man intresserad av att skaffa hund trots allergi skulle jag rekommendera personen/familjen i fråga att:
-Hälsa på flera individer av rasen i fråga och gosa ner sig i pälsen riktigt ordentligt.
-Gärna vara kvar där i några timmar, då en reaktion kan dröja.
-Om man har möjlighet kanske låna hem en hund av rasen i fråga i några dagar/någon vecka.

Är man allergisk mot andra djur än hund eller om det finns flera olika raser i hushållet kan även detta vara något man bör ha i åtanke. Pappa reagerade som sagt på en pudel som hälsade på, men denna pudel levde ihop med katter, sov ihop med dem och var inte badad på ett tag. Med andra ord vet vi inte om det var hunden han reagerade mot eller om det hade med katterna att göra (han är betydligt mer allergisk mot katter och känner av allergin bara han är i samma rum som en katt). När vi hälsade på Mio hos uppfödaren kände han också av sin allergi, men Mios uppfödare hade också katt, vilket kan ha ett finger med i spelet. Vet man med sig att man har en liknande problematik kan det vara bra att till att börja med hälsa på i hem där det enbart finns rasen i fråga som du vill träffa, för att utesluta att det inte är något annat i omgivningen du reagerar på.

Har ni allergi, är intresserade av den portugisiska vattenhunden och vill testa om ni tål rasen är ni alltid varmt välkomna hit till Jönköping. Det är ni såklart även om ni inte lider av allergi utan bara vill få träffa rasen för att se om den passar er :)
/Fanny
 
#1 - Sarah Norling

Hej Fanny,

Jag jobbar på Medi-Tec i Stockholm som tillsammans med Karolinska Institutet driver forskning inom prevention, diagnostik och behandling av pälsdjursallergier. Det vore kul att prata med dig, men hittar ingen direkt mejl här på bloggen. Hör gärna av dig till mig på [email protected]

Gå gärna in på vår hemsida allergenius.se för att läsa mer!

Vänliga hälsningar, Sarah