Mio och Aslan

Grönt kort-kurs!
Igår var jag på grönt kort-kurs på klubben för att kunna komma igång och tävla i draget! Det var väldigt intressant och lärorikt!
 
Några saker vi fick lära oss som vi skulle tänka på vid drag:
- vattna hunden ordentligt (0.5-1 liter vatten ca 2h innan träningsstart/tävlingsstart)
- rasta ordentligt innan så att hunden hinner kissa ut överskottet
- ha uppmärksamhet på allt och inget, ungefär som när man kör bil. Ha lite koll överallt och håll blicken rätt långt fram.
- var uppmärksam på hur hunden springer. Huvud-rygg-svans ska vara ungefär i ett rakt streck när hunden drar korrekt. Höjer hunden huvud eller svans kan det bero på att den har ont någonstans.
- var noga med vad för foder hunden äter, samt att den får så mycket foder den behöver för hur mycket den rör på sig.
- kör inte om det är för varmt ute, deras ultimata arbetstemperatur ute är runt -5 grader, redan över 10-12 grader bör man börja tänka på om det är lämpligt att köra eller inte. Kör inte om det är över 18-20 grader!!! Tänk på att hunden inte kan svettas! En hund med riktig "draghjärna" som inte lyssnar på kroppens signaler kan springa ihjäl sig själv så var uppmärksam!
- Vill du ändå köra, kör hellre tidigt på morgonen än sent på kvällen och pausa med vila och vatten ofta. På morgonen finns t.ex. dagg i gräset, så om hunden lägger sig ner kan den få lite svalka. På kvällen är marken varm om det varit varmt under dagen, trots att det bara är t.ex. åtta grader i luften --> ingen svalka om hunden lägger sig ner.
- Drag på asfalt eller grovkornigt/stort krossgrus några längre sträckor är big nono! Sliter på hundens leder och tassar och kan leda till frakturer om man har otur. Undvik helst helt!
- lär hunden att köra sakta, fort, medelfort osv
- var tyst under själva draget, inte massa tjoande och tjimmande. I tystnad blir det man faktiskt säger (kommandon) mycket tydligare och hunden "vet" att det man säger är viktigt.
- kör inte om hunden är sjuk/på annat sätt inte i form, eller om du själv t.ex. är på dåligt humör eller inte känner dig helt pigg. Då är det bättre att hoppa över draget och köra en annan dag istället.
- licens är bra att ha. Den kostar runt 150 kronor per år och fungerar lite som en försäkring ifall man skulle skada sig själv/utrustningen under träning/tävling.
- I början när man drar, ha som mål att hunden ska vara pigg när den kommer tillbaka. Inte superpigg, men ändå vara sugen på mer och vid gott mod. Har man kört så att hunden är trött när man kommer tillbaka har man tagit i för hårt, vilket kan slita ut hunden både fysiskt och psykiskt. Öka på efterhand!
- draget ska INTE enbart ses som ett sätt att trötta ut hunden, utan är en sport och ett samarbete mellan hund och förare där ni gör något meningsfullt tillsammans!

Foto: Jönköpings brukshundklubb, Linda Lindquist
och mycket mycket mer! Väldigt lärorik kurs, och insett att vi har en hel del att jobba på jag och Aslan! Att dra och göra omkörningar, ligga först m.m. har han inga problem med, däremot har han svårt för att hålla nere tempot, han vill ha full fart hela tiden. Jag måste tänka på att sluta heja på hela tiden, tänka mer på hur mycket och när han dricker, hur långt vi kör, temperaturen och gud vet vad! I sommar kommer det nog mest bli drag när vi har en sjö i närheten så vi kan bada först, dra sedan och sedan bada igen. Eller om det är kallt någon dag, vi bor ju trots allt i Sverige (även om somrarna varit föredömliga de senaste åren!).

Ett av våra stora problem är att Aslan ändå inte kan tävla då han tydligen genomfört sin ettårsvaccination för tidigt. För att få tävla i drag behöver hunden tydligen vara vaccinerad efter ett års ålder och Aslan fick sin spruta någon vecka före. Varken jag eller veterinären visste om några regler och hen sa att det inte påverkade vaccinets "verkan" om den togs någon vecka före eller efter ettårsdagen. Men tydligen spelade det roll på ett sätt ändå. Typiskt!!! Har inte hittat några regler om detta (de sa det bara på kursen), så har mailat draghundsportsförbundet och frågat om det stämmer. Antingen får vi vänta med att tävla tills nästa vaccination nästa år och missa alla höstens och flera av vårens tävlingar, eller så får vi vaccinera honom igen trots att det är gjort för bara några månader sedan. Blä på det! Tycker själv inte det borde spela någon roll om den är tagen någon vecka före eller någon vecka efter ettårsdagen - så länge hunden tagit den! Menmen, jag har ju ingen rätt att bestämma. Hoppas få svar snabbt så jag vet hur jag ska göra!
/Fanny