Mio och Aslan

Livet med portugisisk vattenhund

Såpbubblor

Publicerad 2015-06-30 16:04:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bus och lek!,

Aslan och Mio har fått se såpbubblor för första gången! Först var de lite fundersamma...
Va!? De försvann!
Mio tittade också på såpbubblorna, om än måttligt intresserad.
Följande bilder är så typiska för både Mio och Aslan! Aslan reagerar på det hela med portisryck och rusar fram och tillbaka medan Mio sätter sig i mitten och tycker att matte är jätteknäpp som springer runt med kamera och tycker inte alls att det var något speciellt spännande eller roligt. Detta är så typiskt både Mio och Aslan! Aslan är lättroad medan Mio vill se något meningsfullt med det han gör. 
Men om matte ber mig får jag väl försöka ställa upp!
Aslan rusar vidare... det gäller att se upp med kameran!
Hmm.. om jag blåser på dem kanske de försvinner?
Nej, jag får äta upp dem istället!
Aslan är inte sen att hänga på!
Det gäller att fokusera...
Spännande tyckte Aslan, knäppt tyckte Mio. Det blir nog fler möten med såpbubblorna framöver!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rallylydnad!

Publicerad 2015-06-27 21:31:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 4. Utställningar och tävlingar,

Idag var vi iväg på vår sista officiella rallytävling i fortsättningsklass! Vi var ut som nummer två denna gång. Domare var Gunnel Persson.Tyvärr blev det ingen film denna gången heller... Men kortfattat kändes det som att han nosade en del, var lite ofokuserad och seg. Dessutom så krockade vi på ett ställe, Mio var inte med på det jag gjorde så jag snubblar på honom och han på skylten! Men det gick bättre och bättre allt eftersom, fokuset kom tillbaka efter ett tag.
 
Tydligen kändes det värre än det var. Jag trodde nämligen att vi kanske var diskade (trodde att jag tagit i Mio när jag snubblade, men var inte säker. Oavsett så var det inte medvetet). Känslan av loppet var inte heller den bästa. Därför kom det som en liten chock att vi lyckats få 93 poäng! Det räckte dessutom till klassvinst! Idag fick vi med oss ett tuggben och ett glas med klubbens logga. Kanske inte det stiligaste priset i hans samling, men vi gillar alla priser! (Lite svårt att se det i bilden) Det kändes som ett bra avslut i fortsättningsklass, för man ska ju sluta på topp...! Nu har vi bara ungdoms-SM kvar, sedan är det dags för avancerad!
Foto Lena Mattsson
 

Träning

Publicerad 2015-06-26 23:21:28 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Nu verkar det äntligen som att även Aslan är bra! Superskönt! Mio och jag var ute och tränade lydnad och agility igår. Det märktes att vi inte har kört agility på ca en månad nu! Vi försökte oss på ett staket och det blev bara fel. Ingen bra träning där inte. Så vi tränade starter en stund istället. Lite slalom han vi också med, men med tanke på hur staketet gått hade jag inga höga förväntningar utan väntade mig att få gå långt tillbaka i träningen. Men han tog fyra pinnar direkt! På båda håll. Sedan även åtta utan problem! Det var en riktigt härlig känsla att se att han kom ihåg! Här märks det verkligen att klickerträning kan vara effektivt, det han lärt sig genom att tänka ut det själv sitter så mycket bättre! Så det blev en riktigt bra träning tillslut!
 

Dåliga vovvar

Publicerad 2015-06-25 11:26:17 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

De senaste dagarna har vi inte gjort så mycket här hemma, mest tagit det lugnt. Mio var lite dålig i magen förra veckan och kräktes en gång, men han är frisk nu. Hans slickande på tassarna har också blivit bra igen så nu slipper han tratten! Däremot är det Aslans tur att vara lite dålig i magen nu. Men han är ändå pigg och äter. För oss tvåbenta blir det lite tvätt av mattor idag då Aslan råkat spy på några... Men snart är det nog full rulle igen!
 
 

Hemma igen!

Publicerad 2015-06-23 11:49:50 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Nu är jag hemma igen efter en veckas praktik i Tyskland. Mio var under tiden hemma med familjen, det blev hans semestervecka. Även han behöver nog lite lugn och ro ibland utan massa träning. Men oj vad jag har saknat honom! Ibland känns en vecka väldigt lång!
 
Men nu är vi igång igen, igår tränade vi lydnad och freestyle på klubben. Mio klarade en plats på 3 minuter med en av hans absoluta favorittikar! Det kändes riktigt skönt. Jag har även klippt ur hans tassar vilket inte är så populärt, det blev lite irriterat så han slickar mycket på dem. Därför blir det tratt ett litet tag så det hinner lugna ner sig. 
 
Det är riktigt skönt att vara hemma igen, att ha en trädgård att släppa ut dem i, lite "nya" promenadvägar och en hund som överträffar sig själv och kan gå lös nästan hela tiden! Dessutom är det lite extra kul för Aslan att ha en kompis hemma igen!
 

Fotografering

Publicerad 2015-06-21 08:20:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Här är några bilder från när vi skulle ta en ny header. Inte det lättaste. Aslan var jätteduktig i början, men Mio såg bara sur ut. När Mio blev lite mer positiv hade Aslan tröttnat...
 

Rallytävling på hemmaplan!

Publicerad 2015-06-17 18:57:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 4. Utställningar och tävlingar,

I söndags var det dags för tävling igen, trots att vi kört 8 stycken de två senaste helgerna. Det var riktigt varmt och fint väder, denna gång var det även på hemmaplan. Domare var Hildur Persdotter, banan var ritad av Lena Mattsson. En mycket spännande bana där det var som gjort för att villa bort sig bland slalom, spiraler och dubbla åttor. Men kul var den! Dock var inte Mio på hugget alls. Han kändes bra precis innan start, men när vi gick in var det nosen i backen som gällde. Runt hela banan. Vi drog även på oss en -10 för fel övning och lite annat smått och gott. Jag trodde inte ens vi hade klarat oss, så jag åkte vidare til Hjo där Fanny och Aslan skulle ställa ut. Men senare fick jag veta att på något sätt hade vi i alla fall fått ihop 76 poäng! 
 
Jag är ändå nöjd med tävlingen. Visst, jag vill helst ha pallplatser, men det är samtidigt skönt att veta att vi kan klara godkänt även när Mio har en lite sämre dag. Dessutom så var det väl på tiden att han hade en dålig dag, jag har väntat på det länge nu! Han kan ju inte prestera på topp varje gång! Så totalt sett är jag väldigt nöjd, det var ju på rätt tävling också!
 
!

En vanlig morgon...

Publicerad 2015-06-17 08:46:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Minigos,

Så här hade en vanlig morgon kunnat se ut om vi var i Uppsala. Både jag och Mio sover gott och han gör verkligen inget för att väcka mig, snarare tvärt om!
Så här ser en vanlig morgon ut hemma i Jönköping, sekunden innan brun-björnen attackerar!
 
 

Skägget är borta!

Publicerad 2015-06-16 19:42:10 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 7. Pälsvård,

När jag kom hem från Uppsala fick jag tillslut ge med mig då flertalet där hemma tyckte att Mio var jätteful i skägg. Han såg så gubbig ut (vilket jag iofs tyckte var ganska charmigt!). Här är han innan:
Bara lite kvar...
och fram kom en liten bebisnos! Han ser ut som en liten valp igen!
 

Falskt eller äkta?

Publicerad 2015-06-12 12:52:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

När Mio har fått titlar har jag kunnat välja om jag vill ha ett diplom. När Mio tog sin första titel, RLD N, valde jag att köpa detta. Tyvärr var det ganska tråkigt och det är svårt att se vilken klass det gäller om man inte läser det finstilta. Dessutom kostar det ca 350 kr! Detta tycker jag är hutlöst dyrt för ett papper! Därför har jag valt att göra egna till de andra titlarna. Jag scannade in orginalet och redigerade sedan i paint vilket har fungerat utmärkt! Tips för er som inte heller vill köpa dyra dilpom! Tänkte visa resultatet här!
 
Orginalet för 350 kr.
Samma diplom redigerat i paint, endast utskrivtskostnad.
 
 
 
 

Svar om foten!

Publicerad 2015-06-11 19:27:19 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, Aslan,

Idag fick jag äntligen svar om foten. För att fatta det hela kort har jag ett blåmärke på språngbenet i foten (blåmärke på skelettet låter kanske konstigt men så är det) till följd av en/flera av stukningarna. Antagligen har svullnad/blod pga detta legat och tryckt på senan i kombination med mycket belastning under lång tid vilket gjort att en irritation/inflammation skapats. Detta trodde läkaren var anledningen till att jag även har ont ovanpå foten/ner mot stortån.
Som tur var är ingen sena skadad/av, vilket är väldigt positivt! Slipper gips och operation, vilket var huvudsaken! Däremot får jag varken springa, hoppa, dansa eller gå några långa promenader förrän slutet av juli/början av augusti (när vi åker till Ramsvik ungefär). Fram tills dess ska jag ha kryckor så fort jag går längre sträckor och ta det väldigt lugnt med foten. Har varken gymmat eller gått promenader på snart två veckor, och tån/foten har blivit betydligt bättre, så läkaren sa att det var viktigt att jag fortsatte ta det lugnt så att foten inte blev sämre igen. Gymma fick jag dock göra, happy happy! Några lugna, korta promenader med Aslan kan också börjas med i den mån jag känner att foten klarar av det. Ska börja gå hos sjukgymnast framöver för att träna upp rörligheten i foten igen, hoppas på att komma igång med det snart!
 
Hur som helst, de senaste två dagarna har jag och Frida varit ute med hundarna och tränat tillsammans med en kompis (som b.l.a. är rallyinstruktör på klubben) och hennes hundar. Aslan var jätteduktig båda dagarna! Första dagen blev det rally och träna på att vara lös (ja ni läste rätt, Aslan fick vara lös på plan!) och det gick över förväntan med alltihop!!! Idag när vi var ute blev det lite rally, men även passivitetsträning, tandvisning, platsliggning (som Mio skötte utmärkt och för Aslans del gick det åt skogen) och budföring! Aslan tyckte att budföringen var jätterolig, han älskar ju att springa! 

Vädret har varit GULD de senaste dagarna, men värmen har varit delvis jobbig, framförallt för stackars värmekänsliga Aslan. Här vilas det i skuggan.
 
Jag har något vi verkligen måste kämpa med och det är att Aslan inte gillar att bli klappad av andra människor. Känner han dem är det okej, men annars drar han sig undan, för hans del räcker det att man nosat så är det bra sedan. Han har inte det där närhetsbehovet, han trivs bra som det är ändå. Det måste vi jobba på!
 
Vi ska förhoppningsvis på utställning i Hjo på söndag. Får se hur det går, med tanke på att jag inte bör springa (min fot gör rätt ont nu eftersom det blivit en del gående idag mellan olika planer, trots att jag haft kängor). Frida ska tävla på klubben då, men hade hon tur skulle de bli klara så hon hann ut till Hjo innan det är Aslans tur (han är ut som nummer 64 av 66 hundar), ska försöka muta henne att vara handler åt Aslan. Får se hur det går, vi hoppas på det bästa!

/Fanny

nybörjarbana med Aslan

Publicerad 2015-06-09 10:59:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, 6. Filmer, Aslan,

Något som liknar en nybörjarbana med Aslan! Såg nu att det står en skylt som inte finns med i banan, vad i hela friden var det för skylt och hur var det tänkt att den skulle vara med? Pappa hjälpte mig sätta ut banan, kan hända att han råkade sätta ut en skylt för mycket eller att den hamnade på fel plats :P Nåja, övriga skyltar gick bra, så stolt över lillkillen!
/Fanny
 

Lydnad

Publicerad 2015-06-09 10:22:02 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Nu har vi än en gång sagt att vi ska ta tag i lydnaden! Vi har gjort det många gånger tidigare, till och med anmält oss till en tävling som vi i sista sekund ställde in. Till största del är det mitt fel, jag vågar inte riktigt. Idag var vi och tränade på hemmaklubben igen - Jönköpings BK och då blev det lite lydnad. Trots att vi inte har tränat lydnad på många veckor (har ju fokuserat på andra sporter ett tag) klarade han en platsliggning på 3 minuter med sex andra hundar utan problem! Då hade det dessutom spöregnat någon timme tidigare så marken var inte helt torr. Sedan testade vi lite moment, och trots att jag bara hade tråkigt godis samt att han var väldigt uppjagad då han träffat en av hans favvotikar gjorde han momenten riktigt bra! Vi kan nog mer än jag vågar tro.
 
I de andra sporterna har det inte alls varit en lika stor grej att börja tävla, men i just lydnaden tar det emot. "Tänk om han reser sig på platsen", "Tänk om jag gör massor med fel så vi får varningar" "Tänk om....". Jag vet att han klarar platsen. Det är inte så farligt om vi gör lite fel i momenten. Jag borde inte tänka så här alls! Det har blivit en så stor grej av det... Nej, det gäller bara att vi måste våga oss ut och köra den där första tävlingen så jag får spänningen att släppa!
 

Aslan tränar rallylydnad

Publicerad 2015-06-08 20:44:02 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, 6. Filmer, Aslan,Jag har jagat hela dagen efter ryhov men fortfarande inte fått svar om foten (som är bättre än på länge nu när den fått vila). Funderade på att åka ut till klubben och träna rally, men gillar inte att köra genom hela stan (tar 25 minuter) för att träna i 20-30 minuter och sedan köra hem igen. Speciellt inte när jag inte vet hur mycket jag får gå på foten. Istället byggde jag upp en liten bana hemma, när skyltarna för en gångs skull inte blåste iväg! Jag har på mig mina hemma-mys-kläder så ignorera mig, jag brukar se vettig ut i normala fall :P

Först satte jag upp fyra skyltar (270 grader höger, sväng höger, 270 grader vänster, stopp-sitt-ligg). Vi körde dessa några gånger, och sedan byggde jag ut banan till tolv skyltar. Aslan var supertaggad på att träna och var väldigt fokuserad! På filmen var jag osmart nog att ha godiset i handen, vilket jag kom på efter första skylten när Aslan började konstra lite. Övriga gånger körde jag med godiset i fickan istället, vilket gick mycket bättre! 

Ska försöka ladda upp filmen på hela banan också. Där fulsatte jag vissa skyltar som man nog egentligen inte får göra (de borde suttit på baksidan  av andra skyltar , men eftersom jag hade brist på plats fick de sitta på helt egna skyltar så man fick gå lite snett). Klättra över staket kan jag göra någon annan dag ;) 
/Fanny

Titlar - HtMI och FDI

Publicerad 2015-06-07 17:50:57 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 4. Utställningar och tävlingar, 6. Filmer,

Nu är äntligen en lång helg över! Nu blir det en låång uppsats om helgens tävlingar. Vi skrev tenta i fredags och sedan kom mamma och pappa förbi Uppsala och hämtade oss. På väg hem passerade vi kusinens student och hade en liten freestyle-show. Mio var något enormt pipig och ofokuserad. Kom senare på att jag glömt ge honom mat på morgonen så då var det ju inte så konstigt att han skrek lite när jag tryckte upp lyxskinka framför nosen på honom! Så det kan bli... 
 
 
Vi var hemma sent och gick upp tidigt för att åka till Bollebygd för en dubbel heelworktävling. Domare var Ulrika Persson och Eleonor Mattson. Vädret var varierande uppehåll och sekunden efter spöregn. Vi hade dock tur och klarade oss från regnet när vi körde. Tyvärr blev det inga filmer, men jag lägger in några från de tidigare tävlingarna.
 
Första omgången kändes riktigt bra! I princip allt satt! Lite småfel, men i det stora hela var det toppen! Men jag kunde väl ändå inte tro att vi skulle följa förra veckans trend! (Film från förra helgen)
Domare 1: Ulrika Persson
Precision och samarbete: 9,5
Innehåll: 9,6
Tolkning av musik: 9,8
 
Kommentar: "Blir tårögd... Så duktiga och fantastiskt fin tajming. Vilket samarbete! WOW! Handhjälper var det lite mycket av, tänk på det till framtiden."
 
Domare 2: Eleonor Mattson
Precision och samarbete: 9,2
Innehåll: 9,2
Tolkning av musik: 9,4
 
Kommentar: "Fiint! Bra tolkning och tajming. Växlar lite i pos 2. Trots lite tapp arbetar du på bra!"
 
Totalpoängen blev: 9.35 | 9.40 | 9.60 --> 28,35 poäng!
 
Vi vann - och det överlägset! Vi var nästan 5 poäng före tvåan! Uppflytt!
 
 
Andra tävlingen var inte lika bra som den första, men jag tyckte fortarande att det gick väldigt bra! Bra fokus och koncentration!
 
Domare 1: Ulrika Persson
Precision och samarbete: 9,1
Innehåll: 9
Tolkning av musik: 9,1
 
Kommentar: "Jättefint! Lite småstrul med någon position (sned). Härlig tolkning!"
 
Domare 2: Eleonor Mattson
Precision och samarbete: 8,7
Innehåll: 9
Tolkning av musik: 9
 
Kommentar: "Super! Tapp när du går i pos. 1 och svänger åt vänster (tror jag). Annars super!" Dessutom fick vi ett hjärta på protokollet!
 
Totalpoäng: 8.90 | 9.00 | 9.05 --> 26,95 poäng!
 
Tro det eller ej men även denna gång vann vi! Nästan 3 poäng före tvåan! Även denna gång fick vi Uppflytt vilket betyder att vi har tre godkända resultat i HtM klass ett och får då diplom och titeln HtM I!
 
 
RLD N RLD F HtMI Aquastar's Lucifer
 
 
Sedan blev det söndag och då var det dags igen! Denna gång dubbel freestyle på samma plats med samma domare. Freestylen var jag mer nervös för själv då jag vet att han har svårare för det då han lätt stressar upp sig. Men han kändes lugn och fokuserad när vi skulle in. När vi gick av planen kändes det som att vi borde ha klarat uppflytt! (film från förra helgen)
Domare 1: UP
Precision och samarbete: 8
Innehåll: 8,2
Tolkning av musik: 7,9
 
Kommentar: "Önskar mer flyt i övergångarna. Mycket handhjälper. Härlig arbetsglädje och fint samarbete!"
 
Domare 2: EM
Precision och samarbete: 8,7
Innehåll: 8,2
Tolkning av musik: 8,5
 
Kommentar: "Bra tolkning och samarbete. Tänk på inför klass två att det är lite väl mycket slalom. :) "
 
Totalpoäng: 8.35 | 8.20 | 8.20 --> 24,75 poäng!
 
Det räckte till uppflytt, men inte nog det- det blev även en tredjeplats, 0,05 poäng efter vinnaren!
 
I väntan på start 2.
 
Så till helgens sista tävling. Nu var det lite mer nervöst, men Mio hade fortfarande bra fokus. Tyvärr blev det en hel del missar i programet, främst mellan olika byten, men jag tyckte inte tajmingen satt där jag vill ha den. Var lite orolig för att vi inte skulle klara uppflytt... Men jag oroade mig i onödan!
 
Domare 1: UP
Precision och samarbete: 8,2
Innehåll: 8,2
Tolkning av musik: 8,1
 
Kommentar: "Bra flyt och tajming!"
 
Domare 2: EM
Precision och samarbete: 8,0 (-0,2 för ljud)
Innehåll: 8,5
Tolkning av musik: 8,7
 
Kommentar: "Fint program och samarbete. Bra utnyttjande av rekvisita. Bra att du väntar in musiken."
 
Totalpoäng: 8.10 | 8.35 | 8.40 --> 24,85 poäng!
 
Så mycket bättre än jag väntat! Vi fick vårt sista uppflyttsresultat och en andraplats 0,25 poäng efter vinnaren!
 
Därmed fick vi även freestyle klass 1 titeln - FDI
 
 
RLD N RLD F HtMI FDI Aquastar's Lucifer!
  
Jag vet inte riktigt hur jag ska sammanfatta vår freestyle och heelwork debut. Vi började med freestylen för ca 2 månader sedan, heelworken någon vecka efter. Och nu står vi här med titel i båda sporterna, fyra 1:a platser i HtM, två 3:e platser och en 2:a plats i freestyle!!! Jag har nog inte riktigt förstått det ännu. Att Mio kan prestera så bra varje gång trots att det varit så intensivt (8 tävlingar på drygt en vecka) känns helt otroligt! Nu ska vi ta en liten paus från detta, det tycker jag att vi är värda!
 
Tänkte dessutom rikta ett stort tack till Bollebygds BK för en mycket bra arrangerad tävling, toppendomare och superfina rosetter!

Gammal träningsfilm

Publicerad 2015-06-05 20:09:58 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 6. Filmer,

Tittade på lite gamla filmer med Mio och hittade då denna! Oj, vad länge sedan det känns! Det märks verkligen att jag har utvecklats i "hundträning". Så som jag gjorde då hade jag nog inte gjort idag. Då visste jag inte så mycket om olika sporter, träningsmetoder osv. Vi använde inte ens klicker! Väldigt kul att se hur mycket vi båda har utvecklats sedan dess! (Även att se hur mycket tekniken har utvecklats! Kvaliten är inte den bästa...)
 

Gammalt spårkursinlägg!

Publicerad 2015-06-04 09:18:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, Aslan,

Detta inlägg skrevs för några veckor sedan och hamnade i utkastet, men tänkte att det lika gärna kan publiceras!

De senaste veckorna har min motivation till att träna med Aslan varit nere på noll av sjukdom och annat. Har nog inte lagt mer än 7 spår sedan förra kursgången, och Aslan har börjat gå tillbaka till sitt sök-beteende. Därför hade jag inte höga förväntningar inför dagens kurs. Men oj så fel jag hade! 
 
Vi gick tre spår, två stycken i skog (där det nyss varit skogsmaskiner så var stockar och högar med grenar och jag vet inte vad) och en på fotbollsplan. 90-gradersvinkel och 45-gradersvinkel i skogsspåren och 90-graders på fotbollsplan.
 
Hade väntat mig sökbeteende och missade vinklar, men han gick pang på, spikrakt i spårkärnan, och tog 90-gradersvinkeln utan några som helst problem! Vad hände där??!!! Trots att spåret gick över stora grenhögar, stockar, ris och blåbärsris gick han på som om det var det enklaste han någonsin gjort!
 
Det andra spåret gick också bra. Vid 45-gradersvinkeln tappade han bort den lite och snurrade (högervarv) två gånger innan han fick upp spåret igen. Lade vinkeln mot ett träd för att spåret skulle "ta slut" och bli lite lättare, men det fattade ju inte Aslan med en gång ;) När han väl fattade grejen tog han vinkeln och fortsatte i spårkärnan. Min duktiga hund!!! 

Spåret på fotbollsplanen glömde jag markera var slutet var och satte en snitsel i efterhand. Tror dock jag satte den fel, för Aslan gick rakt och fint i spåret, men vi kom inte till min snitsel. Men det var ju mattes fel och inte Aslans!

Eftersom det var skymning och hann bli mörkt innan vi var klara fick jag inga bilder, men såhär trött var han i alla fall dagen efter senaste kurstillfället!

Det slog mig även att vi har haft portisträff här i Jönköping!!! Den har jag bilder ifrån MEN jag har lyckats slarva bort min kamera... Men när den hittas igen lovar jag att det kommer lite bilder därifrån!
/Fanny

Om Aslan faktarutan uppdaterad!

Publicerad 2015-06-04 00:55:00 i 2. Om Aslan,

 
 
Aslan, maj 2015
 
 
 
 
Aslan är en kille med fart och fläkt i! Redan första natten hemma hoppade han upp i sängen, dagen därpå klättrade han över kompostgallergrinden som om det inte var någonting. Han älskar att springa, busa och leka och kan hoppa HÖGT och LÅNGT. Ute ska det gärna vara full fart, inne däremot är det off-mode på, då ska man helst ligga och sova, gärna i mattes säng eller i soffan.
 
Aslan är inte särskilt vaktig av sig, ibland något enstaka voff om det ringer på dörren, men han slutar nästan direkt. Däremot har han jaktlust och går därför ytterst sällan lös utom på inhägnat område. Dock består hälften av jaktlusten nog i glädjen att springa efter något som rör sig. När vi en morgon släppte ut Aslan i trädgården hann vi inte upptäcka ett rådjur som inte kunde ta sig över staketet innan han redan hunnit ut. Aslan var förvånande nog (tack och lov) väldigt försiktig och gjorde till och med lekinviter mot rådjuret istället för att attackera det eller försöka jaga det.
 
Han älskar att träna, vi har hittills (2016-07-15) hunnit ta titeln RLDN i rallylydnad, kommit på andraplats i vår klass i en dragtävling, samt gått up i fortsättningsklass i rallyn. Utöver rallylydnad kör vi drag, spår, HtM och lydnad. På brukshundklubben är han populär, till och med några schäferägare har ibland varit lite avundsjuka på motorn, drivet, glädjen och arbetsviljan Aslan har. Han backar aldrig för lite träning och är taggad till tusen! Han vill så gärna göra rätt att han ibland testar tio trix innan jag hunnit säga kommandot, och kan ibland börja studsa och skälla för att han är så taggad. Det är något vi jobbar på, men hellre ha en hund som jag kan "jobba ner" i energi (ex. köra avslappningsövningar) än att ha en hund jag måste "jobba upp" (som är väldigt seg och är svår att få igång trots lek etc). Han är en extremt rolig hund att arbeta med!
 
När vi inte tränar har Aslan en väldigt bra av-knapp. Inomhus sover han mest, och har inga problem med att slappna av i olika miljöer. Skulle det inte bli någon träning under en period blir han inte jobbig för det så länge han får sina promenader.
 
Aslan är en väldigt stabil och trygg hund, inga kvarstående rädslor vid plötsliga överraskningar/ljud och lugn i hantering. Han har inga problem med andra hundar och gillar människor, men är inte den som kastar sig i knät på vem som helst och vill bli klappad, han föredrar alltid familjen. Vill man ställa sig in hos Aslan ska man antingen ge honom något gott eller leka med honom, då är Aslan lycklig! Han är en riktig clown som älskar att hitta på bus och tvätta öronen på dem han gillar.
ovan: våren 2015
ovanför: December 2015
ovanför: Augusti 2015
ovanför: Sensommar 2014
 
Ovan: Aslan april 2016
 
/Fanny

Officiell debut!

Publicerad 2015-06-02 10:55:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 4. Utställningar och tävlingar, 6. Filmer,

I söndags var vi iväg och tävlade igen. Denna gången var det officiellt på Stockholms södra BK. Idag blev det en ganska lång väntan så jag han bli lite mer nervös. Vi var ut som nr 17, näst sist i klass 1. Tillslut var det vår tur! Även idag kändes det riktigt bra! Han var inte helt med, men det var inga stora fel.  
När vi var klara var det dags för prisutdelning. Tro det eller ej, men även idag fick vi stå överst på pallen! Tänk att vi vann igen! Mio slutar aldrig att överraska mig! Vi fick även uppflytt (då måste man få minst 7,5 i alla bedömningskategorier. Tre uppflytt = titel.)
 
HtM
 
Domare 1: Janna Nordin
Precision och samarbete: 7,6
Innehåll: 8,6
Tolkning av musik: 9,0
 
Kommentar: "Mycket bra låtval och utmärkt tolkning av musiken! Väl utförd position nr 9! Lite okoncentration idag som drar ner betyget i kategori 1, men jag vet att ni kan. :) Välplanderat program som imponerar! Ni blir farliga i framtiden!"
 
Domare 2: Linnea Vejde (?)
Precision och samarbete: 8,5
Innehåll: 8,6
Tolkning av musik: 9,0
 
Kommentar: "Fint program med mycket bra anpassning till musiken! Någon miss, men som helhet riktigt bra!"
 
Poäng HtM: 25,65
 
 
På eftermiddagen var det dags för freestyle. Även här var målet för dagen att klara uppflytt. Idag kändes det mycket bättre än sist! Nu satt även tajmingen!
Även här levererade Mio på topp så vi knep en tredjeplats! Att stå på prispallen bredvid en welsh var dock inte det lättaste vi gjort... Vi fick även uppflytt och kvalade till AFC (agria freestyle cup) så vi kommer att få tävla i finalen som gick på stlms hundmässa förra året så det kanske blir ett uppträdande för oss på årets mässa om de inte har flyttat på det.
 
Freestyle
 
Domare 1: Janna Nordin
Precision och samarbete: 8,2
Innehåll: 8,2
Tolkning av musik: 8,4
 
Kommentar: "Bra flyt i starten och en mycket samarbetsvillig hund! Fina tempoväxlingar! Tänk på att sätta hunden mer fritt i slutet, jag tror han har lite svårt att sitta vackert annars. Fin mellanposition och mycket bra rundande av ryggsäcken! Välplanerat program!"
 
Domare 2: Frida Binette
Precision och samarbete: 9,1
Innehåll: 9,0
Tolkning av musik: 9,2
 
Kommentar: "Litet nos, något mycket slalom som innehåll. Se upp för skall. Synliga hjälper. Mycket bra utförande och tajming!"
 
Poäng freestyle: 26,05
 
Även idag fick vi med oss massa smått och gott. Några leksaker, några paket godis, en fästingplockare, två rosetter och ca 14 kg hundmat. 
 
 
 
 
Mio med sina rosetter. Matchande och allt!
 
 
 
 
 

Freestyle och heelwork debut!

Publicerad 2015-06-01 23:22:16 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 4. Utställningar och tävlingar, 6. Filmer,

I fredags var det dags för mig och Mio att debutera i både freestyle och heelwork to music på U-DM som Skarpnäcks HU arrangerade. U-DM är tyvärr inofficiellt, men det var skönt att ha en chans att testa programmen innan den officiella debuten.
 
Pga köer blev det lite tajt så när vi kom fram var det banvandring direkt och sedan var det dags för mig och Mio med vårat HtM program som start nr 2. Jag han knappt bli nervös ens! 
 
Här är vi redo för att gå in!
 
Vi hade låten Fly me to the moon - Frank Sinatra
 
 
 
Det kändes riktigt bra efteråt, lite småfel blir det nästan alltid, men i det stora hela satt det bra! Det var 6 andra ekipage i klass 1, flera som såg riktigt duktiga ut!
 
Sedan var det dags för freestyle, här blev det lite mer missar och tajmingen satt inte lika bra som vanlig men jag var ändå nöjd med prestationen! 
 
Här har vi Phil Collins låt "On my way" från filmen Björnbröder.
 
 
Freestyle
 
Domare 1: Janna Nordin
Utförande: 8,7
Planering: 8,5
Tolkning av musik: 8,5
Tot: 25,7
 
Kommentar: "Mycket koncentrerat och bra flyt! Väl genomförda övergångar mellan rörelser och bra jobbat med rekvisitan. Fina tempoväxlingar."
 
Domare 2: Siri Myhre
Utförande: 8,3
Planering: 7,6
Tolkning av musik: 8,0
Tot: 23,9
 
 Kommentar:"Härligt flyt med bra samarbete :) Snyggt slalom. Hade önskat lite mer variation på rörelser för högre betyg. Snyggt när hunden sprang runt föremålet! :)"
 
Poäng freestyle: 24,8
 
HtM
 
Domare 1: Janna Nordin (?)
Utfödande: 8,6
Planering: 9,2
Tolkning av musik: 8,7
Tot: 26,5
 
Kommentar: "Proffsig helget och väl utförda snurrar i positionerna! Tänk på att jobba bort handhjälper för de högre klasserna. Lite tapp i sidostegen i fot. Du jobbar på bra med musiken och har en fin känsla med din hund!"
 
Domare 2: Malin Karlsson
Utförande: 8,7
Planering: 9
Tolkning av musik: 9,3
Tot: 27
 
Kommentar: " Fin tolkning till låten och bra övergångar till nya positioner: :)"
 
Poäng HtM: 26,75
 
Så var det dags för prisutdelning och det visade sig att vi hade vunnit HtM klass 1! Wow! Vilken  start! Därmed blev Mio ären distriktsmästare! Inte nog med det, vi kvalade även till U-SM, vi får alltså anmälan, resa, boende och mat betalt! 
 
Vi fick en 1:a plats rosett, en pokal för att vi blev distriktsmästare samt två leksaker, ett tuggben, plaque off, några påsar hundgodis och annat gott tugg.
 
I freestylen blev vi 5:a men vi var grymt nöjda ändå!
 
Stolt matte efter dagens debuter! 
 
 

Grönt kort-kurs!

Publicerad 2015-06-01 06:22:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, Aslan,

Igår var jag på grönt kort-kurs på klubben för att kunna komma igång och tävla i draget! Det var väldigt intressant och lärorikt!
 
Några saker vi fick lära oss som vi skulle tänka på vid drag:
- vattna hunden ordentligt (0.5-1 liter vatten ca 2h innan träningsstart/tävlingsstart)
- rasta ordentligt innan så att hunden hinner kissa ut överskottet
- ha uppmärksamhet på allt och inget, ungefär som när man kör bil. Ha lite koll överallt och håll blicken rätt långt fram.
- var uppmärksam på hur hunden springer. Huvud-rygg-svans ska vara ungefär i ett rakt streck när hunden drar korrekt. Höjer hunden huvud eller svans kan det bero på att den har ont någonstans.
- var noga med vad för foder hunden äter, samt att den får så mycket foder den behöver för hur mycket den rör på sig.
- kör inte om det är för varmt ute, deras ultimata arbetstemperatur ute är runt -5 grader, redan över 10-12 grader bör man börja tänka på om det är lämpligt att köra eller inte. Kör inte om det är över 18-20 grader!!! Tänk på att hunden inte kan svettas! En hund med riktig "draghjärna" som inte lyssnar på kroppens signaler kan springa ihjäl sig själv så var uppmärksam!
- Vill du ändå köra, kör hellre tidigt på morgonen än sent på kvällen och pausa med vila och vatten ofta. På morgonen finns t.ex. dagg i gräset, så om hunden lägger sig ner kan den få lite svalka. På kvällen är marken varm om det varit varmt under dagen, trots att det bara är t.ex. åtta grader i luften --> ingen svalka om hunden lägger sig ner.
- Drag på asfalt eller grovkornigt/stort krossgrus några längre sträckor är big nono! Sliter på hundens leder och tassar och kan leda till frakturer om man har otur. Undvik helst helt!
- lär hunden att köra sakta, fort, medelfort osv
- var tyst under själva draget, inte massa tjoande och tjimmande. I tystnad blir det man faktiskt säger (kommandon) mycket tydligare och hunden "vet" att det man säger är viktigt.
- kör inte om hunden är sjuk/på annat sätt inte i form, eller om du själv t.ex. är på dåligt humör eller inte känner dig helt pigg. Då är det bättre att hoppa över draget och köra en annan dag istället.
- licens är bra att ha. Den kostar runt 150 kronor per år och fungerar lite som en försäkring ifall man skulle skada sig själv/utrustningen under träning/tävling.
- I början när man drar, ha som mål att hunden ska vara pigg när den kommer tillbaka. Inte superpigg, men ändå vara sugen på mer och vid gott mod. Har man kört så att hunden är trött när man kommer tillbaka har man tagit i för hårt, vilket kan slita ut hunden både fysiskt och psykiskt. Öka på efterhand!
- draget ska INTE enbart ses som ett sätt att trötta ut hunden, utan är en sport och ett samarbete mellan hund och förare där ni gör något meningsfullt tillsammans!

Foto: Jönköpings brukshundklubb, Linda Lindquist
och mycket mycket mer! Väldigt lärorik kurs, och insett att vi har en hel del att jobba på jag och Aslan! Att dra och göra omkörningar, ligga först m.m. har han inga problem med, däremot har han svårt för att hålla nere tempot, han vill ha full fart hela tiden. Jag måste tänka på att sluta heja på hela tiden, tänka mer på hur mycket och när han dricker, hur långt vi kör, temperaturen och gud vet vad! I sommar kommer det nog mest bli drag när vi har en sjö i närheten så vi kan bada först, dra sedan och sedan bada igen. Eller om det är kallt någon dag, vi bor ju trots allt i Sverige (även om somrarna varit föredömliga de senaste åren!).

Ett av våra stora problem är att Aslan ändå inte kan tävla då han tydligen genomfört sin ettårsvaccination för tidigt. För att få tävla i drag behöver hunden tydligen vara vaccinerad efter ett års ålder och Aslan fick sin spruta någon vecka före. Varken jag eller veterinären visste om några regler och hen sa att det inte påverkade vaccinets "verkan" om den togs någon vecka före eller efter ettårsdagen. Men tydligen spelade det roll på ett sätt ändå. Typiskt!!! Har inte hittat några regler om detta (de sa det bara på kursen), så har mailat draghundsportsförbundet och frågat om det stämmer. Antingen får vi vänta med att tävla tills nästa vaccination nästa år och missa alla höstens och flera av vårens tävlingar, eller så får vi vaccinera honom igen trots att det är gjort för bara några månader sedan. Blä på det! Tycker själv inte det borde spela någon roll om den är tagen någon vecka före eller någon vecka efter ettårsdagen - så länge hunden tagit den! Menmen, jag har ju ingen rätt att bestämma. Hoppas få svar snabbt så jag vet hur jag ska göra!
/Fanny
 

Vilka är Mio och Aslan?

------------***Ev. valpplaner under 2017 *** ------------ Bloggen handlar om våra portugisiska vattenhundar Mio och Aslan och deras liv. Aslan bor i Jönköping med matte Fanny medan Mio bor i Uppsala med matte Frida och lever livet som hund till en veterinärstudent. Mio är en träningsglad, härlig kille med fyra tassar på jorden. Aslan är en tonåring fylld av glädje och energi som helst skulle leka all sin vakna tid om han fick. Det blir många, långa skogspromenader, mycket träning, tävlingar i många grenar och lite annat smått och gott. Detta visar vi främst genom en mängd härliga bilder!

Senaste inläggen om Mio och Aslan

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Follow on Bloglovin Djur & husdjur bloggar TopBlog.se - Sveriges största bloggar Hundar Nöjen
Toppblogg.se bloggar skor på nätet Besökstoppen Husdjur
Billigt-Webbhotell.info