Mio och Aslan

Hunddata

Nu har Mios rallytitel även kommit in på hunddata! Eftersom han har mer än 6 titlar så bad jag den att skriva ihop rallytitlarna, inte så snyggt men vad gör väl det? :)

Blöt natt...

Igår när vi badade på ett stenigt ställe fick Mio lite små skavsår på baktassarna som han slickade på. Därför fick han ha tratt under natten. Runt halv fyra vaknar jag av att Mio är uppe. I sommarstugan har vi inte vatten i småstugorna så vi får ta med oss det ut. Tillbringaren stod på en byrå vi har där och jag inser snabbt att Mio är törstig. Han ställer sig med framtassarna på bänken för att komma åt vattnet och innan jag hinner upp ur sängen lyckas han välta kannan som töms RAKT NER I MIN KLÄDVÄSKA! 2 liter vatten! Där fick jag för att jag inte orkat packa in kläderna i lådorna ännu... inte nog med det så blev även min kamera och mios träningssaker också dränkta... Som tur var blev kameran inte blöt utan bara fodralet! Så det blev ett ofrivilligt uppackande mitt i natten och mängder med saker att torka idag. Så hur gick det då med vattnet?Jodå, Mio fick tillslut sitt vatten då vattenskålen fortfarande stod kvar orörd på golvet...

Pälsvård
Jag har säkert skrivit om detta tidigare, men frågan dyker upp då och då och det är pälsvård. Jag tror att det skiljer sig en del mellan olika individer i rasen, men Mio har en väldigt lättskött päls! Den är som värst när den är ca 10 cm lång, men fullpälsad kräver den inte så mycket skötsel! Han badas med schampo och balsam ca var tredje vecka, eventuellt fön efter det beroende på årstid, om jag är i uppsala eller jkpg mm. Här har han inte badat på ca 4 veckor.
VS nybadad och nyfluffad
 
Efter varje bad ser jag till att reda ut pälsen ordentligt. Jag har tre olika kammar där jag börjar med den som är mest glestandad. (Ungefär en sådan som är på bilden). Därefter går jag igenom hela pälsen med de andra två kammarna också. Det tar en stund men det är värt det! Mio tovar mycket lite och när han har badat märks tovorna knappt när jag kammar honom! 
Efter detta brukar jag gå igenom hela Mio igen efter ca en vecka med den mest glestandade kammen. De andra två i mån om tid och ork (vilket inte händer så ofta). Utöver detta blir det inga mer ordentliga borstningar av honom före nästa bad utan bara lite snabbt innan vi ska ta någon fin bild eller liknande. Pälsen håller sig väldigt fin ändå, och tovor är som sagt inget problem alls. Mio har väldigt rak päls vilket kanske hjälper till... Den är inte heller speciellt tjock så han har klarat sommarvärmen bra så här långt!
 
Så här tycker Mio om pälsvård:
 
Mio brukar klippas med ca 1,5-2 månaders mellanrum och då blir den bara någon milimeter. Nosen klipps eventuellt något oftare. Då pälsen är rak tar det ganska lång tid innan den börjar se raggig ut. 
 
Aslan däremot har väldigt tjock päls så han blir väldigt varm. Den tovar även mer än Mios så den kräver mer skötsel. Men eftersom han är kortklippt behöver han i princip ingen pälsvård alls utöver bad!