Mio och Aslan

Portisen som tävlingshund
Portisen är en ras som inte är så vanligt förekommande på tävlingsplanerna. Jag har träffat en portis på en tävling en gång, och det var Mios halvbror. Det är lite synd, för det är en ras med stor potential! Det fungerar till nästan allt - rally, lydnad, freestyle, bruks, agility, nosework, drag, jakthund, vattenarbete, räddning...ja listan kan göras lång! 

Det sägs att det är lite annorlunda att träna med en portis jämfört med en vanlig bruksras. Hur detta stämmer vet jag ju inte då jag bara tränat med Mio. Men ofta brukar man säga att det krävs lite humor då portisen kan vara en riktig clown som gärna gör på sitt eget sätt! 
 
Fördelar och nackdelar med att ha en portis som tävlingshund
+ Har mycket "will to please".
+ Lär sig snabbt.
+ Mycket arbetsvilja
+ Mycket energi och motor!
+ Rolig att arbeta med, man vet aldrig vad de hittar på!
+ Envisa
+ Fungerar till det mesta!
 
 
- Tröttnar ganska fort när de tycker att de kan något (enligt vissa). Därför kan man behöva vara lite påhittig och variera träningen istället för att nöta detaljer. (Stämmer inte in på Mio)
- Kan bli för mycket energi, vissa hundar kan ha svårt att ha fyra tassar i marken samtidigt!
- Kan vara lite flamsiga, framför allt under de första åren.
- Lär sig fort på gott och ont...
 
Detta bygger främst på min egen erfarenhet av rasen, men även lite som andra har berättat.
 
Totalt sett skulle jag säga att det är en ras med stor potential för tävlingsbanorna! Innan jag skaffade portis fick jag bilden av att det var svårt att komma långt med dem, bla för att dem kunde vara flamsiga. Den bilden har ändrats helt! Idag skulle jag inte tveka för att rekommendera rasen till någon som har höga mål i tävling. Gillar du att träna med din portis kan du komma hur långt som helst! 
 
 
 
 
Dubbla träningspass
Efter en hel veckas vila utan någon träning alls kände jag mig pigg på att träna igen! Glädjen hade försvunnit lite när var så mycket på en gång, men nu är vi tillbaka igen. Så imorse var vi uppe tidigt och tog ett träningspass i solen. Vi körde igenom nästan alla mästarskyltarna, och det gick mycket lättare än jag väntat. De allra flesta klarade han på båda sidorna direkt och några förstod han väldigt fort. Ett moment jag trodde vi skulle behöva träna en hel del på var sändande till kon. Men jag hade fel! Vi ställde bara upp och sedan sa jag kon och skickade honom vilket fungerade! Oväntat men kul! Visst kommer vi få träna på det för att det ska bli säkert, men det gick lättare än väntat. (När jag tänker efter har vi i och för sig tränat en hel del liknande saker, så det var ju inte helt nytt för honom...) Sidbytena kommer vi dock får träna lite mer på, likaså honnören! 
 
I rallyn finns det flera moment som jag ALDRIG tränar på. Detta gäller i princip alla skyltar med någon form av inkallning (sitt -spring ifrån - kalla in i fart, sitt-stå-lämna-kalla in osv.). Detsamma gäller alla sitt framför-ingång höger/vänster, där kör vi aldrig sitt efter. Detta är för att Mio kan saker som inkallning och sitt så bra att de alltid fungerar, även på en tävling. Men jag vill inte skapa en förväntan i att följa efter mig och förstöra stadga eller sätta sig efter moment. Därför har jag valt att inte träna på det. 
 
På eftermiddagen körde vi lite spår.Det är något vi inte har gjort så mycket, men Mio tycker att det är hur kul som helst! Idag blev det två spår, ett på kanske 200-250 meter med två vinklar i en hage, det andra var ca 150 m med en vinkel i högt gräs. Delvis går det ganska bra, men ibland är han helt ute och cyklar. Men huvudsaken är att han har roligt!
 
Spårstarten markerad med en liten flagga.
Mio och Albert väntar på att få jobba!
Lättnad!
Så tillslut bestämde jag mig för att ställa in helgens dubbla rallylydnadstävling. Jag har sett fram emot den länge, speciellt då det var på grus. Men det har varit mycket tävlingar under året och både jag och Mio börjar känna att vi behöver ta det lite lugnt. Målet med helgen var att sätta minst en runda på 90+ poäng, men det känns som att det är lite väl mycket begärt när vi inte har tränat något under veckan. Därmed så blir det troligen inga fler tävlingar i avancerad för vår del utan nu siktar vi på mästarklass!
 
Vi har även ställt in en kommande lydnadstävling vi hade anmält till. Den var mest en reserv om vi inte skulle klarat LPI förra helgen. Men nu behövs den inte, vilket är väldigt skönt! Vi har i princip bestämt oss för att lämna ettan, så nu ska vi träna in momenten för klass II!
 
Det fanns även planer på ytterligare någon HtM-tävling i år och då gå upp i klass II, men vi känner oss inte redo för detta ännu. 
 
Så det enda vi har kvar i tävlingsväg i år är AFC-finalen och eventuellt utställning på Stockholms hundmässa!
 
Nu tar vi lite vintervila från tävlingar fram tills i slutet januari/februari! Det ska bli riktigt skönt med några månader i lugn och ro, speciellt nu när höstrusket har dragit igång på riktigt! Men vi kommer inte ligga på latsidan med träningen, det är mycket vi ska lära in!