Mio och Aslan

Livet med portugisisk vattenhund

Portisen som tävlingshund

Publicerad 2015-10-31 13:49:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Portisen är en ras som inte är så vanligt förekommande på tävlingsplanerna. Jag har träffat en portis på en tävling en gång, och det var Mios halvbror. Det är lite synd, för det är en ras med stor potential! Det fungerar till nästan allt - rally, lydnad, freestyle, bruks, agility, nosework, drag, jakthund, vattenarbete, räddning...ja listan kan göras lång! 

Det sägs att det är lite annorlunda att träna med en portis jämfört med en vanlig bruksras. Hur detta stämmer vet jag ju inte då jag bara tränat med Mio. Men ofta brukar man säga att det krävs lite humor då portisen kan vara en riktig clown som gärna gör på sitt eget sätt! 
 
Fördelar och nackdelar med att ha en portis som tävlingshund
+ Har mycket "will to please".
+ Lär sig snabbt.
+ Mycket arbetsvilja
+ Mycket energi och motor!
+ Rolig att arbeta med, man vet aldrig vad de hittar på!
+ Envisa
+ Fungerar till det mesta!
 
 
- Tröttnar ganska fort när de tycker att de kan något (enligt vissa). Därför kan man behöva vara lite påhittig och variera träningen istället för att nöta detaljer. (Stämmer inte in på Mio)
- Kan bli för mycket energi, vissa hundar kan ha svårt att ha fyra tassar i marken samtidigt!
- Kan vara lite flamsiga, framför allt under de första åren.
- Lär sig fort på gott och ont...
 
Detta bygger främst på min egen erfarenhet av rasen, men även lite som andra har berättat.
 
Totalt sett skulle jag säga att det är en ras med stor potential för tävlingsbanorna! Innan jag skaffade portis fick jag bilden av att det var svårt att komma långt med dem, bla för att dem kunde vara flamsiga. Den bilden har ändrats helt! Idag skulle jag inte tveka för att rekommendera rasen till någon som har höga mål i tävling. Gillar du att träna med din portis kan du komma hur långt som helst! 
 
 
 
 

Dubbla träningspass

Publicerad 2015-10-26 15:24:07 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Efter en hel veckas vila utan någon träning alls kände jag mig pigg på att träna igen! Glädjen hade försvunnit lite när var så mycket på en gång, men nu är vi tillbaka igen. Så imorse var vi uppe tidigt och tog ett träningspass i solen. Vi körde igenom nästan alla mästarskyltarna, och det gick mycket lättare än jag väntat. De allra flesta klarade han på båda sidorna direkt och några förstod han väldigt fort. Ett moment jag trodde vi skulle behöva träna en hel del på var sändande till kon. Men jag hade fel! Vi ställde bara upp och sedan sa jag kon och skickade honom vilket fungerade! Oväntat men kul! Visst kommer vi få träna på det för att det ska bli säkert, men det gick lättare än väntat. (När jag tänker efter har vi i och för sig tränat en hel del liknande saker, så det var ju inte helt nytt för honom...) Sidbytena kommer vi dock får träna lite mer på, likaså honnören! 
 
I rallyn finns det flera moment som jag ALDRIG tränar på. Detta gäller i princip alla skyltar med någon form av inkallning (sitt -spring ifrån - kalla in i fart, sitt-stå-lämna-kalla in osv.). Detsamma gäller alla sitt framför-ingång höger/vänster, där kör vi aldrig sitt efter. Detta är för att Mio kan saker som inkallning och sitt så bra att de alltid fungerar, även på en tävling. Men jag vill inte skapa en förväntan i att följa efter mig och förstöra stadga eller sätta sig efter moment. Därför har jag valt att inte träna på det. 
 
På eftermiddagen körde vi lite spår.Det är något vi inte har gjort så mycket, men Mio tycker att det är hur kul som helst! Idag blev det två spår, ett på kanske 200-250 meter med två vinklar i en hage, det andra var ca 150 m med en vinkel i högt gräs. Delvis går det ganska bra, men ibland är han helt ute och cyklar. Men huvudsaken är att han har roligt!
 
Spårstarten markerad med en liten flagga.
Mio och Albert väntar på att få jobba!

Lättnad!

Publicerad 2015-10-22 17:53:34 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Så tillslut bestämde jag mig för att ställa in helgens dubbla rallylydnadstävling. Jag har sett fram emot den länge, speciellt då det var på grus. Men det har varit mycket tävlingar under året och både jag och Mio börjar känna att vi behöver ta det lite lugnt. Målet med helgen var att sätta minst en runda på 90+ poäng, men det känns som att det är lite väl mycket begärt när vi inte har tränat något under veckan. Därmed så blir det troligen inga fler tävlingar i avancerad för vår del utan nu siktar vi på mästarklass!
 
Vi har även ställt in en kommande lydnadstävling vi hade anmält till. Den var mest en reserv om vi inte skulle klarat LPI förra helgen. Men nu behövs den inte, vilket är väldigt skönt! Vi har i princip bestämt oss för att lämna ettan, så nu ska vi träna in momenten för klass II!
 
Det fanns även planer på ytterligare någon HtM-tävling i år och då gå upp i klass II, men vi känner oss inte redo för detta ännu. 
 
Så det enda vi har kvar i tävlingsväg i år är AFC-finalen och eventuellt utställning på Stockholms hundmässa!
 
Nu tar vi lite vintervila från tävlingar fram tills i slutet januari/februari! Det ska bli riktigt skönt med några månader i lugn och ro, speciellt nu när höstrusket har dragit igång på riktigt! Men vi kommer inte ligga på latsidan med träningen, det är mycket vi ska lära in!
 

Jakten på LPI!

Publicerad 2015-10-18 12:57:41 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 4. Utställningar och tävlingar,

Igår var vi iväg igen, denna gången åkte vi till Heby BK för en dubbel lydnadstävling. Först hade jag bara tänkt anmäla till den ena då jag var osäker på om han skulle orka båda, men tillslut anmälde jag till båda i alla fall. Med tanke på förra veckan var jag ganska nervös... Ljud är ju inte något man kan träna bort i första taget... 
 
Väl där var det dags för vår tur. Vi var indelade i olika grupper, våran grupp var först ut. Domare var Kjell Nyman. Trots frost och väldigt knapp uppvärmning kändes det väldigt bra! Tandvisningen gick sådär då Mio reste sig, men jag satte honom snabbt igen. Vi fick inte veta hur det hade gått, vilket var lite nervöst!
 
När vi skulle in till lydnadsprogrammet gick Mio med nosen i backen. Även under linförigheten nosade han, vilket han aldrig brukar göra! Men det måste varit något extra spännande, för nästan alla hundar nosade jättemycket! Men när kopplet åkte av gick det mycket bättre! Apporteringen gick sådär, det var en hel del tugg och dåligt avlämnande. Men totalt sett kändes det bra! Det bästa var att han ljudade mycket lite! Helt otroligt!
 
Jag var som alltid väldigt osäker på om vi klarat oss eller inte. Vågar aldrig hoppas för mycket... Men mina kompisar var helt säkra på att vi klarat oss! Tillslut skulle det visa sig att de hade rätt! Vi hade klarat vårat 3:e förstapris och kom på en andraplats! 
 
Jag är riktigt nöjd med våra poäng! Domaren gav i princip inga 10:or utan bara 9,5 så det kändes riktigt bra!
 
Plats: 10
Tandvisning: 10
Linförighet: 7     (nosar, snett sittand, bråttom, går före, långt före)
Läggande: 9,5
Inkallande: 9
Ställande: 9,5
Apportering: 7   (För mycket hjälp)
Hopp över hinder: 9   (Dålig avslutning)
Helhetsintryck: 8
 
Summa: 176,5 poäng!
 
Vi har fortfarande mycket att jobba på för att komma tillbaka i linförigheten och lite tugg på apporten. I övrigt är jag supernöjd!
 
Detta var även vårt bästa officiella resultat och vårat tredje 1:a-pris, därmed fick vi den efterlängtade titeln LPI! Jag är enormt stolt över Mio! Detta är vår 6:e titel på drygt ett år (i fyra olika sporter)! Det känns lite overkligt, han är ju trots allt bara 2,5 år gammal! 
 
RLD N RLD F RLD A HtMI FDI LPI Aquastar's Lucifer
 
På eftermiddagen var det Maria Dunder som var domare. Mio var fortfarande taggad, men lite trött i huvudet. Vi åkte på ett dubbelkommando vid uppsittandet i platsen, så där rök 8 poäng direkt. Lite hårt att dra så mycket kan jag tycka... Tandvisningen gick i alla fall bättre denna gången.
 
I linförigheten var han helt inne i sitt luktande till en början, men mot slutet blev det allt bättre. Apporten gick åt skogen, han tuggade och släppte den. Vi fick ändå lika höga poäng som på förmiddagen då han höll kvar... Tyvärr hamnade vi precis under gränsen med 159 poäng. Visst är det lite tråkigt, men det spelade ju ingen roll för oss. En delad 3:e plats blev det också! Han har alltså fått pallplats på alla sina officiella lydnadstävlingar!
Dessutom ljudade han ännu mindre på denna tävlingen! Det var egentigen först vid hoppet som jag tänkte på att han börjde ljuda, så blev lite förvånad över domarens kommentarer om det. Men jag är nöjd ändå, det var så mycket bättre än förra veckan!
 
Plats: 8  (extra kommando)
Tandvisning: 10
Linförighet: 6    (stretar i kopplet, nosar, sitter ej. Bitvis mkt bra. ljud)
Läggande: 9      (Bra framföring, bra läggande, nosar)
Inkallande: 8      (Önskar bättre tempo. fint avslut)
Ställande: 8,5   (Ljud, bra stopp, driver frammåt i framföring)
Apportering: 7    (släpper, ljud)
Hopp över hinder:  9   (Ljud, snett avslut)
Helhetsintryck: 8,5    (Trevligt ekipage som kommer sig under programmets gång)
 
Summa: 159 poäng
 
En riktigt rolig tävlingsdag!
 
 

Inomhusträning

Publicerad 2015-10-15 22:35:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Lite spontant hoppade jag på en inomhusträning i agility när en person fått förhinder. Egentligen kände jag mig inte alls taggad, skolan hade dragit över, det var stressigt osv. Men jag åkte i alla fall! Jag är så glad att jag gjorde det! Jag visste innan att en löptik skulle vara med, men Mio var helt fantastisk! Hade inte tikens matte berättat det hade jag inte haft en bekaste aning om det! Mio var en liten stjärna! Han hade sån fokus, lyssnade på min handling, klarade slalomingångar i en bana (4 pinnar) och kontaktfälten satt hur fint som helst! Det var nog länge sedan han var så här bra! Riktigt imponerad matte! Så nu kan vi njuta av den här träningen ett bra tag framöver!
 

hejhej från Aslan

Publicerad 2015-10-15 08:44:03 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Här kommer ett kort inlägg från Aslan som lever livet här hemma! Vi tränar rally, lite lydnad har vi börjat nosa på, varit ute och dragit i alla fall en gång i veckan och har tävlat i Jönköpings brukshundklubbs klubbmästerskap i rally där vi slutade på delad elfteplats med 78 poäng (som vanligt -10 avdrag på helheten för skall, suck!)! Slog trots vår elfteplats flera i högre klasser (alla körde nybörjarbana oavsett om man aldrig sett en skylt tidigare eller var klar i mästarklass) så är mer än nöjd!!!
Igår spenderades hela eftermiddagen/kvällen på akuten på djursjukhuset efter att Aslan plötsligt börjat kissa blod, kräkas och var väldigt hängig mot att ha varit helt normal några timmar tidigare. Efter några timmars väntetid och diverse tester och undersökningar gissade veterinären på uvi, så fick åka hem med antibiotika (andra alternativet om det inte var UVI trodde vet kunde vara förgiftning, därav ville de ha in oss samma dag). Idag är han mycket piggare men blir ändå till att ta det lugnt. Blev en dyr historia med tanke på att det var under jourtid, men så glad att de gar öppet dygnet runt! Tack och lov för försäkringen och tack djursjukhuset som tog hand om oss!!!
 
Nedan några bilder ur Aslans liv de senaste veckorna! Vet att någon kommit dubbelt men eftersom jag skriver detta inlägg på mobilen vet jag inte hur man gör för att få bort dubletten. Tur att man inte kan få för mycket av Aslan helt enkelt ;)
 
/Fanny och Aslan

Lydnadstävling!

Publicerad 2015-10-11 15:23:44 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 4. Utställningar och tävlingar,

Idag var det dags för vår andra officiella lydnadstävling. Det var samma domare idag som förra gången (Anna Wistedt). Jag varit lite extra nervös inför dagen då jag visste att det skulle vara med en Welsh springer spaniel eftersom Mio tycker lite extra mycket om just den rasen. Men jag tänkte att chansen att vi hamnar bredvid just dem på platsen är ju inte jättestor (8 startande). Men vad fel jag hade... Vi hade fått startnummer ett och den nummer två, så Mio hade bara en hund bredvid sig på platsen och det var Welshen! 

Det var en nervös matte som gav sig ut på planen, men Mio verkade inte bry sig så mycket om Welshen. Han låg så fint och allt verkade bra. Men så ställde sig Welshen och började gå iväg... Här kan man snacka om att jag hade hög puls! Men Mio brydde sig inte över huvud taget, han tittade inte ens åt det hållet utan hade full fokus på mig! Jag var så stolt över Mio efteråt, bara det var en vinst i sig! Det här med welshproblemet har jag själv förstorat upp i mitt eget huvud. När Mio väl jobbar brukar han inte störas av annat, men den där hjärnspökena ställer ändå till med trassel i mitt huvud! Så vi gick därifrån med en 10a på platsen och en 10a på tandvisningen. 
 
Lydnadsprogrammet kändes ganska bra - MEN - han ljudade jättemycket! Så extrem brukar han aldrig vara! Men jag får väl erkänna att vi inte har tränat så mycket uthållighet det senaste... Han utför i alla fall momenten bra. Domaren tyckte han var jätteduktig - men det där gnällandet drar ner på nästan alla moment! Bra ställande och läggande, bra hopp mm. Men ljudet förstör det. Så det måste vi jobba på! 
 
Det var en nervös matte som väntade på prisutdelningen. Skulle det räcka till ett 1:a-pris? Tillslut fick vi veta - det räckte! Det var inte mycket marginal, men det spelar ingen roll! 164,5 poäng! Det räckte även till en tredjeplats! Världens bästa kille, idag är han dyr! 
Vi fick en väldigt fin rosett också! Nu har vi bara ett förstapris kvar till titeln!
 
 

Norrsken

Publicerad 2015-10-07 22:17:38 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Ikväll fick jag och Mio en riktigt häftig kvällspromenad i mörkret! Det var nämligen norrsken ute! I Uppsala! Det är första gången jag ser det i verkligheten. Ett bra avslut på dagen! Tidigare idag tränade vi lydnad vilket gick riktigt bra! Körde igenom lydnadsprogrammet med kommendering. Mio hade bra energi och fokus, även fotgåendet gick bra! Så vi känner oss riktigt laddade inför nästa tävling!
 

Sista kursgången och framsteg med fotgåendet

Publicerad 2015-10-05 17:16:24 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Idag är det dags för sista gången på agilitykursen. Det känns såklart lite tråkigt, vi vill ju gärna hålla igång ett tag till! Både jag och Mio tycker att det är superkul!
 
I övrigt så blir det mycket lydnadsträning för tillfället. Ett evigt tränande på fotgåendet som långsamt börjar ordna till sig igen! Missen med att träna framförbytet så mycket har gett oss mycket extrajobb på det som alltid varit hans bästa "kommando". Men man lär sig av sina misstag! Nu laddar vi upp inför höstens sista tävlingar!
 

Flockpromenad

Publicerad 2015-10-02 18:04:09 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Bus och lek!, Kompisar,

Denna veckan har vi mest varit på labbet i skolan och odlat bakterier. Därför har vi haft ganska mycket självstudier så vi har kunnat utnyttja det fina vädret! Det har blivit många promenader med flocken. 

Idag var vi även ute och tränade lite lydnad med en annan kompis. Jag börjar se ljuset i tunneln när det gäller Mios fotgående. Men det kommer att kräva mycket träning tills vi är tillbaka igen! Tandvisningen däremot gick riktigt bra! Självklart blev det även lite platsliggning, denna gången med störning. Mio fokuserar mycket bättre när han har störningar runtomkring, när vi är själva är risken att han tittar bort betydligt större. Den kommande veckan (veckorna) blir det mycket lydnadsträning vilket ska bli riktigt kul!

Här kommer massor med bilder från en promenad med flocken.
Mio var på bushumör!
Vad är det där för kryp!?
Grr! Hedwig öser på för fullt!
Sötnosen Axl.
Jag tar dig! /Doris
I onsdags var vi hundvakt åt Doris. Hennes matte fick tvinga oss att lämna henne, men vi hade det så mysigt att vi ville behålla henne en stund till!! 
 

Vilka är Mio och Aslan?

------------***Ev. valpplaner under 2017 *** ------------ Bloggen handlar om våra portugisiska vattenhundar Mio och Aslan och deras liv. Aslan bor i Jönköping med matte Fanny medan Mio bor i Uppsala med matte Frida och lever livet som hund till en veterinärstudent. Mio är en träningsglad, härlig kille med fyra tassar på jorden. Aslan är en tonåring fylld av glädje och energi som helst skulle leka all sin vakna tid om han fick. Det blir många, långa skogspromenader, mycket träning, tävlingar i många grenar och lite annat smått och gott. Detta visar vi främst genom en mängd härliga bilder!

Senaste inläggen om Mio och Aslan

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Follow on Bloglovin Djur & husdjur bloggar TopBlog.se - Sveriges största bloggar Hundar Nöjen
Toppblogg.se bloggar skor på nätet Besökstoppen Husdjur
Billigt-Webbhotell.info