Mio och Aslan

Veterinärbesök!
Nu i veckan var vi iväg på ett mycket spännande veterinärbesök! Detta är något vi planerat för ganska länge nu som jag även varit ganska nervös för att göra! Vi skulle ögonlysa Mio och ta några blodprover som ska skickas iväg för genetiska tester. 
 
Efter mycket letande efter en ögonspecialist hittade vi Falköpings smådjursklinik (http://www.falkopingssmadjursklinik.se/index.html). Det var inte helt lätt då de flesta veterinärerna vi behövde var på semester. Här har vi precis kommit fram!
Väl där fick Mio ögondroppar i två omgångar. Under tiden fick vi vänta i väntrummet så de han verka. De är till för att vidga pupillerna. Detta kan även göra att hunden ser lite sämre än vanligt och är ljuskänslig. Det går oftast över på några timmar.
Tillslut fick vi träffa ögonspecialisten Eva Gustavsson. Supertrevlig och mycket duktig! Här undersöker hon Mio. Bilderna är inte fullt realistiska då detta egentligen sker med lyset släckt. Hon visade och förklarade hur hon gjorde med lyset tänt för att vi skulle kunna få bra bilder. Den riktiga undersökningen skedde efteråt.
Här undersöks Mios öga med en spaltlampa.
Den portugisiska vattenhunden har en rasbunden sjukdom som heter PRA (Progressiv retinal atrofi). Det är en ärftlig sjukdom som drabbar synceller i näthinnan vilket på sikt leder till att hunden blir blind. Vanligtvis insjuknar de ofta när de är 6-8 år. Man kan undersöka om hunden har PRA genom ögonlysning. Här kan du läsa mer (Längst ner på sidan) --> http://www.portugisisk-vattenhund.se/Sjukdomar-som-omfattas-av-SKKs-halsoprogram
 
Vi fick det glädjande beskedet att Mio inte hade några tecken på ärftliga sjukdomar! Så skönt att ögonlysningen var ua (= utan anmärkning)! Inte för att jag hade väntat mig någon sjukdom, men man blir ju alltid lite nervös!
 
Då ögonen såg bra ut blev det även några blodprover. De var jättesnälla och tog blodprovet utan att raka honom. Även om han inte ställs ut så ofta tar det ju tid att spara ut pälsen... Mio tog det hela med ro och det var snabbt klart. 
Proverna har skickats till USA. Där kommer de att undersöka om Mio är bärare av tre olika rasbundna sjukdomar, PRA (samma som ovan), IC (improper coat) och JDCM (hjärtsjukdom). Har tänkt berätta lite mer om dem när vi får svaret. Det dröjer ca 2-3 veckor, så det blir en nervös väntan! Men det är jätteskönt att vi har gjort vad vi kan nu, det var mycket pappersjobb att göra och många saker att kolla upp! Håller tummarna för det bästa!
 
#1 - Paco

Vi håller alla tummar och tassar förstås!

#2 - Anna

Är det så att Mio kanske ska bli pappa om det går bra med testerna? :):)

Svar: Det finns planer på det ja! :)
Mio och Aslan