Mio och Aslan

Livet med portugisisk vattenhund

Ståbild och dragträning!

Publicerad 2016-02-29 00:12:01 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, 7. Pälsvård, Aslan,

Min snygging!
Nytagen bild igår, hans päls var SÅ tovig! Har borstat varje dag, men bara med kardan, och den har tydligen inte tagit ända ner. Dessutom ligger Aslan i princip alltid på samma sida vilket jag inte tänkt på, så nu när jag kände på andra sidan var den jättetovig. Tog över en timme att reda ut det! Hans päls är så tjock att kammen inte går igenom, även om den är ganska gles. Usch och fy! Men mjuk blir han!

Idag tog jag och Aslan en premiärtur med kickbiken! Blev en runda på 3,5km och tog 14 minuter med vattenpaus och att vi gick några gånger då det var en del is och vattenpölar kvar i skogen/på vägarna. Körde i A6-skogen samt på A6 golfbana, de har jättefina breda vägar att köra på med småttsmått grus som inte sliter på tassarna. Superroligt och Aslan var SÅ lycklig! Men oj vad lerig man blev, blev tvätt av både Aslan, ansikte, jacka, byxor och skor när vi kom hem!
/Fanny

Agilitydebut!

Publicerad 2016-02-28 09:59:31 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 4. Utställningar och tävlingar,

Igår var vi på våran första agilitytävling någonsin! Inofficiell cup på stockholms hundsportcentrum. Med tanke på att vi bara sett agilityhinder två gånger på ca tre månader var det spännande att se hur mycket som satt kvar! 
 
Första tävlingen var blåbärsklass (bara tunnlar och hinder, för hundar som inte fått någon pinne officiellt).
Det kändes som en rolig och lite utmanande bana (framför allt för mig, måste ju komma ihåg den!). Men Mio ar så himla duktig! Vi hade en liten miss mellan 8 och 9 för att jag inte gjorde det bytet jag tänkt från början, men det löste sig. Så när vi kom till sista raksträckan var vi felfria! Men det är ju inte slut då... Mio rev både 16 och 17... Han har en tendens att hoppa lite tidigt, så då kom han fel även på 17.. Synd, men är riktigt stolt! Vi kom ju igenom de svåraste bitarna! 
 
Totalt 10 fel, 33,47 sekunder räckte till en 9:e plats!
 
Sedan hade vi en ganska lång väntan tills nästa bana, så vi gick lite promenader, pratade med andra portisar och myste. Mio var jätteduktig! Han bryr sig inte om alla andra hundar och människor. Så fort vi går någonstans går han i princip fot och håller kontakt med mig. 
Sedan var det dags för öppenklass (för alla hundar, motsvarar klass 2 hoppbana). Detta var verkligen en utmanande bana för både mig och Mio! Svår att komma ihåg och kombinationer som Mio inte har tränat på länge... Muren har vi knappt kört alls och det var flera luriga kombinationer där det var lätt att ta fel hinder. Dessutom var slalomet från "fel håll" för oss. Han kan det på båda hållen, men har lättare för när jag går på den andra sidan. Att köra 12 pinnar slalom i en bana har han aldrig klarat innan... 
Mio överraskade stort! Trots mattes mycket vimsiga handling satte han banan väldigt bra! Dessutom kom jag ihåg banan! Men det mest överraskande var nog att han klarade slalomet! Jag blev så glad och chockad att jag glömde skicka honom till nästa hinder, så där fick vi en vägran. Sedan rev han något i slutet också, minns inte exakt. Men han var helt fantastiskt duktig!
 
Där slutade vi på 20 fel, 55,22 sekunder och en 4:e plats!
 
Vi hade en jätterolig dag och suget efter att köra mer agility har blivit ännu större! Så himla roligt!
 
 

Nose work!

Publicerad 2016-02-25 23:32:05 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

I tisdags hade vi näst sista kurstillfället på NW-kursen. Vi körde ett litet miniprov med ett inomhussök enligt samma regler som på en tävling. Mio har ju inte varit någon stjärna på nose work tidigare kursgånger, men den här gången överträffade han sig själv! Han sökte en större yta än han någonsin gjort tidigare (stort bord med ca 15-20 stolar) och han hittade doften efter 1 min och 42 sekunder och markerade jättesnyggt! Jag var riktigt imponerad, vi har ju trots allt bara tränat nose work i några veckor! Resten av kurstillfället var han dock lite överallt, men kanske inte så lätt med två löptikar... 
 

Valpar planeras!

Publicerad 2016-02-25 23:06:00 i 1.1 Valpar 2016,

Portugisisk vattenhund
 
Söker du en träningskompis efter meriterade och friska föräldrar? Då kan detta vara något för dig!
 
Under hösten/vintern 2016 finns det planer för att Mio och Asta ska bli föräldrar!
 

Titta gärna in på Asta och Mios hemsida, där finns det mer information och bilder.
 
 
www.astaochmio.123minsida.se
 
 
Mio
 
Aquastar's Lucifer
 
Meriter:
RLD N, RLD F, RLD A, HtMI, FDI, LPI,
Distriktsmästare i HtM 2015 (U-DM), 3:e plats i HtM på U-SM, 3:e plats i freestyle på U-SM,
Årets rallylydnadsekipage 2014 (jönköpings brukshundklubb), Årets rallylydnadsekipage 2015 (uppsala brukshundklubb), Årets portis freestyle/HtM 2015, 2:a årets portis rallylydnad 2015, 3:a årets portis lydnad 2015, Årets HtM ekipage 2015 UHU, Årets freestyleekipage 2015 UHU
Utställd med Excellent
Kvalat till AFC och två godkända resultat i rallylydnad mästarklass. Han tränar även agility med sikte på tävling, vattenarbete och Nose Work.
 
Läs mer om Mio under kategorin "Om Mio".
 
Asta
 
Tiken är Piluttas Such A Miracle O'Leia
 
Meriter: Två godkända resultat i rallylydnad nybörjarklass, en pinne i agility hoppklass, godkänt doftprov i Nose Work och fina resultat på tävling samt diplom för särklit samspelt ekipage, utställd med excellent, R-CERT och R-CACIB samt flera placeringar i BTKL.
 
Asta är en trevlig tjej med mycket arbetsmotor.
 
 
 
 
Valparna kommer att vara registrerade i SKK, avmaskade, vaccinerade, chipmärkta och veterinärbesiktigade vid leverans.
 
Vi önskar bland annat att våra valpköpare vill träna aktivt/tävla med sin hund, gärna ställer ut någon gång och genomför HD/ED-röntgen samt BPH/MH. 
 
Vi värdesätter en god kontakt med våra valpköpare och kommer finnas där för små eller stora frågor under hela hundens liv. 
 
Om du vill veta mer kan du kontakta mig (Frida): frida.hagelin@outlook.com eller
Ylva: daladjurvard@hotmail.se
 
 
 
 
 

Valpplaner

Publicerad 2016-02-24 21:18:58 i 1.1 Valpar 2016, 3. Vardag med Mio och Aslan,

Nu har Asta varit hos veterinären och vi fick det tråkiga, men väntade, beskedet att hon är tom. Så det blir inga valpar till sommaren. Jättetråkigt! Det fanns ju ett litet litet hopp om att det kanske tagit sig ändå, men nu vet vi. Inget roligt meddelande för våra hoppfulla valpköpare som längtat efter en ny familjemedlem. Det blir även mycket knepigare för mig. Jag hade tänkt ta en valp ur kullen, det hade passat perfekt till sommaren! Men om det lyckas nästa gång blir det leverans mitt under terminen, vilket kommer bli väldigt mycket jobbigare... Dessutom så blir studierna tuffare... Men det måste gå på något sätt! Det är verkligen en drömkombination!

Vi kommer att göra ett nytt försök på nästa löp och hoppas på att det går bättre!
 
 
 
 

Från skäggis till snyggis

Publicerad 2016-02-19 19:53:57 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 7. Pälsvård,

Nu är det mer än två månader sedan Mio klipptes sist (nosen ca 1,5 månad) och äntligen var det dags igen! Han hade fått riktiga byxor och skägg!
 
Före: (måttligt road av mattes påhitt...)
 
Bada, föna, klippa....
 
Efter: 
Nu är det bara borstningen kvar! Det tar sin lilla tid, men fin blir han! 
 

Underbart väder!

Publicerad 2016-02-14 20:20:54 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Aslan,

Solen skiner och vi njuter! Vi går fortfarande inga långa promenader, men det verkligen spritter i benen när man känner värmen från solen och hör fåglarna kvittra! När vi väl kan börja gå långpromenader igen kommer jag vara som en ko på grönbete!

Har äntligen fått veta vad som är fel med min onda fot (efter ett år av otaliga läkarbesök och undersökningar). Efter senaste röntgen och MR kunde de se vad som var fel. Jag har haft väldigt ont på ovansidan av foten ungefär där senan ner till stortån går. Nu på senaste undersökningen såg de vad det var, nämligen artros (till följd av skada) i en led inne i foten, så inte konstigt att jag har ont! I första hand kommer jag behandlas med kortisonspruta i leden, vilket läkaren trodde skulle hjälpa. Om det mot förmodan inte skulle göra det kan en steloperation av denna led ev. vara ett alternativ (vilket jag hoppas att jag slipper). Så snart kommer jag och Aslan kunna gå långa promenader igen!
 
Jag och Aslan har anmält oss till en lydnadskurs i vår, hur taggad som helst! Vi har börjat träna in "plats" (vilket jag kanske redan sagt, men det är alltså ligg med hakan i backen) som vi kan använda på platsliggningen, och det går framåt! Klickat in kommandot, gick väldigt fort och behövde inte använda något handkommando alls, han kan direkt på ordet, min duktiga kille! 
Förutom mig och Aslan kommer en kompis från spårkursen förra våren gå samma lydnadskurs, superkul!!!
 
Sedan funderar jag lite fram och tillbaka om jag ska ställa officiellt en gång i år innan jag klipper ner Aslan. Han är en arbetande hund och utställningar är inte vår grej, men nu när jag är så engagerad i att spara ut hans päls och kommit såhär långt är det kanske lika bra att passa på. För någon gång under hans liv vill jag ha en officiell bedömning på honom!
/Fanny

Debut i klass II

Publicerad 2016-02-14 15:02:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 4. Utställningar och tävlingar, 6. Filmer,

Idag har vi varit iväg på en lång tävlingsdag. Det var vår debut i freestyle klass II och heelwork to music klass II. Jag har känt att vi inte var riktigt redo för något av dem. Heelworken hade jag litet hopp om, men freestylen kändes katastrof. Där var planen att gå in och köra en liten bit och sedan belöna på planen (alltså diska oss). En chans att belöna upp tävlingssituationen. Vi har ju trots allt tränat väldigt lite inför detta! (ca 2,5 v).
 
Eftersom vi har haft lite problem med att jag tappar honom i starterna la vi om våra startrutiner helt idag. Han fick vara med hela tiden och träna passivitet istället för att sitta i buren. Jag vet inte om min egen inställning spelade roll också... jag hade inga större förhoppningar för dagen och var därför inte speciellt nervös själv. Vi skulle bara ha riktigt kul och få ett kvitto på hur långt vi har kommit. Jag vet ju inte riktigt vad som krävs i ett klass 2 program. 
 
Först ut var HtM. Jag fick med mig honom från start men tyvärr gick han upp i ljud ganska snabbt vilket gjorde att vi tappade lite i position. Men det kändes ändå bra! Jag var nöjd med hans insats (bortsett från ljudet)!
 
I freestylen hade jag inget hopp, ljudar han i heelworken ljudar han garanterat i freestylen! Jag vet inte vad som hände - super kontakt in på planen och han kör hela programmet nästan helt utan ljud! Visst var det lite missar här och där då jag inte är helt säker på programmet själv, men WOW! Han gjorde det så mycket bättre än jag ens kunde drömma om! Enormt stolt över honom! 
 
Så totalt: känslan efter programmen var bra! Vi hade haft kul tillsammans, bra starter och kom igenom båda programmen! Tyvärr räckte inte poängen riktigt, vi hamnade retliga 0,2p och 0,3p under uppflytt. Men för mig spelar det ingen roll, känslan som vi hade idag har vi inte haft på länge! 
 
I freestylen fick vi 22,75 poäng. (7.30; 7,50; 7,95).
"Fina snurrar och tassarbete bakom din rygg! Skulle önska fler svårigheter för högre poäng"/Janna Nordin
"Riktigt bra tolkning av musik!"/Johanna Mamrelund
 
I heelworken fick vi 22,55 poäng. (7,20; 7,50; 7,85)
"Snygg kyss! Härlig tolkning. Vill se fler positioner/att du visar fler riktningar i de positioner du visar"/ Kerstin Eklund
"Tyvärr var hunden lite gnällig idag villket ger avdrag i precition och sammarbete. Ett fint program som passar er, fina sidosteg :)"/ Siri Myhre
 
Alla kategorier låg som sagt över gränsen (7,5) utom i kategorin precision och samarbete. Men nu vet vi vad vi ska jobba vidare på, det var lite för lätt!
 
 
 
 
 

Det här med energi...

Publicerad 2016-02-11 23:45:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Ni som följt oss ett tag känner säkert till att Aslan och Mio skiljer sig en hel del när det gäller energinivå! Aslan är en hund med mycket energi och som älskar att springa fort, Mio däremot trivs bättre i trav och har betyligt lägre energi. Tittade tillbaka bland några gamla bilder och hittade ett par bilder som visar detta så himla bra!
 
Mio är inte hunden som leker jämt och ständigt. Han sparar sin energi till träningen. När det blir för hög energinivå reagerar Mio på lite olika sätt. Är han på humör kan han få ett portisryck han med. Om inte - är vi ute håller han sig helst nära mig (gissar att han är lite rädd att bli tacklad, det var ju så han blev skadad i somras). Inomhus leker han hellre polis och försöker få "ungdomarna" att lugna ner sig lite. Men han blir aldrig sur, han kommer hellre och klagar hos matte.
Akta mig! /Mio
Lugna ner dig! /Mio
Kom igen nu gamling!/ Aslan
Matteee säg till honom!!/Mio
Skvallerbytta! / Aslan
 

Nose Work

Publicerad 2016-02-11 18:09:38 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning,

Vet inte om jag har nämnt det tidigare, men jag och Mio har böjrat på en nose work kurs för Siw Rüden. Första gången missade vi pga Mios dejt, men vi har hunnit vara där två gånger. Vi har ganska nyligen introducerat doften, lagt mycket tid på grunder. Jag tycker att kursen är riktigt bra - men jag har lite svårt att komma igång och träna på det hemma... Mio har väl inte riktigt insett det roliga med det heller ännu, men jag ska ge det lite tid! Så länge vi har kursen har jag något att träna inför, men när den är slut hoppas jag att vi har kommit så pass långt att vi kommer vidare själva. Ska bli spännande att se hur det går!
 
På promenader är han i alla fall duktig på att använda nosen!
 

Nya fodret utvärdering 1

Publicerad 2016-02-09 15:24:02 i 3. Vardag med Mio och Aslan, Aslan,

Jag köpte som sagt nytt foder  (Carrier, High energy professional 32/24) av animail, de skickade efter på tok för många dagar av misstag en påse som var 1,5 år för gammal (utgångsdatum hösten 2014), så vi åkte och köpte nytt foder på Granngården, där det dessutom var över 50kr billigare än att köpa av animail! *nöjd* 
 
(Vill dock påpeka att det kan vara jag som haft otur. Många andra är nöjda med animail och när jag skrev till dem bad de hemskt mycket om ursäkt och gav mig rabatt och fri frakt på nästa köp... när jag nu vill köpa därifrån igen).
 
Jag fasade över fodret succesivt enligt anvisningarna på foderpåsen och han har nu ätit enbart det nya fodret i kanske 4-5 dagar.
Saker jag märkt hittills:
  • Aslan som är lite kräsen av sig äter fodret, men han kastar sig inte över det (men det gör han inte med något foder, bara med människomat).
  • Tidigare kunde han bajsa 2-3 gånger på VARJE promenad (först en stor hög, sedan en medelstor, sista bara några småpluttar). Med nya fodret har han hittills bara bajsat ca 2 gånger totalt på en dag. Kanske bara är tillfälligt pga mindre motion än vanligt, men det är en iakttagelse jag gjort och som jag ska fortsätta hålla koll på!
  • Avföringen har helt ok konsistens. Lite åt det lösa hållet, men det kan lika gärna bero på de stora mängder godis han får nu när vi tränar varje dag.
  • Inga gaser (eller jo, gaser har han, men bara när han protesterar mot något, t.ex. att bli borstad på frambenen).
  • Vägt Aslan regelbundet hos veterinären, och där har han legat på ca 22,3 kg nu det senaste. Nu vägde jag honom hemma (först väga mig själv, sedan mig själv + Aslan och dra bort min egen vikt), och här hemma vägde han bara 20,8kg. Hoppas att vikten på veterinärvågen är rätt, jag vill ju att han ska upp i vikt ^^
Vidare utvärdering kommer när jag har mer att berätta. Hoppas framförallt på förändring i vikt åt det tyngre hållet! 
/Fanny

Debut i Mästarklass!

Publicerad 2016-02-07 12:02:00 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 4. Utställningar och tävlingar, 6. Filmer,

För lite drygt 1,5 år sedan debuterade vi i nybörjarklass. Då kändes mästarklassen otroligt långt borta. Men igår var det dags! Vi hade tyvärr inte tränat så mycket som jag hoppats, men förhoppningen var att det ändå skulle räcka till ett godkänt resultat.
 
Det var en supernervös matte och en alldeles för taggad och ofokuserad hund som gick in på planen. Det blev lite missar här och där, men emellanåt var det riktigt bra! Detta var vår första hela mästarklassbana och vår första hela bana över huvud taget sedan vi tävlade sist för några månader sedan. Dessutom hade vi inte kört med skyltar, så efter att ha tränat mycket på konskick tyckte Mio att alla skyltar var koner och ville springa i förväg. Men jag lärde mig mycket om vad vi behöver träna mer på! Framförallt våra startrutiner måste ändras! Nu ska vi lägga ner lite mer krut till nästa gång, vi kan bättre!

Men jag är riktigt nöjd med våra sidbyten "vänd åt samma håll" då vi nyligen kom på hur vi skulle göra - och de satt även nu! Även "sitt-stå lämna kalla in" var riktigt bra! Likaså snurren, backa tre steg, åttan osv... Så totalt sett är jag ändå nöjd! 
 
Trots en, som domaren uttryckte det, lite fladdrig position, räckte det till ett godkänt resultat på 74 poäng! Jag var helt säker på att det var kört, så det blev en glad överraskning!
 

Vi fick avdrag på skylt 1 (NOS, RIV/SLÅ), 2 (HALV, BRIS, FF1p),8 (BRIS5p) och 16 (FELÖ). Helhet -2
Domarens kommentar: Fin runda! Helheten= Lite fladdrig position /Caroline Gustafsson
Direkt efter var det honnören, sitt vid höger sida. Jag var riktigt glad över att det inte var stå! Trots lite orolighet i starten är jag otroligt stolt över honom! Trots att det bara bedöms 1,5 min så satt han där i nästan 3 minuter! Superduktig kille, men filmen är såklart inte jättespännande...
Nervös, men rolig dag! Nu är tävlingssäsongen igång igen!
 

Tränar plats!

Publicerad 2016-02-06 21:56:59 i 3. Vardag med Mio och Aslan, 5. Träning, Aslan,

Jag och Aslan har fått tips om platsliggningen av en kompis till mig på brukshundklubben, och nu har vi börjat träna på det!
Såg en bild som han lagt ut där hundarna låg plats med hakan i backen. Supersmart ju!
 
Nu har vi börjat träna på det, och vi klickar in kommandot.
Jag börjar med att han lägger sig framför mig. Jag sitter framför honom och håller en godis så att han får sträcka sig efter den. När hakan nuddar golvet (om han inte lägger ner den direkt) klickar jag när hakan är i golvet och han får godis. Superkul tycker både jag och Aslan!
 
Aslan är SÅ taggad på att träna nu! Han blir helt galen när han hör locket på godisburken öppnas. Han flyger runt och sitter så fint vid sidan, är så snabb i allt han gör och svansen går. Har ju inte blivt mycket av varken promenader eller träning nu det senaste, men det ska vi snart ändra på!

Här en bild från innan jag portisklippte. Se så snyggt han står! Tycker han blivit mycket mer kvadratisk nu än när han var liten. Min fina kille!
 
/Fanny

Hundmöte och träning

Publicerad 2016-02-03 12:46:15 i 3. Vardag med Mio och Aslan,

Nu har snön äntligen smält och tävlingsäsongen närmar sig med stormsteg! Jag hinner inte med.... Inom två veckor debuterar vi i både Mästarklass, freestyle klass 2 och HtM klass 2!! Vi har inte hunnit träna mycket inför detta, så jag är ganska nervös! Men jag är väldigt nöjd med vår träning hittills! Det har nog varit välbehövt för Mio att får vila några månader, för nu är han som hen helt ny hund! Han har hittat tillbaka i foten, moment som tidigare varit svåra sitter plötslig och inget ljudande! Jag är så imponerad! Det är bara att hoppas att det håller i sig framöver. 

Utöver detta har vi gjort framsteg när det gäller hundmöten. Eller snarare, jag vågar lita mer på Mio. Igår kom det en hund genom skogen springande mot oss, Mio var nog 10 meter framför mig och såg den direkt. Men istället för att möta upp den kom han direkt på min inkallning och struntade i hunden som kom springande bakom! 
 
 

 

Vilka är Mio och Aslan?

------------***Ev. valpplaner under 2017 *** ------------ Bloggen handlar om våra portugisiska vattenhundar Mio och Aslan och deras liv. Aslan bor i Jönköping med matte Fanny medan Mio bor i Uppsala med matte Frida och lever livet som hund till en veterinärstudent. Mio är en träningsglad, härlig kille med fyra tassar på jorden. Aslan är en tonåring fylld av glädje och energi som helst skulle leka all sin vakna tid om han fick. Det blir många, långa skogspromenader, mycket träning, tävlingar i många grenar och lite annat smått och gott. Detta visar vi främst genom en mängd härliga bilder!

Senaste inläggen om Mio och Aslan

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Follow on Bloglovin Djur & husdjur bloggar TopBlog.se - Sveriges största bloggar Hundar Nöjen
Toppblogg.se bloggar skor på nätet Besökstoppen Husdjur
Billigt-Webbhotell.info